• LIFE&STYLE

    Η Τζάκι Κένεντι, 200 εικόνες, ταξίδια, η ζωή με τον Τζον, τον Κλιντ και τον Αριστοτέλη…

    Το εξώφυλλο του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει με τα ταξίδια της Τζάκι Κένεντι

    Το εξώφυλλο του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει με τα ταξίδια της Τζάκι Κένεντι


    Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει, διαβάσει και γνωρίσει όλα, εμφανίζεται η προοπτική έκδοσης ενός φωτογραφικού λευκώματος με ντοκουμέντα μιας εποχής που όλοι θα θέλαμε να έχουμε ζήσει. «My travels with Mrs Kennedy», είναι το ολοκαίνουργιο βιβλίο made in the USA, το οποίο, σε ιντριγκάρει να το ξεφυλλίσεις και να το αποκτήσεις και μόνο από το εξώφυλλο που θυμίζει περιοδικό της εποχής, πιο ιλουστρασιόν, από ποτέ.

    Συγγραφέας του; O 90χρονος σήμερα, πρώην πράκτορας μυστικών υπηρεσιών, και προσωπικός φύλακας-άγγελος της Τζάκι Κένεντι, ο οποίος, μόλις ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εκδώσει ένα βιβλίο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως και ιστορίες από τα ταξίδια του με την πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής, τη «δική μας» Jackie O.

    Η Τζάκι Κένεντι στο αεροπλάνο

    Ονομάζεται Κλιντ Χιλ, έχει γράψει και άλλα βιβλία από την θητεία του για χρόνια στην ασφάλεια της Τζάκι Κένεντι και συνυπογράφει όλες τις εκδοτικές μαρτυρίες με την σύζυγο του, Λίζα ΜακΚάμπιν Χιλ, μαζί και αυτόπτη μάρτυρας.

    Έχουν ξανασυνεργαστεί άλλωστε στο παρελθόν για να γράψουν το «Mrs Kennedy and Me» πριν από ακριβώς μια δεκαετία, το οποίο, εξελίχτηκε γρήγορα στο απόλυτο μπεστ-σέλερ στους New York Times, αν αυτό λέει κάτι.

    Η κυρία Κένεντι κι εγώ

    Και που ήταν χαμένα τόσα χρόνια τόσα πολύτιμα ντοκουμέντα, μαζί με μεμοραμπίλια από ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο με την γυναίκα που πολιορκούσαν δημοσιογράφοι και παπαράτσι; Ο «θησαυρός» βρέθηκε σε ένα μπαούλο που ήταν καλά κρυμμένο στην αποθήκη του σπιτιού του «συγγραφέα», στην Βιρτζίνια.

    Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο.

    Φανταστείτε δώρα, γράμματα κι ένα χαμένο ημερολόγιο, μαζί με εισιτήρια, ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες από τα ταξίδια τους σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

    Διαχρονικό πρότυπο της μόδας

    Από την Κολομβία, την Κροατία, την Ινδία, το Μεξικό, το Πακιστάν και την Βενεζουέλα, στην Αντίγκουα, το Μαρόκο, το Παρίσι και φυσικά, την Ελλάδα. Και τρεις μαγικές, όπως θυμάται, εβδομάδες στο Ραβέλο, την πόλη με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, στην Ιταλική Ριβιέρα.

    Ο τίτλος δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. «My Travels with Mrs Kennedy». Δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο. Ένα βιβλίο που προτού καν κυκλοφορήσει, υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να γίνει και ταινία ή τηλεοπτική σειρά καθώς έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 11 Οκτωβρίου.

    Όσο για την εικόνα στο εξώφυλλο, φέρει την υπογραφή του Μαρκ Σο που την φωτογράφησε στη θαλαμηγό του Τζιάνι Ανέλι, του «αυτοκράτορα» της Ιταλίας και ιδρυτή της Fiat, στο Αμάλφι.

    Ολόκληρη η δεκαετία του 60 σε μια εικόνα

    Είναι η στιγμή που κλείνεις τα μάτια και θέλεις να διακτινιστείς ακριβώς σε αυτήν την χρονική περίοδο. Ο Κλιντ Χιλ υπήρξε τυχερός αφού γνώρισε από κοντά την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, την γυναίκα που παντρεύτηκε δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του πλανήτη, τον Τζον Κένεντι και τον Αριστοτέλη Ωνάση, για να δηλώνει σήμερα πως η Τζάκι Κένεντι στον Λευκό Οίκο, ήταν πιο αυστηρή και «κουμπωμένη», και μόλις έφευγαν, γινόταν αυτομάτως πιο ανοιχτή, έμοιαζε να απολαμβάνει την ζωή.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ταξιδεύεις με κάποιον, τον ζεις διαφορετικά. Εκτιμάς πράγματα που δεν μπορεί να βιώσει κάποιος όταν δεν βρίσκεται κοντά του.

    Κι εκείνος λέει πως την έζησε σε εξαιρετικά προσωπικές στιγμές για να φωτίσει μια πλευρά της, ευάλωτη, διαφορετική, αυτή ίσως που είχε επιλέξει να μην δείχνει στο κοινό που την αποθέωνε όπου κι αν βρισκόταν.

    Mε τον Τζον Κένεντι

    Είναι ο ίδιος άνθρωπος που βρισκόταν στην προσωπική ασφάλεια του Τζον Κένεντι και προσπάθησε να τον σώσει τον Νοέμβριο του 1963. Ήταν τόσο σοκαρισμένος που δεν μπορούσε να μιλήσει για 40 χρόνια μετά τη δολοφονία.

