• LIFE&STYLE

    Γιατί οι παρέες κοριτσιών κάνουν καλό στην υγεία-Tι λένε οι J. Fonda και L. Tomlin στο TED Talk (video)


    Η Taylor Swift έχει δεχθεί αγάπη, επικρίσεις και τόνους από μελάνι για την ομάδα της αδελφότητας που αποτελείται από τις καλύτερες φίλες της. Στο Instagram της διάσημης ανερχόμενης σταρ μπορούμε να δούμε τα χαζοχαρούμενα πιτζάμα πάρτυ τους, τις συγκεντρώσεις με μαγείρεμα αργά το βράδυ και τα γυαλιστερά μανικιούρ. Η Swift έβαλε τίτλο σε μια πρόσφατη τέτοια φωτογραφία: «Είμαστε στα καλύτερά μας όταν φτιάχνουμε η μία το κέφι της άλλης και ενισχύουμε η μία την άλλη». Είτε τη βρίσκετε γλυκανάλατη ή όμορφη, έχει δίκιο σε κάτι, λέει η επιστήμη.

    TED TALK Αν έχετε μια κοριτσοπαρέα είναι καλό για την υγεία σας.

    Η έρευνα δείχνει ότι οι φιλίες γυναικών έχουν πραγματικά φυσικά οφέλη για την υγεία – μεγάλα μάλιστα. Μια σφιχτοδεμένη ομάδα από φίλες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες, ενδεχομένως οδηγώντας σε πιο υγιείς ζωές. Σε ένα « TED Talk » με την Jane Fonda, η κολλητή της Lily Tomlin περιγράφει τις γυναικείες φιλίες ως πνευματικές, σχεδόν ρομαντικές. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει εν μέρει, επειδή, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι προτιμούν μια μεγάλη παρέα, οι γυναίκες τείνουν να κάνουν λίγες στενές φιλίες, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου της «PLΟS ONE». Και εννοούμε πραγματικά στενές: Μια πρόσφατη μελέτη για τις «Ορμόνες και Συμπεριφορές» διαπίστωσε ότι η εγγύτητα μεταξύ φοιτητριών αύξησε τα επίπεδα προγεστερόνης στο σάλιο τους, το οποίο, με τη σειρά του, τις έκανε πιο πρόθυμες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους η μια για την άλλη. (Θα μπορούσε το σαλιωμένο χαρτί να είναι το επόμενο αφροδισιακό;)

    Σύμφωνα με μια μελέτη-ορόσημο του UCLA που έγινε το 2002 και αναφέρει η Fonda, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο το άγχος. Η ωκυτοκίνη – γνωστή και ως ορμόνη αγκαλιάς – πλημμυρίζει το σώμα τους, ενθαρρύνοντάς τις να έχουν την «προστατευτική και στοργική συμπεριφορά», ή να αναζητήσουν την παρέα άλλων γυναικών. Αυτό απελευθερώνει ακόμη περισσότερη ωκυτοκίνη, η οποία έχει μια κατευναστική επίδραση. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης που απελευθερώνουν οι άνδρες όταν αγχώνονται, μειώνει αυτό το αποτέλεσμα. Τα οιστρογόνα, τα οποία έχουν οι γυναίκες σε μεγαλύτερες ποσότητες, φαίνεται να το ενισχύει. Αναμφισβήτητα οι μελέτες υπαινίσσονται ότι οι φιλίες βοηθούν τις γυναίκες τα διαστήματα με πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει την πολυ-δημοσιευμένη ανοσολογική αντίδραση γνωστή ως φλεγμονή – η οποία μπορεί να είναι κάτι καλό, όταν κινητοποιεί τα κύτταρα για να επιτεθούν σε βακτήρια ή άλλους ξένους εισβολείς. Μακροχρόνια, όμως, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Ανάπτυξη και Ψυχοπαθολογία», τον Απρίλιο, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ φλεγμονής και διαπροσωπικών σχέσεων σε περισσότερα από 100 λευκά και ασιατικά κορίτσια στην εφηβεία. Περισσότερες αγχωτικές φιλίες κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών της μελέτης, σήμαινε περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στο αίμα – μεταξύ των λευκών κοριτσιών, τουλάχιστον. Τα Ασιατικά κορίτσια ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο αλκοόλ, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη φλεγμονή. Ο παράγοντας αυτός, μεταξύ άλλων, θα είχε επηρεάσει τα αποτελέσματα της μελέτης.

    «Η σκέψη μας είναι ότι αυτές οι κοινωνικές εμπειρίες ενσωματώνονται στο πώς ανταποκρίνονται τα κύτταρα», λέει η επικεφαλής της μελέτης Katherine Ehrlich, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern. Οι σχέσεις των γυναικών θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και την υγεία στο επίπεδο του DNA. Μια μελέτη του 2014 στο «Journal of Clinical Oncology» εξέτασε δύο ομάδες: τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε ένα μονοήμερο σεμινάριο διαχείρισης του άγχους και τις ασθενείς με καρκίνου του μαστού σε προγράμματα ομάδων των 8 ή 12 εβδομάδων. Οι ασθενείς στις μακροπρόθεσμες ομάδες είχαν μακρύτερα τελομερή (τμήματα του DNA που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων). Τα τελομερή είναι κοντύτερα σε άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους, καθώς και σε εκείνα με καρκίνο, με Alzheimer, με διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την γήρανση.

    Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη για τον καρκίνο του μαστού διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τις κοινωνικά ενεργές γυναίκες, οι κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες είχαν ένα επιβλητικό 34 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Αλλά η ποιότητα των σχέσεών τους έπαιξε μεγάλο ρόλο, επίσης – οι γυναίκες με μικρά κοινωνικά δίκτυα και χαμηλά επίπεδα υποστήριξης είχαν 61 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνες με μικρά δίκτυα και υψηλή υποστήριξη. Αυτό σημαίνει, παρατήστε τους απαίσιους φίλους και επικεντρωθείτε στους πραγματικούς.

    Παραδεχθείτε το, Κακά Κορίτσια. Η αδελφότητα θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα, μέχρι τα κύτταρά σας. Εις υγείαν του #SquadGoals.

    Δείτε τι είπαν σε ομιλία τους στο TED Talk  δύο διάσημες ηθοποιοί: 

    Το μυθικό δίδυμο Jane Fonda και Lily Tomlin, είναι φίλες εδώ και δεκαετίες. Σε μια γνήσια, τρυφερή και ευρεία συζήτηση με παρουσιάστρια την Πατ Μίτσελ, οι τρεις τους συζητούν για τη μακροζωία, τον φεμινισμό, τις διαφορές ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία φιλία, για το τι σημαίνει να ζεις καλά και για τον ρόλο των γυναικών στο μέλλον του πλανήτη μας. «Δεν ξέρω καν τι θα έκανα χωρίς τις φίλες μου», λέει η Τζέιν Φόντα. «Υπάρχω επειδή έχω τις φίλες μου».

    (Για επιλογή μετάφρασης πατήστε το κουμπί κάτω δεξιά στο video)



    ΣΧΟΛΙΑ