• LIFE&STYLE

    Είναι η μονογαμία μύθος;


    Το ποσοστό των διαζυγίων αυξάνεται συνεχώς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ίσως να υπάρχει επιστημονικός λόγος για το υψηλό ποσοστό διαζυγίων. Στο Χιούστον, υπάρχει  πρόβλημα μονογαμίας. Αμέτρητες ιστοσελίδες για εξωσυζυγικές γνωριμίες έχουν ξεφυτρώσει. Περίπου το 19% των γυναικών και το 23% των ανδρών παραδέχονται ότι έχουν απατήσει τους συντρόφους τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη των «Archives of Sexual Behavior» (Αρχεία της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς). Περίπου οι μισοί γάμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες διαλύονται, και πολλά ζευγάρια που μένουν μαζί ζουν συμβατικά – 12 τοις εκατό των παντρεμένων ατόμων δήλωσε, ότι δεν είχε σχέσεις για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν απευθυνθούν στο Ινστιτούτο Σχέσεων «Austin», στην Αμερικανική Έρευνα.

    Μπορεί να υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος πίσω από αυτές τις δυσοίωνες στατιστικές: Η μονογαμία μπορεί απλά να είναι ενάντια στη φύση μας. Η κοινωνική μονογαμία είναι ο αποκλειστικός συνδυασμός των αρσενικών και των θηλυκών που ζουν και ζευγαρώνουν μεταξύ τους, αυξάνοντας τους απογόνους τους. Αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο μεταξύ των θηλαστικών. Σύμφωνα με μια πρόσφατη Επιστημονική δημοσίευση: μόνο το 9% των θηλαστικών έχουν καταταχθεί ως μονογαμικά.

    Επιπροσθέτως, μόλις το 17 τοις εκατό της ανθρώπινης κοινωνίας σήμερα, είναι αυστηρά μονογαμική. Η πλειοψηφία διατηρεί ένα συνδυασμό σχέσεων, όπως η πολυγαμία – ένας άνδρας να έχει σεξουαλικές σχέσεις με πολλές γυναίκες. (Αλλά τα περισσότερα ζευγάρια ζουν μονογαμικά, δεδομένου ότι ορισμένες κουλτούρες που πήραν μέρος στη μελέτη είναι μικρές πληθυσμιακά).

    Η μονογαμία προβληματίζει τους βιολόγους εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αρσενικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα θηλυκά, ώστε να μπορέσουν να μεταδώσουν τα γονίδιά τους ευρύτερα. Το ζευγάρωμα με πολλούς συντρόφους το κάνει πολύ πιο εύκολο. Και παρόλο που οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να ζήσουν με έναν σύντροφο, ο οποίος είναι ένας καλός κουβαλητής, γιατί να μην αναζητήσουν άλλα αρσενικά, εν τω μεταξύ, τα οποία έχουν «καλύτερα» γονίδια που θα παράγουν καλύτερους απογόνους;

    «Το όνομα του παιχνιδιού είναι εξέλιξη», δήλωσε ο Danielle Lee (επιστήμονας που ασχολείται με τη συμπεριφορά των ζώων) στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Θα πρέπει να επιβιώσετε και θα πρέπει να κάνετε μωρά. Εάν μπορείτε να βγείτε έξω και να κάνετε περισσότερα μωρά, γιατί ξέρετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να χειριστεί την ανατροφή τους, είναι προς το συμφέρον σας, μιλώντας εξελικτικά, να το πράξετε. »

    Μπορούμε να εντοπίσουμε την αχαλίνωτη καταγωγή μας και σε άλλες συμπεριφορές ζώων.

    Όντας ζώα κι εμείς οι ίδιοι, ας εξετάσουμε και άλλα μέλη του οικογενειακού μας δέντρου για ενδείξεις. Όπως προκύπτει, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ρωγμές στις μονογαμικές οικογένειες πολλών ειδών. Γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα ζευγάρια ωδικών πτηνών – που κάποτε θεωρούνταν εξαιρετικά πιστά – μένουν μαζί μόνο για μια σεζόν. Και όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Memphis και του Πανεπιστημίου της Florida άφησαν ελεύθερα ποντίκια της υπαίθρου μέσα σε περίφραξη, κάποια έγιναν ζευγάρια, κάποια έμειναν μόνα «και πολλά απ’ αυτά, εξαπατούσαν το ένα τ’ άλλο» – περίπου το 25 τοις εκατό, δήλωσε ο Alexander Ophir, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cornell.



    ΣΧΟΛΙΑ