    Μόλις τα τελευταία 10 χρόνια άρχισε να θυμάται και να μοιράζεται συναισθήματα και ιστορίες για να βάλει την υπογραφή του σε εκδοτικά πρότζεκτ όπως το «Five days in November» και το «Five Presidents».

    Η φράση της που έχει όση ειρωνεία αντέχουμε; «Την πρώτη φορά παντρεύεσαι από αγάπη. Τη δεύτερη για τα χρήματα και την τρίτη για συντροφικότητα.»

    Με αφορμή το υπό έκδοση βιβλίο θα ξαναθυμηθούμε τη ζωή της Τζάκι με τον Αριστοτέλη Ωνάση, και τα ταξίδια, με περισσότερες αποχρώσεις και πιο έντονα συναισθήματα.

    Με τον Αριστοτέλη Ωνάση

    Γιατί ειδικά η Τζάκι Κένεντι έχει αφήσει τόσες διαφορετικές αναγνώσεις στην ίδια ιστορία, που μένει κάθε φορά να τις αποκρυπτογραφήσουμε στο σήμερα.

    Kαι δεν μιλάμε μόνο για τα παστέλ ταγέρ, τα γαλάζια σύνολα, τα κόκκινα φορέματα, τις τάσεις που δημιούργησε στη δεκαετία του 60, αλλά κυρίως την απόλυτη ηρεμία και ισορροπία που απέπνεε μέσα από τις στιλιστικές της επιλογές.

    Kι αν αναρωτιέστε γιατί φορούσε τόσο συχνά καπέλο, το συγκεκριμένο στιλ καπέλου, δεν ήταν επειδή της άρεσαν τα καπέλα, αλλά γιατί πίστευε ότι ήταν μεγάλο το κεφάλι της… Ο αγαπημένος της σχεδιαστής Ηalston που είχε ακριβώς το ίδιο μέγεθος σχεδίαζε και δοκίμαζε πρώτα τα καπέλα για την Jackie στον ίδιο.

    Και μετά δεν προλάβαινε τις παραγγελίες… Από όλες τις γυναίκες που ήθελαν να της μοιάσουν. Με στόχο να γίνουν Τζάκι στη θέση της Τζάκι.

    Η Mrs Kennedy λοιπόν σε «νέες» περιπέτειες. Η Τζάκλιν Μπουβιέ. Μέσα από εικόνες και ντοκουμέντα. Η Τζάκι που καπνίζει, η Τζάκι που πίνει, η Τζάκι που φοράει ρούχα από το Παρίσι όταν η κ. Νίξον τα ράβει μόνη της στα ραπτομηχανή.

    Καρτ ποστάλ μιας άλλης εποχής

    Η αλήθεια είναι ότι δεχόταν κριτική για όλα. Την κόμμωση της, το γεγονός ότι μιλούσε γαλλικά, ότι δεν ζύμωνε ψωμί «για να γεμίσω με αλεύρι μέχρι τους ώμους», όπως είχε πει η ίδια. Και «η γυάλα με το χρυσόψαρο»; H ζωή στον Λευκό Οίκο…

    Δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία «The Prisoner of Celebrity» καθώς υπήρξε η διασημότερη, η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα παγκοσμίως. Στα 46 της, μετά τον θάνατο του Ωνάση, ήταν και η πιο φωτογενής χήρα.

    Τι κι αν μέχρι την ανακοίνωση του γάμου τους στον Σκορπιό το 1968, η σχέση του Ωνάση και της Τζάκι ήταν μυστική; Η ανακοίνωση του γάμου τους ξάφνιασε τους πάντες. Όλοι ήθελαν ένα στιγμιότυπο από το «γεγονός της χρονιάς».

    Στην Αθήνα που τόσο αγαπούσε…

    Ποια ήταν όμως η Τζάκι Κένεντι; Ντεμπιτάντ και φοιτήτρια, ιέρεια της μόδας, μούσα, Πρώτη Κυρία της Αμερικής, τραγική ηρωίδα, σύζυγος του Έλληνα Κροίσου, σύντροφος του Πολ Νιούμαν, του Φρανκ Σινάτρα, του Μάρλον Μπράντο, του Γουόρεν Μπίτι, του Γκρέγκορι Πεκ, του Τζιάνι Ανιέλι…

    Η μητέρα της είχε φροντίσει να δώσει μία συμβουλή σε εκείνη και την αδερφή της: «Να μεγαλώσετε, να γίνετε όμορφες, να μάθετε τρόπους και να παντρευτείτε πλούσιους άντρες.»

    Πάντα καλοντυμένη, και στο αεροδρόμιο

    Τι κι αν Τζάκι Κένεντι και Αριστοτέλης Ωνάσης ξόδεψαν μέσα στον πρώτο χρόνο του γάμου τους 20 εκατομμύρια δολάρια;

    «Είμαι ευτυχής γι’ αυτούς που είναι ευτυχείς», είχε δηλώσει η Μαρία Κάλλας κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

    Η απάντηση της Τζάκι Κένεντι; «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που η ζωή μου είχε καταβροχθιστεί από τις σκιές.»

    Ένα παραμύθι χωρίς χάπι-εντ; Ένα φιλμ νουάρ που λατρεύουμε ακόμη να παρακολουθούμε με ποπκόρν στο σκοτάδι.

    Διαβάστε επίσης:

    Βίκυ Σάφρα (Σαρφατή): Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης» του 21ου αιώνα;

    Ο Ηλίας Λαλαούνης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η… Κέιτ Μος

    Πώς αποχαιρετάει μία φωτογράφος τους γονείς της;



    ΣΧΟΛΙΑ