• LIFE&STYLE

    Ερωτικά γράμματα σε μια μούσα! (video)

    Ashley Graham;Guinevere Van Seenus;Emma Summerton;Lauren Wasser;Precious Lee


    Παρουσιάστηκε στο Μιλάνο το ημερολόγιο Pirelli 2023 που δημιούργησε η φωτογράφος Emma Summerton.

    Το Ημερολόγιο Pirelli 2023 με θέμα ‘Love Letters to the Muse’ και δημιουργό τη φωτογράφο Emma Summerton, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Pirelli Hangar Bicocca στο Μιλάνο.

    Η Αυστραλή φωτογράφος έχει αφιερώσει την 49η  έκδοση του The Cal™ στις μούσες της – και σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης στις δημιουργικές αναζητήσεις της και την καθοδήγησαν στις επιλογές της σε καλλιτεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο.

    Η Emma Summerton είναι η 5η γυναίκα που βάζει το δημιουργικό της αποτύπωμα στο Ημερολόγιο από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση το 1964.

    Συγκεκριμένα, προηγήθηκαν η Sarah Moon το 1972, η Joyce Tenenson το 1989, η Inez Van Lamsveerde (από το δίδυμο Inez & Vinoodh) το 2007, και η Annie Leibovitz το 2000 και το 2016.

    Φέτος, η Emma Summerton μαζί με το σκηνοθέτη Carlo Alberto Orecchia, επιμελήθηκαν από κοινού τη σκηνοθεσία του βίντεο που παρουσιάζει τη Ημερολόγιο 2023.

    «Για το Calendar, θέλησα να επιστρέψω στην ετυμολογική ρίζα της λέξης ‘Μούσα’. Η Μούσα αρχικά αντιπροσώπευε μία πηγή έμπνευσης αλλά και ταλέντου στη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες», εξηγεί η Emma Summerton, λέγοντας ότι «γοητεύεται από γυναίκες που ασχολούνται με εξαιρετικά, δημιουργικά πράγματα, γυναίκες που, ξεκινώντας από τη μητέρα μου, με ενέπνευσαν σε όλη μου τη ζωή και την καριέρα μου. Γυναίκες από τις οποίες έχω μάθει πολλά: συγγραφείς, φωτογράφους, ποιήτριες, ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες. Η ιδέα μου λοιπόν ήταν να τιμήσω αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες και να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο θα τις απεικονίσω.»

    Η Bella Hadid είναι το θέμα του Αυγούστου.
    Η Bella Hadid είναι το θέμα του Αυγούστου

    Στο Ημερολόγιο Pirelli 2023, 14 μοντέλα ποζάρουν ως αρχετυπικές φιγούρες στο φακό της Emma Summerton σε ονειρικά σκηνικά– όπερ και αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των έργων της. Η επιλογή των μοντέλων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το καθένα έχει στενή συγγένεια με τη Μούσα που καλείται να εκπροσωπήσει στα πλατό,  με τις λήψεις να γίνονται στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

    «Στις φωτογραφίες μου, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ρόλου που υποδύονται τα μοντέλα και της πραγματικότητας δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια και όλα τα στοιχεία συνδυάζονται για τη δημιουργία εικόνων  που αποτελούν ωδή στο μαγικό ρεαλισμό» εξηγεί η φωτογράφος.

    Για παράδειγμα, εκτός από supermodel, η Guinevere Van Seenus είναι και Φωτογράφος. Η Lauren Wasser είναι μοντέλο αλλά και Αθλήτρια. Η Ashley Graham, η Ακτιβίστρια στο Ημερολόγιο, είναι γνωστή για την υποστήριξή της στη θετικότητα του σώματος. Η Precious Lee είναι η Αφηγήτρια, γιατί της αρέσει να γράφει σενάρια και ιστορίες.

    Η Cara Delevingne είναι το θέμα του Ιουλίου.
    Η Cara Delevingne είναι το θέμα του Ιουλίου

    Ξεφυλλίζοντας το Ημερολόγιο, τα μοντέλα εμφανίζονται με την εξής σειρά:

    Lila Moss –Η ΜΑΝΤΙΣΣΑ

    Guinevere Van Seenus – Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

    Adwoa Aboah – Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

    Karlie Kloss – Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Sasha Pivovarova – Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ

    Lauren Wasser – Η ΑΘΛΗΤΡΙΑ

    Emily Ratajkowski – Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Cara Delevingne – Η ΠΕΡΦΟΡΜΕΡ

