• Food

    Σπιτικές λιαστές ντομάτες

    • NewsRoom
    tomatos


    Υλικά

    2 κιλά κόκκινες, μακρουλές κατά προτίμηση, αλλά όχι απαραίτητα, ντομάτες ή πομοντόρια
    Αλάτι
    Ελαιόλαδο

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110°C. Καλύπτουμε το ταψί του φούρνου με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε από πάνω τη σχάρα του φούρνου. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια και τα ζουμιά τους με ένα κουταλάκι (αν οι ντομάτες είναι μεγάλες και όχι μακρουλές, τις κόβουμε σε τέταρτα). Τις τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις αφήνουμε να στραγγίσουν για ½ ώρα.

    Ραντίζουμε ελαφρά το εσωτερικό κάθε μισής ντομάτας με αλάτι και τις απλώνουμε στη σχάρα τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους, με την εσωτερική πλευρά προς τα κάτω. Αφήνουμε την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή και τις αφήνουμε για περίπου 12 ώρες μέχρι να στεγνώσουν, χωρίς να σκληρύνουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ( τα οποία έχουμε πλύνει και αφήσει στον φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 100 βαθμούς ), τις σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα για να φύγει τυχόν αέρας. Αφήνουμε τα βάζα σε κλειστό, σκοτεινό, δροσερό μέρος, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, πριν χρησιμοποιήσουμε τις λιαστές ντομάτες. Οι ντομάτες διατηρούνται στο βάζο για 6 μήνες. Όταν ανοίγουμε ένα βάζο, το υπόλοιπο το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε.

    Μία δεύτερη εκδοχή η οποία όμως απαιτεί μεγάλη υπομονή, είναι αντί να τις τοποθετήσουμε στη σχάρα του φούρνου, να τις απλώσουμε σε ένα τελάρο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τις αφήσουμε σκεπασμένες με τούλι (χωρίς να τις αγγίζει) έξω στον ήλιο να «λιαστούν» για 4-6 μέρες. Στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει κάθε βράδυ να τις φέρνουμε μέσα για να μην μαλακώσουν από την πρωϊνή υγρασία.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι πρέπει να τρώμε αν υποφέρουμε από κρίσεις πανικού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τί να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπάρες βρώμης με μέλι και σοκολάτα



    ΣΧΟΛΙΑ