• LIFE&STYLE

    Αποχαιρετώντας τον Αλέξανδρο Βέλιο…

    • NewsRoom


    Συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για να αποχαιρετίσουν τον αγαπημένο τους Αλέξανδρο Βέλιο, ο οποίος “έφυγε” το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 63 ετών, επιλέγοντας τη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας, μετά από μήνες άνισης μάχης με τον καρκίνο.

    Το κλίμα ιδιαίτερα βαρύ και φορτισμένο με τη σύζυγο του εκλιπόντως, Νάντια να βρίσκει στήριγμα στη μικρή τους κόρη αλλά και στον 20χρονο γιο του Αλέξανδρου Βέλιου.

    Ο ίδιος ο δημοσιογράφος είχε συγκλονίσει μιλώντας ανοιχτά για το θέμα της  ευθανασίας, τονίζοντας ότι κανέναν ιεράς, νομοθέτης ή γιατρός δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στο θάνατο του οποιουδήποτε ανθρώπου.

    epistoliVellios“Το πρόβλημα της ευθανασίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα ταμπού. Εγώ είμαι διάπυρος υποστηρικτής του δικαιώματος μας στο θάνατο. Θεωρώ ότι είναι το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Το ευ θνήσκειν για μένα είναι θεμελιώδες! (…) Θα με τρόμαζε πολύ και θα λύγιζα αν μπροστά μου είχα μια προοπτική λιωσίματος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, σωματικής κατάπτωσης και πόνων. Η ευθανασία είναι το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέχρι τέλους. Κανένας ιερωμένος, κανένας νομοθέτης, κανένας κοινωνικός λειτουργός δεν έχει το δικαίωμα να μου πει πότε και πώς θα πεθάνω! Είναι μια προσωπική μου υπόθεση και δική μου επιλογή (…) Έχω κάνει τα χαρτιά μου ήδη για ένα ίδρυμα στη Ζυρίχη. Είναι το μόνο που δέχεται ξένους. Αποκαλείται βοηθούμενη αυτοκτονία. Πας με τους δικούς σου ανθρώπους και σου δίνουν ένα ποτήρι, δηλώνεις για μια ακόμα τελευταία φορά ότι το κάνεις με τη θέλησή σου, πίνεις το ποτήρι και μέσα σε ελάχιστα λεπτά φεύγεις”.

    Στην κηδεία του παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Τάσος Παπαληγούρας με την κόρη του ηθοποιό Λένα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, o Βασίλης Λεβέντης, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Καρατζαφέρης κ.α.

    Ωστόσο ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν άφησε τίποτα στην τύχη, καθώς είχε φροντίσει ακόμα και για την κηδεία του. Λίγο πριν πεθάνει, άφησε μια επιστολή στην οποία έγραφε: ” Θέλω το φέρετρό μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο. Η αίσθηση της πολυτέλειας στον θάνατο μου φαίνεται άκρως κακόγουστη. Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου. Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, να χαραχθεί η εξής φράση: Ευ ζην, ευ θνήσκειν

    Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και άλλα παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί.

    Αλέξανδρος Βέλιος”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/dikeoma-sto-thanato-ine-themeliodestero-anthropino-dikeoma-telefteo-antio-ston-alexandro-velio/71930



    ΣΧΟΛΙΑ