    Bella Hadid – ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ

    Kaya Wilkins – Η ΜΟΥΣΙΚΟΣ

    Precious Lee – Η ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

    He Cong – Η ΣΟΦΗ

    Adut Akech – Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

    Ashley Graham – Η ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ

    ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2023 ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ Η EMMA SUMMERTON

    • Ποια είναι η γυναίκα στις φωτογραφίες μου;
    • Από πού προέρχεται;
    • Πού θέλει να πάει;
    • Ποιον αγαπά;
    • Πώς αγαπά;
    • Τι την κινητοποιεί;
    • Πώς φαντάζεται τον εαυτό της σε αυτό τον κόσμο;
    • Πώς γίνεται η φαντασίωση του εαυτού της;

    Όταν η ομάδα της Pirelli είδε για πρώτη φορά τις προηγούμενες δουλειές της Emma Summerton, εντυπωσιάστηκε από την ικανότητά της να συνδυάζει το πραγματικό και το σουρεαλιστικό, δημιουργώντας σύγχρονα, εξαίσια έργα που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής – μία τεχνοτροπία που αποτελεί και τη δημιουργική υπογραφή της.

    Γι’ αυτό, όταν άρχισε να σχεδιάζει το concept του project της, η Emma χρησιμοποίησε ως πρωταρχική πηγή έμπνευσης της το δικό της portfolio και τα χιλιάδες καλλιτεχνικά θέματα που την κινητοποιούσαν. Αυτά περιλαμβάνουν τον σουρεαλισμό και τον μαγικό ρεαλισμό, την ομορφιά και την άγρια φύση, την αγάπη της για τα λουλούδια και τα άγρια κλαδιά και τη δύναμη του ζωικού βασιλείου, σε συνδυασμό με τον συμβολισμό του καθενός στο χώρο της τέχνης, της ποίησης, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

    Έτσι, το αρχικό υλικό που συγκέντρωσε η Emma περιλάμβανε ένα μείγμα θεμάτων φαινομενικά άσχετων, αλλά που η ίδια πίστευε ότι αλληλοσυμπληρώνονταν: πράγματα που είχαν ‘γράψει’ βαθιά μαζί της από τότε που ήταν παιδί. Από τις ισχυρότερες επιρροές ήταν τα έργα της Vali Myers, μιας ατίθασης, μποέμ καλλιτέχνιδας από την Αυστραλία  που ανακάλυψε, ενώ σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών, και η εφηβική εμμονή της με τη Marilyn Monroe.

    Έντονο αποτύπωμα άφησαν επίσης τα τραγούδια μιας ακόμα Αυστραλής, της Chrissy Amphlett, με την οποία αργότερα έγιναν φίλες, και μια φωτογραφία της Ιταλίδας ηθοποιού Monica Vitti, χαμένη στις σκέψεις της σε ένα νησί, με τα μαλλιά της να ανεμίζουν, που της θύμιζε πάντα τη μητέρα της.

    Άλλες προσωπικότητες είναι σουρεαλίστριες ζωγράφοι, όπως η γεννημένη στη Βρετανία Μεξικανή καλλιτέχνης, Leonora Carrington, μια από τις ιδρύτριες του κινήματος απελευθέρωσης των γυναικών, της οποίας  οι συμβολικές απεικονίσεις ανέκαθεν προσέλκυαν την Emma, όπως και τα σουρεαλιστικά έργα της Μεξικανής ζωγράφου Remedios Varo και της Αμερικανίδας Gertrude Abercrombie, η οποία συχνά παρουσίαζε μικρές κουκουβάγιες και γάτες στα έργα της.

    Η Precious Lee είναι το θέμα του Οκτωβρίου
    Η Precious Lee είναι το θέμα του Οκτωβρίου

    Το γεγονός ότι ως παιδί έφτιαχνε ρούχα μαζί τη μητέρα της, που πάντα υποστήριζε τις ιδέες της, έδωσε στην Emma το έναυσμα της δημιουργικότητας.

    Εξίσου σημαντική ήταν η επιρροή του παππού της, γιατί την ενέπνευσε να δει τον κόσμο διαφορετικά, μέσα από τις μαγικές στιγμές που δημιουργούσε για εκείνη και τις αδερφές της, όπως προβολές σλάιντ με φωτογραφίες τραβηγμένες από τον ίδιο ή προβολές Super 8 ταινιών του ή ακούγοντας μουσική ή χορεύοντας στον κήπο.

    Όλα αυτά πυροδότησαν την εφηβική φαντασία και τα όνειρά της.

