• Food

    15 μαγικές χρήσεις του ξυδιού

    • NewsRoom
    ξύδι


    Είναι πολύ οικονομικό και κυριολεκτικά μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη αλλά και φτηνότερη. Ο λόγος για το λευκό ξύδι, που, είτε μόνο του είτε διαλυμένο σε νερό έχει δεκάδες χρήσεις, μερικές από τις οποίες δεν φανταζόμαστε καν. Δείτε μερικές:

    1. «Φρεσκάρει» το ψυγείο. Καθαρίστε τα ράφια και τους τοίχους με ένα διάλυμα το μισό νερό και μισό ξύδι και όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν «αυτόματα».

    2. Απολυμαίνει τη μπανιέρα και τη λεκάνη του μπάνιου. Γεμίστε με ξύδι ένα δοχείο με βαποριζατέρ και ψεκάστε. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό! Ιδιαίτερα για τη λεκάνη, ρίξτε ένα φλιτζάνι αραιωμένο ξύδι και αφήστε όλη τη νύχτα. Θα «λάμψει”!

    3. Εξαφανίζει το λεκέ από το χαλί. Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας άσπρο αποσταγμένο ξύδι και ¼ φλιτζάνι αλάτι ή μαγειρική σόδα. Τρίψτε το λεκέ και αφήστε το να στεγνώσει. Την επόμενη μέρα σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα. Προσοχή : Κάντε πρώτα ένα τεστ στην από κάτω πλευρά του χαλιού μην τυχόν και ξεβάφει.

    4. Κάνει τα πινέλα ζωγραφικής σαν καινούργια. Βάλτε σε μία παλιά κατσαρόλα νερό και ξύδι. Βάλτε μέσα τα πινέλα και αφήστε τα να μουλιάσουν για μία ώρα. Στη συνέχεια ανάψτε το μάτι και αφήστε να πάρει το νερό μία βράση. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα πινέλα είναι πεντακάθαρα!

    5. Κάνει τις βρύσες να λάμπουν! Για να απαλλαγείτε από την συσσώρευση ασβέστη γύρω από τη βρύση, κάνετε μια πάστα από 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι και 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Τρίψτε καλά με ένα πανί και ξεπλύνετε.

    6. Αντιμετωπίζει τα χνούδια! Προσθέστε στην πλύση του πλυντηρίου ½ φλιτζάνι λευκό αποσταγμένο ξίδι. Το οξύ μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό δεν επιτρέπει τα χνούδια να κολλήσουν στα ρούχα σας.

    7. «Ανανεώνει τις παλιές φθαρμένες λεκιασμένες κάλτσες»! Βάλτε τις παλιές κάλτσες σε μία παλιά κατσαρόλα. Προσθέστε 1 φλιτζάνι λευκό αποσταγμένο ξίδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αφήστε να πάρει μία βράση και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε τις κάλτσες για ένα εικοσιτετράωρο μέσα στο ξυδόνερο και την επομένη ξεπλύνετε καλά.

    8.»Φρεσκάρει» τις παλιές φθαρμένες τσάντες και παπούτσια!

    Βάλτε σε ένα πανί άσπρο αποσταγμένο ξύδι και περάστε τα σημεία που έχουν γδαρσίματα. Θα μειωθούν σημαντικά τα σημάδια και οι τσάντες και τα παπούτσια θα λάμψουν!

    9. Κρατάει «ζωντανά» τα λουλούδια στα βάζα. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται τα λουλούδια, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε κάθε λίτρο νερό. Ρίξτε το διάλυμα στο βάζο σας, και τα λουλούδια θα ζωντανέψουν αμέσως!

    10. Καταπολεμάει τη φαγούρα! Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με λευκό ξύδι και περάστε τις περιοχές που έχουν καταπονηθεί από τσιμπήματα κουνουπιών και τσιμπήματα εντόμων. Θα σταματήσει αμέσως ο κνησμός και θα βοηθήσει στην απολύμανση της περιοχής, έτσι ώστε να επουλωθούν γρηγορότερα.

    11. Λευκαίνει τα δόντια!. Βουρτσίστε τα δόντια σας μία φορά την εβδομάδα με το άσπρο αποσταγμένο ξίδι. Βυθίστε την οδοντόβουρτσά σας μέσα στο ξύδι και βουρτσίστε καλά. Θα βοηθήσει στο άσπρισμα των δοντιών αλλά και στην πρόληψη της κακής αναπνοής.

    12. Διατηρεί τα βερνίκια των νυχιών «ζωηρά»! Πριν να εφαρμόσετε το αγαπημένο σας βερνίκι, σκουπίστε τα νύχια σας με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με άσπρο αποσταγμένο ξίδι.

    13. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράσιτα των ζώων. Ψεκάστε το σκύλο σας με ένα φλιτζάνι λευκό αποσταγμένο ξίδι το οποίο έχετε αναμείξει με ένα λίτρο νερό. Είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση στα ακριβά προϊόντα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, αφού το ξύδι βοηθάει στην αντιμετώπιση των παράσιτων, όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια.

    14. «Σκοτώνει» τα βακτήρια στο κρέας και ταυτόχρονα το μαλακώνει!. Μαρινάρετε το κρέας σε μείγμα στο οποίο έχετε προσθέσει ¼ φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο (για κάθε 2 κιλά κρέας) βότανα και μπαχαρικά. Αφήστε το κρέας από 20 λεπτά έως 24 ώρες, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε τη γεύση και στη συνέχεια, μαγειρέψτε το χωρίς να το ξεπλύνετε.

    15. «Επισκευάζει» τα φθαρμένα DVD. Εάν έχετε ένα φθαρμένο DVD που «κολλάει» όταν παίζει, σκουπίστε το με λευκό αποσταγμένο ξίδι το οποίο έχετε βάλει σε ένα μαλακό πανί. Βεβαιωθείτε ότι το DVD είναι τελείως στεγνό πριν το επανατοποθετήσετε για να παίξει.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H παραδοσιακή μακαρονάδα της ιταλικής υπαίθρου που έγινε γκουρμέ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων για να ξέρουμε τι τρώμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα «όπλα» της κινέζικης διατροφής



    ΣΧΟΛΙΑ