• LIFE&STYLE

    Η Βασίλισσα Ελισάβετ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι και τα ατυχή σχόλια

    Βασίλισσα Ελισάβετ


    Η Βασίλισσα Ελισάβετ πιάστηκε στην κάμερα να αποκαλεί τους Κινέζους αξιωματούχους «πολύ αγενείς» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη βρετανική θέση, θα έφερνε τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις με το Πεκίνο.

    Η Βασίλισσα μιλούσε στο garden party στα Ανάκτορα του Buckingham την Τρίτη, την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός David Cameron πιάστηκε στην κάμερα να εκφράζει μη διπλωματικές απόψεις στη Βασίλισσα σχετικά με τη διαφθορά στη Νιγηρία και το Αφγανιστάν.

    Τα σχόλια της Βασίλισσας κάθε άλλο παρά θα ενισχύσουν τις αποφασιστικές προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να συσφίξει τους δεσμούς με την Κίνα.

    Ο συνταγματικός ρόλος της δεν επιτρέπει στην 90χρονη μονάρχη να εκφράζει πολιτικά ή διπλωματικά ευαίσθητες απόψεις δημοσίως, και είναι εξαιρετικά σπάνιο οι προσωπικές της συζητήσεις να διαρρέουν.

    Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών, Lu Kang, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Xi στη Μεγάλη Βρετανία πέρσι στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία» καθώς οι αξιωματούχοι και των δύο χωρών είχαν συνεισφέρει τα μέγιστα γι’ αυτό.

    Στο υλικό που μεταδόθηκε από το BBC, η Βασίλισσα φαίνεται να συναντά την ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, Lucy D’ Orsi, που διετέλεσε αξιωματικός ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου τον Οκτώβρη.

    «Ωχ, κακή τύχη», φάνηκε να αποκρίνεται η Βασίλισσα.

    Η D’ Orsi περιγράφει τις επαφές της με τους Κινέζους αξιωματούχους ως «περίοδο δοκιμασίας» και ανακαλεί ότι αποχώρησαν από μια συνάντηση έτσι απλά λέγοντας «Το ταξίδι ακυρώνεται».

    Η Βασίλισσα λέει «Υπήρξαν πολύ αγενείς προς τον Πρέσβη».

    Ο Lu ισχυρίζεται ότι δεν είχε ακούσει κάτι σχετικά με κάποια ακύρωση της επίσκεψης του Xi και προσέθεσε ότι αυτή η κρατική επίσκεψη θα ήταν η αρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping με τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε επίσημο δείπνο στα Ανάκτορα του Buckingham στις 20 Οκτωβρίου
    Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping με τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε επίσημο δείπνο στα Ανάκτορα του Buckingham στις 20 Οκτωβρίου

    Λογοκρισία

    Το BBC ανέφερε ότι στην Κίνα, κομμάτια από τα σχόλια της Βασίλισσας λογοκρίθηκαν από τα media της χώρας.

    Οι κινεζικές αρχές συνηθίζουν να λογοκρίνουν ό,τι τους βρίσκει αντίθετους στις ξένες ειδήσεις, κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό από ελάχιστο κόσμο στην Κίνα καθώς ξένα κανάλια επιτρέπονται μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό πολυκατοικιών.

    Ένας εκπρόσωπος της Βασίλισσας δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε τις ιδιωτικές συζητήσεις της Βασίλισσας. Παρόλα αυτά, η κινεζική κρατική επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και όλοι οι εμπλεκόμενοι δούλεψαν σκληρά για να ολοκληρωθεί αρμονικά».

    Η επίσκεψη του Xi χαρακτηρίστηκε από κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα, με τον πρωθυπουργό Cameron και τον υπουργό Οικονομικών George Osborne να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τον Κινέζο ηγέτη και να του μεταφέρουν την εντύπωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον πιο ένθερμο εταίρο του στην Ευρώπη.

    https://youtu.be/pcg4pRSlDxs

    Η Βασίλισσα έκανε τα πάντα για να κρατήσει τις προσωπικές της απόψεις για τον εαυτό της κατά τη διάρκεια των 64 ετών μοναρχίας της αλλά κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

    Ο σύζυγος της Βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος, είχε προειδοποιήσει ομογενείς Βρετανούς μαθητές στην Κίνα τη δεκαετία του 1980, ότι θα αποκτούσαν «σχιστά μάτια» αν παρέτειναν τη διαμονή τους στην Κίνα.

    Ο μεγαλύτερός της γιος και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, ήταν απών από δύο επίσημα δείπνα με Κινέζους καλεσμένους στη Μεγάλη Βρετανία και περιέγραψε δυο Κινέζους αξιωματούχους σε ένα σημείωμα που διέρρευσε στα media ως «αποκρουστικά γέρικα κέρινα ομοιώματα».

    Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου περιπλέχτηκαν αρκετά από την πίεση που άσκησε η ιστορία, με πιο πρόσφατο το 2010, όταν και ο πρωθυπουργός Cameron και ένα επιτελείο υπουργών ήταν ιδιαίτερα προσβλητικοί φορώντας παπαρούνες, ένα σύμβολο των πεσόντων Βρετανών στρατιωτών – για την Κίνα όμως συμβολίζει το εμπόριο παπαρούνας που συνέβαλε στο να ξεσπάσει πόλεμος στα μέσα του 19ου αιώνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/to-katastrofiko-senario-gia-tin-ikonomia-tis-vretanias-an-epikratisi-to-brexit/44506

     



    ΣΧΟΛΙΑ