    «Πολλά από τα οπτικά αφηγήματά μου προέρχονται από τον παππού μου. Είχα την προσωπικότητα ενός ατίθασου παιδιού και, όπως η μητέρα μου, ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικός. Και οι δύο μου δημιούργησαν μια συναισθηματική σύνδεση με τα ζώα και τη φύση, γι’ αυτό τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σχεδόν πάντα στα έργα μου».

    H Lauren Wasser είναι το θέμα του Μαΐου.
    H Lauren Wasser είναι το θέμα του Μαΐου

    Πριν ξεκινήσει μία φωτογράφηση, η Emma αναρωτιέται πάντα τι είναι στην πραγματικότητα το μοντέλο της ιστορίας της, καθώς η γυναίκα ως άνθρωπος, είναι το στοιχείο που την εμπνέει πραγματικά.

    «Πρέπει να είσαι ευαίσθητος για να ανακαλύψεις το βαθύτερο εσωτερικό κόσμο των άλλων», σχολιάζει.

    Αναζητώντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις με τις οποίες ανοίγει το Ημερολόγιο – «Ποια είναι η γυναίκα (..), ποιον αγαπά (..), πώς αγαπά; –  είχε αρχίσει να οραματίζεται ποια θα μπορούσε να είναι η καθεμία από αυτές τις γυναίκες, αλλά το νήμα που τις έδενε όλες μαζί έλειπε ακόμα. Η λέξη ‘Μούσα’ της φαινόταν ως ο κατάλληλος συνδετικός κρίκος: όλες θα ήταν μοντέλα, αλλά και Μούσες, με την κάθε φιγούρα να γεφυρώνει την πραγματικότητα και τη φαντασία, αποτυπωμένη μέσα τη σουρεαλιστική ματιά της φωτογράφου.

    Η Μούσα «Φωτογράφος» ήταν το σημείο εκκίνησης για την ιδέα της Emma, με την Guinevere van Seenus να ενσαρκώνει αυτό το ρόλο.

    Επόμενη ήταν η Sasha Pivovarova, μοντέλο και ζωγράφος, που η Emma πάντα πίστευε ότι μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

    Έτσι οραματίστηκε την Pivovarova να σχεδιάζει σε δικούς της τοίχους, σε έναν χώρο που παρέπεμπε στα πολύχρωμα, υπερβολικά και μποέμ έργα της Vali Myers. «Υπάρχουν κύκλοι που συνδέονται μεταξύ τους επειδή η Sasha δεν διακρίνει τη διαφορά μεταξύ modelling και ζωγραφικής, το οποίο που δημιουργεί μια όμορφη συνέργεια».

    Η Emily Ratajkowski είναι το θέμα του Ιουνίου
    Η Emily Ratajkowski είναι το θέμα του Ιουνίου

    Τα υπόλοιπα μπήκαν στη θέση τους από μόνα τους: Μοντέλο, ηθοποιός και μουσικός, η Cara Delevingne, έγινε η Περφόρμερ που πάντα αναδύεται θριαμβεύτρια από τον φανταστικό εσωτερικό της κόσμο.

    Η Karlie Kloss, η Ειδικός της Τεχνολογίας, αγαπά να διδάσκει κώδικα σε ένα φουτουριστικό τοπίο εικονικής πραγματικότητας.

    Η Bella Hadid, το Ξωτικό, αποκαλύπτει για τον εαυτό της μόνο όσα θέλει να μάθεις. Η Ashley Graham, η Ακτιβίστρια, λαμπερή σε έναν καναπέ με αγαλμάτινη πανοπλία, κοιτάζει την κάμερα σαν να την προκαλεί. Η Lauren Wasser, η Αθλήτρια, φωτογραφήθηκε σε ένα άγονο, σχεδόν σεληνιακό τοπίο, σαν μια εξωγήινη βασίλισσα έτοιμη για μάχη.

    Η Adut Akech, η Κυνηγός του Ονείρου, ενσαρκώνει την ποιητική ιστορία της λύτρωσης της ζωής της.

    Η Adwoa Aboah, η Βασίλισσα, της οποίας η ψυχραιμία και η βασιλική συμπεριφορά διαψεύδουν τις εσωτερικές μάχες  της με την κομψότητα της Νεφερτίτης. Η Lila Moss, η Μάντισσα, η νεαρή αλλά παλιά ψυχή, ‘ένα με τη γη’, μεταλαμπαδεύει τη σοφία από τον μαγικό κήπο της.

