• LIFE&STYLE

    Γιατί «κόλλησε» η επένδυση του Bill Gates στα προφυλακτικά

    Bill Gates

    Bill Gates


    Θυμάστε το σχέδιο του Bill και της Melinda Gates για ένα προφυλακτικό «νέας γενιάς», που θα ενίσχυε την απόλαυση του σεξ, ώστε να ενθαρρύνει τη χρήση του και να συνεισφέρει στον περιορισμό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων;

    Τον Μάρτιο του 2013 το ίδρυμα των Bill και Melinda Gates είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός τέτοιου προφυλακτικού, προσφέροντας χρηματοδότηση 100.000 δολαρίων στις καλύτερες ιδέες. Δυόμισι χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε…

    Τι έχει γίνει στο μεταξύ; Δυστυχώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Mic, η ανάπτυξη των προφυλακτικών νέας γενιάς «κολλάει» στη γραφειοκρατία. Γιατί το ίδρυμα Gates έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί: χρηματοδότησε αρκετές ιδέες, όπως ένα σχέδιο που κάνει πιο γρήγορη και λιγότερο επίπονη τη διαδικασία του να φορέσει κανείς το προφυλακτικό, ή ένα άλλο σχέδιο που κάνει χρήση του εξαιρετικά ανθεκτικού υλικού γραφενίου, που εξασφαλίζει ότι το προφυλακτικό δεν θα σπάσει. Όμως οι φιλόδοξοι εφευρέτες ανακάλυψαν με τον δύσκολο τρόπο ότι τέτοιες ιδέες είναι δύσκολο να περάσουν από την FDA, τον αμερικανικό φορέα ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mic, η έγκριση ενός νέου προφυλακτικού χωρίς latex από την FDA είναι μία επίπονη διαδικασία, που απαιτεί πολλά χρόνια και πολλά εκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας ουσιαστικά την κυκλοφορία προφυλακτικών νέας γενιάς.

    Ο Mark McGlothlin, πρόεδρος της Apex Medical Technologies, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Gates για την ιδέα της σχετικά με ένα προφυλακτικό κατασκευασμένο από κολλαγόνο που βρίσκεται στους τένοντες των βοοειδών, δήλωσε στο Mic ότι η εταιρεία του έχει κατασκευάσει το προφυλακτικό, όμως δεν μπορεί να το ρίξει στην αγορά, αφού για την έγκριση της FDA απαιτούνται πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. «Είναι μία άγρια διαδικασία», σχολίασε.

    Η ιδέα του ιδρύματος Gates ομολογουμένως ήταν καλή: παρά τον φόβο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και ειδικά για το AIDS, αλλά και για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μόλις το 5% των ανδρών ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί προφυλακτικά, καθώς για πολλούς το latex μειώνει την απόλαυση του σεξ, είναι δύσκολο να τοποθετηθεί σωστά, έχει άσχημη γεύση και οσμή, ενώ σε ορισμένους προκαλεί και αλλεργικές αντιδράσεις – πρακτικά, τα τελευταία 50 χρόνια, παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, το προφυλακτικό δεν έχει αναπτυχθεί περαιτέρω.

    Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν ένα προφυλακτικό «νέας γενιάς» έμοιαζε με τα παλιά προφυλακτικά, η διαδικασία θα ήταν λιγότερο επίπονη, καθώς δεν θα απαιτούνταν εντατικοί προληπτικοί έλεγχοι από την FDA. Αλλά για προφυλακτικά που δεν περιέχουν latex, οι έλεγχοι αυτοί κρίνονται απαραίτητοι, ώστε να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και λειτουργικά, και οι έλεγχοι αυτοί κοστίζουν πάρα πολύ.

    Προφυλακτικά
    Προφυλακτικά

    Βέβαια, η FDA καμιά φορά κάνει και εξαιρέσεις, όπως όταν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Αφρική ενέκρινε με διαδικασίες fast-track φάρμακα που δεν είχαν περάσει από όλους τους ελέγχους, σταθμίζοντας την αναγκαιότητα να δοθούν στην κυκλοφορία τα σκευάσματα αυτά.

    «Κάποιες φορές υπάρχει ο χρόνος και ο χώρος να προχωρήσεις τα πράγματα ταχύτερα», σημείωσε μιλώντας στο Mic ο Ben Strutt, που επίσης έλαβε επιχορήγηση από το ίδρυμα Gates. «Υπάρχουν πολύ, πολύ καλοί λόγοι που όλοι χρειαζόμαστε σιγουριά από το σύστημα υγείας, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να θυμόμαστε ότι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα επειδή αυτές οι λύσεις δεν υπάρχουν εκεί έξω».

    Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως τα προφυλακτικά «νέας γενιάς» απέχουν από το να λανσαριστούν στην αγορά όχι απλά δύο ή τρία χρόνια, αλλά ίσως «οκτώ, δέκα, δεκαπέντε χρόνια».

    Ο καθηγητής Richard Chartoff, που επίσης έχει λάβει επιχορήγηση από το ίδρυμα Gates, είναι πιο αισιόδοξος, ελπίζοντας πως η ιδέα του για ένα προφυλακτικό με πολυουρεθάνη, που θα είναι πιο ελαστικό και πιο ανθεκτικό από ένα κλασικό προφυλακτικό, μπορεί να λανσαριστεί στην αγορά σε δύο χρόνια περίπου στις ΗΠΑ, αν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται με μία μεγάλη βιομηχανία, που θα αναλάβει το κόστος των ελέγχων της FDA.

    Όπως καταλαβαίνετε, ούτε καν ο Bill Gates δεν μπορεί να τα βάλει με τη γραφειοκρατία…

     



    ΣΧΟΛΙΑ