• LIFE&STYLE

    Γιατί στο Game of Thrones της υψηλής ραπτικής ο χαμένος ακούει στο όνομα “γυναίκες”

    • NewsRoom


    Παρά τη χειραφέτηση των γυναικών σχεδόν σε όλες τις Δυτικές κοινωνίες, η βιομηχανία της μόδας -με τον παλμό της να χτυπά σε Παρίσι και Μιλάνο- αποδεικνύει πως ακόμη και σήμερα αδυνατεί να αντιπαρέλθει τα δυσμενή κοινωνικά στερεότυπα αλλά και τις παγιωμένες κοινωνικές δομές που συντηρούν μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ειρωνική κατάσταση καθώς στη βιομηχανία της μόδας οι γυναίκες-πρωταγωνίστριες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

    london-fashion-week

    Παρά την πρόσφατη τάση για την “ουδετερότητα” των φύλων στην πασαρέλα, πίσω από τα λαμπερά φώτα του “Catwalk”, ανακαλύπτει κανείς ότι οι γυναίκες σχεδιάστριες είναι δυσανάλογα λιγότερες από τους άντρες! Τα ευρήματα έρευνας του  Βusiness of Fashion BoF) για την εβδομάδα μόδας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσαν δυστυχώς την παράλογη δυσαναλογία.

    landscape-1441379973-gettyimages-463540132

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι από τους συνολικά 371 σχεδιαστές που συμμετέχουν και στις τέσσερις εβδομάδες μόδας (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι), μόλις το 40,2 % είναι γυναίκες. Αυτή η δυσαναλογία μεταξύ των φύλων βέβαια δεν είναι εξίσου σταθμισμένη στις διάφορες πόλεις, καθώς στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου ο κεντρικός προσανατολισμός είναι οι νεότεροι σχεδιαστές και οι αναδυόμενες μάρκες, υψηλότερο ποσοστό κατείχαν οι γυναίκες με το ποσοστό των εκπροσώπων του γυναικείου φύλου να σκαρφαλώνει στο 47,3%.

    new-york-city big-ben-free-city-mac

    Αντίθετα το Παρίσι και το Μιλάνο, πόλεις με μεγάλη ιστορία στο χώρο της μόδας, καθώς εκεί πρωτοεμφανίστηκαν μερικές από τις διασημότερες μάρκες, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό των γυναικών σχεδιαστών. Στο “Paris Fashion Week” μόνο το 37% των σχεδιαστών είναι γυναίκες, ενώ στο Μιλάνο το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται δραματικά και περιορίζεται μόλις στο 31% .

    paris-tour-eiffel-at-night

    Milan_hero

    “Οι γυναίκες, δυστυχώς, εξακολουθούν να εμφανίζονται σαν μειονότητες”, δήλωσε η Julie de Libran, καλλιτεχνική διευθύντρια της Sonia Rykiel. “Ακόμα και αν ορισμένοι οίκοι μόδας έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες στην εποχή τους, σήμερα έχουν στην ηγεσία τους βρίσκονται άντρες”

    Πράγματι οι γυναίκες εμφανίζονται να έχουν δυσχερέστερη επαγγελματική ανέλιξη στους καταξιωμένους οίκους μόδας. Πριν από το διορισμό της Maria Grazia Chiuri ως καλλιτεχνική διευθύντρια στη Dior φέτος τον Ιούνιο, μόνο 3 από τις 15 “μάρκες πολυτελείας” στη LVMH (η Moët Hennessy Louis Vuitton είναι διεθνώς η μεγαλύτερη επιχείρηση στην κατασκευή και διανομή από επώνυμα ήδη πολυτελείας) είχαν επικεφαλής γυναίκα! Αναφερόμαστε στη Phoebe Philo για τη Céline, τη Κάρολ Lim για Kenzo και τη Florence Torrens για τη Thomas Pink.

    Dolce-and-gabbana-spring-summer-2014-men-fashion-show-Greek-mythology-collection-video-and-review

    «Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό γυναικών που δουλεύουν σε μεγάλους οίκους, όμως ταυτόχρονα εμφανίζεται ένα πολύ μικρό ποσοστό να αφομοιώνεται σε διοικητικές θέσεις», δηλώνει η Phoebe English (σχεδιάστρια) προσθέτοντας πως οι γυναίκες παίρνουν θέσεις εργασίας, αλλά  δεν φαίνεται να επιλέγονται σε μεγαλύτερους  “ρόλους”.