    Η Emily Ratajkowski, η Συγγραφέας, απεικονίζεται με τις δύο πλευρές του προσώπου της να αντανακλώνται σε έναν καθρέφτη, σαν να ρωτά «ποια πιστεύεις ότι είμαι πραγματικά;».

    Η Kaya Wilkins, η Μουσικός, της οποίας οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από ένα κοράκι, ποζάρει σε ένα μποέμ σκηνικό. Η Precious Lee, η Αφηγήτρια, αφηγείται το δικό της ταξίδι που αποτυπώνεται σε όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου. Η Χι Κονγκ, η Σοφή, αποτυπώνεται με όλη της την έμφυτη γαλήνη και καλοσύνη, ζωντανεύοντας σαν σε όνειρο.

    Η δημιουργός του ημερολογίου Emma Summerton με τον πρόεδρο της Pirelli Marco Tronchetti Provera.
    Η δημιουργός του ημερολογίου Emma Summerton με τον πρόεδρο της Pirelli Marco Tronchetti Provera

    Η Emma Summerton επιδιώκει πάντα μια προσωπική συνεργασία με τα μοντέλα της, με τα οποία μπαίνει σε μια ευρύτερη, βαθύτερη συζήτηση.

    Για την Emma, το Ημερολόγιο Pirelli 2023 αποτίει φόρο τιμής όχι μόνο στην έννοια της δημιουργικής διαδικασίας όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η κάθε μία από τις Μούσες της απευθύνεται σε συλλογικά ανθρώπινα συναισθήματα και διεγείρει την έμπνευση.

    Η Emma Summerton (γεν. 1970) αποφοίτησε από το  National Art School στο Σύδνεϋ, όπου σπούδασε Καλές Τέχνες, με ειδικότητα στη Φωτογραφία.

    Μετακόμισε στο Λονδίνο το 1998, όπου εργάστηκε ως βοηθός της εικαστικού Fiona Banner, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτογράφος. Το πρώτο της editorial μόδας που δημοσιεύτηκε ήταν μία αυτοπροσωπογραφία – Self Portrait Polaroid – που τραβήχτηκε για το περιοδικό Dazed & Confused to 2005.

    Από τότε, η Emma καθιερώθηκε ως μια από τις πιο ταλαντούχες φωτογράφους της δεκαετίας του 2000.

    Οι τεχνικές της ικανότητες, σε συνδυασμό με το πάθος της για τη λεπτομέρεια και την αγάπη της για τη μόδα, έχουν κάνει τις εικόνες της πραγματικά ξεχωριστές, καθιστώντας την ιδιαίτερα δημοφιλή ως φωτογράφο μόδας.

    Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει συνδέσει επαγγελματικά το όνομά της με όλους σχεδόν τους τίτλους της Vogue, ενώ το 2022 έκανε το 50ό Εξώφυλλο της Vogue.

    Η Emma Summerton είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο και τα έργα της κοσμούν αμέτρητες εκδηλώσεις. Στο φωτογραφικό της στούντιο συναντώνται οι κόσμοι της μόδας και της τέχνης.

    Editorials:

    W Magazine, Vogue Italia, Vogue (US), Vogue UK, Vogue Germany, Vogue Japan, Vogue China, Vanity Fair, i-D, Pop, Dazed & Confused, Self Service, Purple, 10 Magazine, Heroine, Out Of Order, The Last Magazine.

    Εξώφυλλα:

    • W Magazine – George Clooney, Nicole Kidman & Clive Owen.
    • Teen Vogue – Willow Smith, Kendall Jenner.
    • Glamour – Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Zendaya, GIRLS!
    • Vogue Australia – Selena Gomez, Cate Blanchett, Taylor Swift, Emilia Clark, Carey Mulligan, Naomi Watts, Cindy Crawford, Amanda Seyfried, Katy Perry, Dakota Johnson, Dakota Fanning.
    • Vogue Spagna – Alicia Vikander, Karli Kloss, Dakota Johnson.
    • Vogue Germania – Isabella Rossellini

    Διαφήμιση:

    Paul & Joe, Kate Spade, River Island, Topshop, Anna Sui, Burberry, Diane von Furstenburg, Dior, H&M, Jaeger, Max & Co, Miu Miu, Prada, Orla Kiely, Adeam, Agent Provocateur, Terry de Havilland, Violet Grey, Yves Saint Laurent, Scotch & Soda, No7, Warehouse.

