• LIFE&STYLE

    Αυτή ειναι γυναίκα που ανακάλυψε τις σωρούς της αεροπορικής τραγωδίας

    • NewsRoom

    Ρηνιώ Κατσοτούρχη


    Ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι σήμερα την Κίναρο- ένα νησάκι καταμεσής του Αιγαίου, ανάμεσα στην Αμοργό, την Κάλυμνο και τη Λέρο.

    kinaros

    Το νησί ήρθε στην επικαιρότητα και έγινε γνωστό λόγω της πρόσφατης τραγωδίας, με τη συντριβή του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού. Στην απογραφή του 1951 είχαν μετρηθεί στην Κίναρο 12 κάτοικοι.

     

    Σήμερα στο νησί ζει μόνο η Ειρήνη Κατσοτούρχη με τον γιό της.

    Η κ. Κατσοτούρχη και ο σύζυγος της ο οποίος κατάγοταν απο την Κάλυμνο, εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την επιστροφή τους από την Αυστραλία το 2000. Άλλωστε αυτό ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι δηλαδή μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο.

    contentsegment_9674049w800_h0_r0_p0_s1_v1jpg-250x400 (1)

     

    Οι γονείς της Ειρήνης που κατάγονταν από την Αμοργό έμεναν στη νησίδα και πριν από τον πόλεμο.

    Η 70χρονη επικοινωνεί με τα γειτονικά νησιά με ψαρόβαρκες και μικρά σκάφη που περνούν από την Κίναρο καθώς τα δύο από τα τριά παιδιά της ζουν στην Κάλυμνο.

    kinaros kaiki

    Σήμερα η ίδια έχει μείνει μόνη με το γιο της αφού ο σύζυγος της Μικές Κατσοτούρχης, απεβίωσε το 2013.

    Σε δηλώσεις της είπε: «Μαζί με το σύζυγό μου δώσαμε ζωή στη βραχονησίδα. Φτιάξαμε ένα μικρό σπιτάκι και είχαμε μια υπέροχη ζωή. Αυτή είναι η πατρίδα μου. Νιώθω ότι έχω χρέος να προστατεύσω αυτό τον ευλογημένο τόπο» Όσο για την Κίναρο η ίδια λέει, «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα χρειαζόταν μια τέτοια τραγωδία για να μιλάει γι′ αυτήν όλη η Ελλάδα».



    ΣΧΟΛΙΑ