• LIFE&STYLE

    Γιατί είναι προληπτική η «Αυτοκράτειρα» Ευγενία Νιάρχου;

    Ευγενία Νιάρχου

    Ευγενία Νιάρχου


    «Born on the 15th of July», διαβάζουμε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ιnstagram, ακριβώς έναν χρόνο πριν. Πώς φαντάζεστε τα φετινά γενέθλια της Ευγενίας Νιάρχου για τα 36 της χρόνια; Με πάρτι-υπερπαραγωγή, πολλές ευχές από διάσημους φίλους, δώρα, κοσμήματα, ταξίδια, πυροτεχνήματα, αναρτήσεις, stories, περισσότερες ευχές, φιλιά στον αέρα, αγκαλιές, selfies με το κινητό για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος;

    Κάπως έτσι φαίνεται ότι γιόρτασε η διάσημη κληρονόμος τα γενέθλια της χθες. Μπορεί και σήμερα και αύριο, γιατί όπως έχει πει και η Κέιτ Μος, μία αληθινή σταρ οφείλει να γιορτάζει όσες ημέρες σβήνει και τα κεράκια στην τούρτα, οπότε δικαιούται να χορεύει και να τραγουδάει για έναν μήνα ακόμη. Τουλάχιστον.

    Με τιάρα, όπως οφείλει, μια «πριγκίπισσα» που δεν μετράει χρόνια. Αλλά φίλους και στιγμές. Και ασημένιο φόρεμα, ασορτί μακιγιάζ, ασημένια σκιά στα βλέφαρα, ασορτί θήκη στο τηλέφωνο. Δεν την έχουν χαρακτηρίσει τυχαία ιέρεια του στιλ, ινφλουένσερ πριν από τις influencers, απόλυτο πρότυπο της μόδας.

    Την είδαμε πρόσφατα στη Βουλιαγμένη, στην βάφτιση των παιδιών του σχεδιαστή μόδας, Πίτερ Ντάντας και του Ευάγγελου Μπούση. Εκεί η Ευγενία Νιάρχου ήταν χαρούμενη. Περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που θεωρεί φίλους. Όπως η Μπιάνκα Μπραντολίνι, αγαπημένη της φίλη, μοντέλο και «wifey» ή «συζυγούλα» στην αργκό, όπως αποκαλούν οι καλύτερες φίλες ή BFFs, η μία την άλλη, με το πέρασμα των χρόνων. «Σας ευχαριστώ που με επιλέξατε ως μία από τις νονές της μικρής Ελένης», έγραφε στις συνοδευτικές λεζάντες στα Mέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

    Την γνωρίσαμε ως εγγονή του εφοπλιστή, ευεργέτη και φιλάνθρωπου, Σταύρου Νιάρχου. Είναι κόρη του πρωτότοκου γιου του Φίλιππου Νιάρχου και της Βικτόρια Χριστίνα Γκίνες. Την παρουσιάζουν ως πρώην και νυν it-girl, αν και η ίδια μάλλον δεν θα απολαμβάνει αυτόν τον τίτλο. Έχει τρία αδέρφια, τον Σταύρο, τον Τεό (Θεοδωράκη) και την Ηλέκτρα. Κληρονόμησε το όνομα της, από την γιαγιά της, Ευγενία Λιβανού, τρίτη σύζυγο του Σταύρου Νιάρχου και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Η προγιαγιά της, από την πλευρά της μητέρας της, Γκλόρια Γκίνες, θεωρείται διαχρονικό πρότυπο ομορφιάς και μόδας και εμπνέει κάθε τόσο δημιουργούς ανά τον κόσμο.

    Ο προσωπικός της λογαριασμός στο Ιnstagram δεν φέρει την υπογραφή της. Μην την αναζητήσετε δηλαδή με το όνομα της αλλά με την αλλόκοτη ονομασία «Venyxworld» που είναι και το brand της. Ονομασία που κρύβει μυστήριο και εξάπτει την περιέργεια. Κάπως σαν την ίδια. «Venyx by Eugenie Niarchos. Jewels & more.» Με την ελευθερία να είναι το ζητούμενο, τόσο στις συλλογές, όσο και στις επιλογές των λίθων αλλά και του σχεδιασμού κοσμημάτων που μόνο μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη δικαιούται τόση αυτονομία.

    Εδώ και περίπου μια δεκαετία λοιπόν, αφού εγκαινίασε το brand της το 2013, η Ευγενία Νιάρχου ξεσπά και δημιουργεί μικρές και μεγάλες επαναστάσεις με χρυσό και ασήμι. Δεν χρησιμοποίησε όπως λέει στις συνεντεύξεις της το όνομα της γιατί δεν ήθελε να την συνδέουν (άλλο) με την οικογένεια της.  Αν τα κατάφερε;

    Mάλλον δύσκολο. Για την ώρα πάντως συστήνεται ως σχεδιάστρια κοσμημάτων. Λανσάρει πλανήτες. Εμπνέεται από τη Μέδουσα. Εξαργυρώνει όσα έμαθε στο Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής στο Λονδίνο. Και από την εξειδίκευση της στον τμήμα υψηλής κοσμηματοποιίας του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

    Αρχικά εργάστηκε στον οίκο Repossi, ύστερα από προτροπή της φίλης της, Γκάια Ρεπόσι. Mετά δοκίμασε να σχεδιάσει μικρές συλλογές για τον οίκο υψηλής ραπτικής Loris Azzaro. Με επιτυχία. Γιατί, μάλλον, όταν λέγεσαι Ευγενία Νιάρχου, ό,τι αγγίζεις γίνεται χρυσός.

    Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Μεγάλωσε στο Παρίσι. Είναι νεομποέμ, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό,  θα την συναντήσουμε τακτικά στις λίστες με τις πιο καλοντυμένες γυναίκες στον πλανήτη. Την νοιάζει;

    Εμπνέεται από τη ζωή στο Διάστημα. Και τη δεκαετία του 50, τα κόμιξ, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σχεδιάζει χρυσά αστέρια, εμμονικά. Φοράει και μας προτείνει να φοράμε διαμάντια και ζαφείρια. Και τι ακριβώς σημαίνει Venyx; Η λέξη προέρχεται από τον πλανήτη Αφροδίτη (Venus), και τον ημιπολύτιμο όνυχα (Onyx). Ένας πλανήτης και μια πέτρα λοιπόν.

    Σημασία έχει ότι κυριαρχεί η ρετροφουτουριστική διάθεση, όπως χαρακτηρίζει η ίδια τη δουλειά της, και τη διάθεση της, για να μην μπερδευόμαστε. Η παραγωγή των κοσμημάτων γίνεται αποκλειστικά στην Ιταλία. Κοσμήματα που ταξιδεύουν στο Τόκιο, τη Βηρυτό, το Μαϊάμι… Κάνει αυστηρές επιλογές και λέει συχνά και πολλά όχι. Ο λόγος; Είχε βαρεθεί να βλέπει να μένει στοκ με κοσμήματα από παλιότερες συλλογές.

    Τώρα προτιμά να μας παροτρύνει να κολυμπήσουμε μέχρι την μπουτίκ της στη Μύκονο «για να αγοράσετε τα κοσμήματα μας για γοργόνες. Στο ξενοδοχείο Belvedere.» Και σε trunk shows ανά τον κόσμο.

    Και στην προσωπική της ζωή; Όλα είναι ένα για την Ευγενία Νιάρχου που είναι μούσα και μοντέλο. Θα την δούμε σε ολόσωμες πόζες με βραδινά συνήθως φορέματα στην Tate Modern. Στο Άσκοτ, με καπέλο φυσικά. Στο Λας Βέγκας. Και ανάλογη δήλωση… «Στο Βέγκας φοράμε χρυσό. Και λευκό κοστούμι.» Στη Ρώμη. Στη Σικελία. Στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και μια μπλε καρδιά. «Σαν Ροζ Πάνθηρας μία Κυριακή βράδυ». Στο Κουβέιτ. «Άφησα την καρδιά μου στην Αθήνα.» Με το ανάλογο tag, που οδηγεί στον κλειδωμένο λογαριασμό για τους περίεργους, Tobefedup και τον Martin Pacanowski.

    Δεν προκαλεί με την προσωπική της ζωή. Θα την δούμε στην Ελλάδα ξανά και ξανά. Με σαρδέλες, μάτια, ouzo connecting people, ελληνική σημαία, ανεμόμυλους, λευκά φορέματα, βουκαμβίλιες, μαλλιά που ανεμίζουν στον αέρα, φουσκωτά, ηλοβασιλέματα, κοχύλια… Χιούμορ και αγάπη για τον τόπο της. Με ένα …Άρλεκιν ξεχνιέμαι;

    H ιστορία γράφεται σε συνέχειες. Αν μιλάει για τα ελαττώματα της; Έχει πει για τον εαυτό της ότι είναι προληπτική. Δεν θέλει να προγραμματίζει τίποτα, προτιμά να αφήνει τον χρόνο και την ενέργεια ελεύθερη. Θέλει να επιστρέφει στο τώρα. Να φτιάχνει κοσμήματα που αντέχουν στον χρόνο.

    Και να αυτοσαρκάζεται. «Εugenie. La derniere imperatrice», ο τίτλος του βιβλίου που κρατάει και απλώς μας καλεί να την αποκαλούμε κι εκείνη έτσι. Αυτοκράτειρα. Τόσο απλά.

    Ως γόνος της οικονομικής δυναστείας των Νιάρχων έχει κάθε λόγο να το λέει. Σε πρόσφατο αφιέρωμα των New York Times με τίτλο «Kοσμήματα στον ήλιο», είδαμε το όνομα της, ανάμεσα σε ιστορικούς οίκους που έφτασαν στην Μύκονο το φετινό καλοκαίρι. Με αφορμή την μπουτίκ Cartier εκεί. «Οι οίκοι πολυτελείας ακολουθούν τον καταναλωτή», διαβάζουμε.

    Αγαπημένη της φράση, και μόττο της ζωής της; Ένας γνώριμος στίχος σε όλους από ένα τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ: «Don’t worry about a thing, cause every little thing is going to be alright». Θα τον διαβάσουμε και σε βραχιόλι από τη συλλογή της. Ένα βραχιόλι που σπάνια βγαίνει από το χέρι της. Μήπως να τον υιοθετήσουμε κι εμείς; Και να αρχίσουμε να τον τραγουδάμε κιόλας;

    Διαβάστε επίσης

    Σήλια Κριθαριώτη: Πώς βρέθηκε στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι η σύζυγος του billionaire



    ΣΧΟΛΙΑ