    Karl Lagerfeld
    Karl Lagerfeld

    Τι  είναι αυτό που εμποδίζει τις γυναίκες να ανέβουν στη κορυφή; Ο Libran μας εξηγεί πως είναι μια βιομηχανία που το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από άνδρες, αυτοί  επιλέγουν σε ποιον θα εμπιστευτούν μια θέση  … και όταν η επιλογή είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο άντρας έρχεται πάντα πρώτος! Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι άνδρες πρέπει να δώσουν στις γυναίκες την ευκαιρία να αναδειχθούν σε σπουδαίους ρόλους.

    menstyle7-2010b

    Βέβαια όπως και στα υπόλοιπα επαγγέλματα έτσι και στο χώρο της μόδας, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα μεταβάλλουν καθοριστικά τη ζωή μιας γυναίκας, εμποδίζοντας την να ανταποκριθεί με την ανάλογη επιτυχία και απαιτητικότητα στα επαγγελματικά της καθήκοντα. Κάτι τέτοιο αξιολογείται από τους εργοδότες ως ανασταλτικός παράγοντας και έχει  ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να επιλέγονται σπάνια σε καίριες θέσεις.

    εγκυος

    ” Οι υψηλές θέσεις εργασίας απαιτούν και πολλές ώρες εργασίας, όπως και διαρκή διαθεσιμότητα “ δηλώνει ο  Dr. Allyson Stokes  επίκουρος καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο του Waterloo. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι σχεδιαστές που ομολογούν τις δυσκολίες στο να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική τους καριέρα και την προσωπική τους ζωή, λόγω του “τρελού” ωραρίου τους.

    Η γνωστή σχεδιάστρια  Vera Wang εκφράζει τη δική της γνώμη ως μητέρα και ταυτόχρονα επιτυχημένη γυναίκα λέγοντας πως οι γυναίκες αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους καθώς είναι σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες γυναίκες. Έχοντας δυο κόρες και μια τεράστια επιχείρηση για να την “τρέξει”, παραδέχεται πως δεν νιώθει να υπάρχει αρκετός  χρόνος για να αφοσιωθεί στα πάντα.

    14_VERA
    Vera Wang

     

    Το ίδιο υπογραμμίζει και η Moira Benigson για το ζήτημα της δυσχερής επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών στη βιομηχανία της μόδας: “Συνήθως ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 45. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα, κατά παράδοση, που οι γυναίκες παντρεύονται και ίσως θέλουν να δημιουργήσουν μια οικογένεια – κάτι που το  καθιστά απολύτως απαγορευτικό για να το κάνουμε”. 

    Domenico Dolce and Stfeano Gabbana
    Domenico Dolce and Stefano Gabbana
    Valentino Garavani
    Valentino Garavani
    Christian Louboutin
    Christian Louboutin

    “Οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλουν τους εαυτούς τους και να είναι  δραστήριες” δηλώνει ο de Libran. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα σε πολλές βιομηχανίες φαίνεται ότι οι άνδρες είναι πιο τολμηροί στην ανάληψη κινδύνων,ακόμη τείνουν πολύ πιο συχνά και με μεγαλύτερη ευκολία να ζητήσουν προαγωγή ή αύξηση!

    Salavtore Ferragamo
    Salavtore Ferragamo
    Michael Kors
    Michael Kors

    “Ακόμα κι αν η βιομηχανία εξακολουθεί να κυριαρχείται από τους άνδρες, όλο και περισσότερες γυναίκες σχεδιάστριες  σιγά-σιγά επιλέγονται σε καίριες θέσεις εντός του κλάδου και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό”, παρατηρεί από την πλευρά της η  Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Mary Katrantzou, της οποίας οι δημιουργίες παρουσιάζονται στην Εβδομάδα Μόδας.

    katrantzu-thumb-large
    Mary Katrantzu

    Τέλος είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια διεξαγωγής των βραβείων για τους καλύτερους σχεδιαστές,ολοένα και περισσότερες γυναίκες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με αυτές η δική μας Mary Katrantzou  η οποία βραβεύτηκε με το BFC/Vogue Fashion Fund για το έτος 2015.

    katrantzou mary katranzou designer

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/nielsen-agonia-tou-ellina-ergazomenou-ke-o-efialtis-tou-logariasmou-tis-dei/73453



    ΣΧΟΛΙΑ