• LIFE&STYLE

    Eurostat: Η μορφωμένη ελίτ ψηφίζει Ευρώπη! Δείτε ποιες πόλεις προτιμά

    • NewsRoom
    helsinki


    Μπορεί να υπάρχουν κορυφαία πανεπιστήμια σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες ζει και εργάζεται το πιο μορφωμένο δυναμικό της. Η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία συγκέντρωσε τα στοιχεία έπειτα από ανάλυση του “μορφωμένου” πληθυσμού όλων των πόλεων και κοινοτήτων της Ευρώπης για τις ηλικίες 25-64.

    Δείτε την κατάταξη της Eurostat παρακάτω:

    15. Κοινότητα της Μαδρίτης (ποσοστό 46.9%). Η περιοχή είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, με την πρωτεύουσα της, Μαδρίτη να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

    Madrid

    14. The Basque Country (Pais Vasco) (ποσοστό 47.8%). Μια ακόμη περιοχή με υψηλό μορφωτικό επίπεδο είναι αυτή της αυτόνομης περιοχή των Βάσκων, που βρίσκεται στην Βόρεια Ισπανία, με ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα η σημαντικότερη πόλη της, Bilbao θεωρείται και το κέντρο της αρχιτεκτονικής και του design.

    The Basque Country

    13. Hovedstaden, Δανία (ποσοστό 48.5%). Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική βιομηχανική πλευρά της Δανίας ενώ περιλαμβάνει πολλές μικρές κοινότητες όπως και αυτή της πρωτεύουσας, Κοπεγχάγης.

    Denmark

    12. Στοκχόλμη, Σουηδία (ποσοστό 48.7%). Η Σουηδική πρωτεύουσα αποτελεί εξίσου ένα πολιτιστικό, επικοινωνιακό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο.

     Sweden

    11. Ζυρίχη, Ελβετία (ποσοστό 50.4%). Η διάσημη ελβετική πόλη αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, επομένως δεν μας κάνει εντύπωση ότι βρέθηκε στην συγκεκριμένη λίστα.

    Switzerland

    10. Ανατολική Σκωτία (ποσοστό 50.5%). Στην περιοχή εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, όπως και μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια.

    Scotland

    9. Ελσίνκι, Φινλανδία (με ποσοστό 51.3%). Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας βρίσκεται στην περιοχή της Uusimaa, η οποία ενισχύει με πολλούς τρόπους τον πληθυσμό των υψηλά μορφωμένων.

    Finland

    8. Oxfordshire, Berkshire, Buckinghamshire (με ποσοστό 51.7%). Στις συγκεκριμένες περιοχές ζει ένα μεγάλο ποσοστό εύπορων εργαζομένων. Στο Oxfordshire μάλιστα υπάρχουν μερικά από τα πιο κορυφαία πανεπιστήμια, ενώ στην περιοχή υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός επιβατικού κοινού που ταξιδεύει από και προς το Λονδίνο.

    Buckinghamshire

    7. Βορειοανατολική (με ποσοστό 52.2%). Το Aberdeen, είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Σκωτίας, καθώς στην περιοχή συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος μορφωμένων επαγγελματιών που εργάζονται κυρίως στον χώρο της πετρελαιοβιομηχανίας.

     North eastern Scotland

    6. Δυτικά και βορειοδυτικά του ευρύτερου Λονδίνου (με ποσοστό 53.2%). Οι περιοχές αυτές  αποτελούν ιδιαίτερα ευκατάστατες ζώνες, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Richmond.

    Outer London

    5. Όσλο και Akershus, Νορβηγία (με ποσοστό 53.5%). Το Όσλο αποτελεί το οικονομικό και  το κυβερνητικό κέντρο της Νορβηγίας.

    Oslo and Akershus

    4. Walloon Brabant, Βέλγιο (με ποσοστό 54.1%). Αυτή θεωρείται μια από τις πλούσιες περιοχές του Βελγίου.

    Walloon Brabant, Belgium

    3. Νότια του ευρύτερου Λονδίνου (με ποσοστό 55.2%). Η περιοχή αυτή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μορφωμένου πληθυσμού.

    Outer London south

    2. Ανατολικό Λονδίνο (με ποσοστό 58.3% ). Αν και στην περιοχή συγκεντρώνονται πολλές φτωχογειτονιές, παρόλα αυτά στην περιοχή στεγάζεται και το Canary Wharf, ένα σημαντικό “κλειδί” στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου.

    Inner London east

    1. Δυτικό Λονδίνο (με ποσοστό 69.7%). Αποτελεί το βασικό κέντρο του Λονδίνου με την περιοχή του Westminster και του Kensington να αποτελούν τις βασικές περιοχές.

    Inner London west

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/etimazese-gia-spoudes-aftes-ine-10-polis-ta-kalitera-panepistimia-tis-evropis/69679



    ΣΧΟΛΙΑ