• LIFE&STYLE

    Hedy Lamarr: Η ταραχώδης ζωή μίας ηθοποιού-εφευρέτριας

    Hedy Lamarr


    “Κάθε κορίτσι μπορεί να είναι γοητευτικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάθεσαι και να δείχνεις ηλίθια”. Αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές ατάκες της Hedy Lamarr, της Αυστρο-Εβραίας ηθοποιού και επιστήμονα των επικοινωνιών (τι παράξενος συνδυασμός), την οποία μας θυμίζει σήμερα το Google με ένα ακόμα αριστουργηματικό doodle του, με αφορμή την 101η επέτειο της γέννησής της.

    Η ιστορία της, ταραχώδης και παράδοξη. Μας την αποκάλυψε η ίδια, στην αυτοβιογραφία της με τίτλο Ecstasy and Me: My Life as a Woman.

    Η Hedy Lamarr (ή Hedwig Eva Maria Kiesler , όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στη Βιέννη το 1914, από πατέρα εβραίο διευθυντή τράπεζας και μητέρα πιανίστρια. Στα 19 της χρόνια παντρεύτηκε έναν κατά 15 χρόνια μεγαλύτερό της άνδρα, τον πάμπλουτο Φριτς Μαντλ Μπούντε, ο οποίος ήταν κατασκευαστής οπλικών συστημάτων για τους ναζί.

    Όπως περιγράφει η ίδια η Λαμάρ στην αυτοβιογραφία της, ο Μαντλ ήθελε να την ελέγχει απόλυτα. Της απαγόρευσε να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός, ενώ την κρατούσε σχεδόν φυλακισμένη στην πολυτελή κατοικία τους, το Schloss Schwarzenau.

    Όμως η Λαμάρ δεν θα άντεχε για πολύ. Η ίδια αναφέρει στην αυτοβιογραφία της ότι το 1937 για να τον εγκαταλείψει μεταμφιέστηκε σε καμαριέρα και διέφυγε στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Λούις Μάγιερ, έναν κυνηγό ταλέντων που είναι και ο άνθρωπός που της έδωσε το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, προς τιμήν της διάσημης σταρ του βωβού κινηματογράφου Μπάρμπαρα Λα Μαρ, που είχε πεθάνει από φυματίωση το 1926.

    Η Λαμάρ, έχοντας ήδη εμπειρία από κινηματογραφικά έργα, με πιο διάσημο το Ecstasy, που γυρίστηκε το 1933 στην Τσεχοσλοβακία και έγινε διαβόητο για τις πολύ προχωρημένες για την εποχή σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου που περιείχε (με πρωταγωνίστρια τη Λαμάρ, φυσικά), δε δυσκολεύτηκε να κερδίσει το Χόλιγουντ – άλλωστε, ο Μάγιερ την προώθησε ως “την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου”, κάτι που δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.
    hedy-lamarr

    Η Αυστρο-εβραία ηθοποιός διακρίθηκε για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως το “Πληγωμένος Αετός” (Algiers), “Μια Ατιμασμένη Γυναίκα” (Dishonored Lady) και “Η Σκλάβα της Αγάπης” (Experiment Perilous), ενώ συμπρωταγωνίστησε σε ταινίες μεταξύ άλλων με σταρ όπως ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Σπένσερ Τρέισι, η Τζούντι Γκάρλαντ και η Λάνα Τάρνερ.

    Και όπως αρμόζει σε μία σταρ του Χόλιγουντ, η προσωπική της ζωή ήταν τρικυμιώδης. Παντρεύτηκε συνολικά έξι φορές και απέκτησε δύο παιδιά, ενώ το 1939 είχε υιοθετήσει και ένα ακόμα παιδί.

    Όμως αυτή η ιστορία μάλλον θα ήταν μια τυπική ιστορία μιας χολιγουντιανής σταρ αν δεν υπήρχε η άλλη, η επιστημονική της διάσταση. Γιατί η Λαμάρ δεν ενδιαφερόταν μόνο για την υποκριτική, αλλά και για την επιστήμη. Μαζί με τον πρωτοπόρο συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ εφηύραν μία συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων, με στόχο την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ. Μάλιστα, η εφεύρεση αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία της διασποράς φάσματος, που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.

    Η Hedy Lamarr πέθανε τον Ιανουάριο του 2000 σε ηλικία 85 ετών, τη μέρα των 55ων γενεθλίων της κόρης της, Ντενίζ. Οι στάχτες της σκορπίστηκαν στο δάσος της Βιέννης, κατόπιν επιθυμίας της.



    ΣΧΟΛΙΑ