• Πολιτισμός

    Τζάκι Κένεντι: Το σπίτι όπου έζησε μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι σε δημοπρασία

    Η Τζάκι Κένεντι και η ιστορική έπαυλη

    Η Τζάκι Κένεντι και η ιστορική έπαυλη


    Ένα σπίτι τόσο παλιό όσο σχεδόν… οι Ηνωμένες Πολιτείες! Είναι το σπίτι που είχε αρχικά επιλέξει να ζήσει η Τζάκι Κένεντι, μετά τη δολοφονία του συζύγου της και που τώρα βγαίνει σε δημοπρασία. Πρόκειται για μια ιστορική έπαυλη της Τζόρτζταουν, που πωλείται μέσω της Sotheby’s International Realty, με την υποβολή των προσφορών να έχει ανοίξει από τις 10 Οκτωβρίου για να συνεχιστεί έως και τις 24 του μήνα. Όσο για την εκτίμησή του, θα μπορούσε να φθάσει και τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

    Με έτος ανέγερσης το 1794, το κτίριο έχει περιληφθεί στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Μνημείων των ΗΠΑ από το 1976 ενώ στην αρχική, κύρια κατοικία έχουν προστεθεί μέσα στο χρόνο και γειτονικά κτίσματα, έτσι που σήμερα να αποτελείται από 1.500 τ.μ. περίπου.

    Ήταν στις αρχές του 1964 με το πένθος ακόμη νωπό για την Τζάκι Κένεντι, ύστερα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η ίδια φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο με τα δύο της παιδιά, την Κάρολαϊν και τον Τζο αποφάσιζε να ζήσει στην Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον.

    Αγόρασε τότε αυτή τη έπαυλη φεντεραλιστικού στυλ με κόκκινα τούβλα και εγκαταστάθηκε εκεί.

    Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στιλ, που σηματοδοτεί το τέλος της αποικιακής εποχής στις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες, όταν οι Αμερικανοί ήθελαν πλέον να χτίσουν σπίτια και κυβερνητικά κτίρια, που να εκφράζουν τα ιδανικά της νέας τους χώρας και επίσης να εκφράζουν την κομψότητα και την ευημερία.

    Η είσοδος του σπιτιού με ένα πορτρέτο της Τζάκι Κένεντι
    Η είσοδος του σπιτιού με ένα πορτρέτο της Τζάκι Κένεντι

    Τουριστικό αξιοθέατο

    Ήταν αδύνατον όμως, αυτή η νέα κατοικία να προσφέρει στην Τζάκι την απομόνωση που απαιτούσε. Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο του 1964 στην Washington Post, όπου το σπίτι  αναφερόταν ως «πρώτο τουριστικό αξιοθέατο» της περιοχής.

    Ορδές περιηγητών συγκεντρώνονταν κάθε Σαββατοκύριακο, έξω από τον χαμηλό του μαντρότοιχο ελπίζοντας να ρίξουν μια ματιά στην πενθούσα οικογένεια, ενώ τα τουριστικά λεωφορεία έφραζαν τους δρόμους.

    Ένα υπνοδωμάτιο του σπιτιού
    Ένα υπνοδωμάτιο του σπιτιού

    Τελικά, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, επιλέγοντας την απόλυτη ιδιωτικότητα, που μπορούσε να της παρέχει το διαμέρισμα στην 1040 Fifth Avenue, όπου ήταν απαλλαγμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα και σκληρή λάμψη της δημοσιότητας.

    Πριν την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αλλά και μετά από αυτήν υπήρξαν όμως, κι άλλοι διάσημοι- τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη χώρα- ιδιοκτήτες του αρχοντικού.

    Κατ’ αρχάς το έκτισε ο Τόμας Μπιλ, δεύτερος δήμαρχος της Τζόρτζταουν, που είχε εκλεγεί το 1791. Και πολύ αργότερα υπήρξε κατοικία του Νιούτον Ντ. Μπέικερ, ο οποίος υπήρξε υπουργός Πολέμου του προέδρου Γούντροου Γουίλσον από το 1916 έως το 1920.

    Έτσι, όπως πιστεύεται, σ’ αυτό το σπίτι γίνονταν κρίσιμες συναντήσεις αλλά και προετοιμασίες για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η τραπεζαρία με οροφή από φύλλα χρυσού
    Η τραπεζαρία με οροφή από φύλλα χρυσού

    Το ακίνητο σήμερα

    Μια άλλη ενδιαφέρουσα κάτοικος ήταν η Γιολάντ Φοξ, η οποία είχε στεφθεί Μις Αμερική του 1951 και έχει καταγραφεί στη μνήμη ως η μόνη, που αρνήθηκε να φορέσει μαγιό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, δίνοντας έμφαση στη διάνοια και όχι στην ομορφιά.

    Αμέσως μετά όμως, παντρεύτηκε τον μεγιστάνα του κινηματογράφου Μάθιου Φοξ, πρώην αντιπρόεδρο της Universal Pictures και λίγο αργότερα αγόρασε το σπίτι της Τζόρτζταουν, όπου διέμενε ως τον θάνατό της, το 2016.

    Τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο κατασκευαστής και επιχειρηματίας Ντέιβιντ Χάτζενς που απεβίωσε πρόσφατα, έχοντας όμως καταγράψει την μακρά ιστορία της έπαυλης σε έναν τόμο 88 σελίδων, που θα παραδοθεί στον πλειοδότη στις 24 Οκτωβρίου.

    Η ιστορική έπαυλη της Τζάκι Κένεντι στην Τζόρτζταουν
    Η ιστορική έπαυλη της Τζάκι Κένεντι στην Τζόρτζταουν

    Ο Χάτζενς είχε αγοράσει το ακίνητο το 2017 και συνδυάζοντάς το με δύο παρακείμενα κτίσματα – το ένα του 1880 και το άλλο του 1950- δημιούργησε εν τέλει ένα «νέο» κτίριο έκτασης 1500 τ.μ. περίπου με 13 υπνοδωμάτια.

    Σήμερα εξάλλου, η κύρια κατοικία διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων, που διατηρεί πολλές από τις αυθεντικές της λεπτομέρειες, όπως περίτεχνες επενδύσεις και διακοσμητικά. Άλλα στοιχεία της περιλαμβάνουν μια σουίτα στον δεύτερο όροφο με ξύλινο δάπεδο, ένα ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα στους κήπους και ένα παρατηρητήριο στον τρίτο όροφο.

    Το αρχοντικό πάντως βγήκε στην αγορά νωρίτερα φέτος για 26,5 εκατομμύρια δολάρια, που στη συνέχεια μειώθηκαν. Οι προσφορές ανοίγματος αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ 5 και 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Από τον Χατζιδάκι στον Μικ Τζάγκερ κι από τον Σαββόπουλο στη Μαντόνα – Εξομολογήσεις διασήμων σε βιβλίο

    Απώλειες χιλιάδων έργων στα βρετανικά μουσεία – Αλλά αποκρύπτονται επιμελώς

    Ιουλιανού 26: Το κτίριο που στέγασε τη γενιά των νέων ελλήνων σκηνοθετών σε νέο ρόλο



    ΣΧΟΛΙΑ