    H Alice Sabatini έδωσε το παρών στην παρουσίαση στο Μιλάνο
    H Alice Sabatini έδωσε το παρών στην παρουσίαση στο Μιλάνο

    ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ PIRELLI: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ

    1964  Robert Freeman στη Majorca, Ισπανία

    Jane Lumb, Sonny Freeman Drane, Marisa Forsyth

    1965  Brian Duffy στο Monaco και την Côte d’Azur, Νότια Γαλλία

    Pauline Dukes, Annabella, Virginia, Pauline Stone, Jeannette Harding

    1966  Peter Knapp στο Al Hoceima, Μαρόκο

    Shirley Ann, Sue

    1967  Δεν δημοσιεύτηκε

    1968  Harri Peccinotti στην Djerba, Τυνησία

    Ulla Randall, Elisa Ngai, Pat Booth, Jill La Tour

    1969 Harri Peccinotti στο Big Sur, Καλιφόρνια

    1970 Francis Giacobetti στο Paradise Island, Μπαχάμες

    Alexandra Bastedo, Anak, Pegga, Paula Martine

    1971  Francis Giacobetti στη Τζαμάικα, Μεγάλες Αντίλλες

    Caileen Bell, Angela McDonald, Kate Howard, Christine Townson, Gail Allen

    1972  Sarah Moon στη Villa Les Tilleuls, Παρίσι

    Suzanne Moncurr, Mick Lindburg, Boni Pfeifer, Inger Hammer, Magritt Rahn, Barbara Trenthan

    1973  Brian Duffy στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

    Erica Creer, Sue Paul, Nicki Howorth, Kubi, Nicky Allen, Jane Lumb, Kate Howard, Vida, Penny Steel, Kari Ann, Elizabeth, Vicky Wilks

    1974   Hans Feurer στις Σεϋχέλλες, Αφρική

    Eva Nielson, Kim, Marana, Chichinou, Kathy Cochaux

    1975-83  Δεν δημοσιεύτηκε

    1984   Uwe Ommer στις Μπαχάμες, Κεντρική Αμερική

    Angie Layne, Suzy-Ann Watkins, Jane Wood, Julie Martin

    1985  Norman Parkinson στο Εδιμβούργο, Σκοτία

    Anna, Cecilia, Iman, Lena, Sherry

    1986  Bert Stern στο Cotswolds, Αγγλία

    Julia Boleno, Jane Harwood, Louise King, Deborah Leng, Suzy Yeo, Beth Toussaint, Gloria, Joni Flyn, Caroline Hallett, Samantha, Juliet, Clare Macnamara

    1987  Terence Donovan στο Bath, Ηνωμένο Βασίλειο

    Ione Brown, Colette Brown, Naomi Campbell, Gillian De Turville, Waris Dirie

    1988 Barry Lategan στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

    Hugo Bregman, Briony Brind, Victoria Dyer, Nicola Keen, Kim Lonsdale, Sharon MacGorian, Naomi Sorkin, Carol Straker

    1989  Joyce Tennyson στα Polaroid Studios, Νέα Υόρκη

    Lisa Whiting, Nicky Nagel, Danielle Scott, Brigitte Luzar, Gilda Meyer-Nichof, Kathryn Bishop, Susan Allcorn, Susan Waseen, Rosemarie Griego, Akura Wall, Gretchen Heichholz, Rebecca Glen

    1990 Arthur Elgort στη Σεβίλλη, Ισπανία

    Laure Bogeart, Laurie Bernhardt, Christina Cadiz, Anna Klevhag, Florence Poretti, Debrah Saron

    1991 Clive Arrowsmith στη Γαλλία

    Alison Fitzpatrick, Lynne Koester, Monika Kassner, Paola Siero, Nancy Liu, Katherina Trug, Jackie Old Coyote, Tracy Hudson, Rachel Boss, Carole Jimenez, Saskia Van Der Waarde, Rina Lucarelli, Susie Hardie-Bick

    1992  Clive Arrowsmith στην Αλμερία, Ισπανία

    Alison Fitzpatrick, Julienne Davis, Judi Taylor

    1993 John Claridge στις Σεϋχέλλες, Αφρική

    Christina Estrada, Barbara Moors, Claudie

    1994 Herb Ritts στο Paradise Island, Μπαχάμες

    Karen Alexander, Helena Christensen, Cindy Crawford, Kate Moss

    1995 Richard Avedon στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Nadja Auermann, Farrah Summerford, Naomi Campbell, Christy Turlington

    1996 Peter Lindberg at El Mirage, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

    Eva Herzigova, Nastassja Kinski, Kristen Mc Menamy, Navia, Carre Otis, Tatjanna Patitz

    1997 Richard Avedon στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Honor Fraser, Ling, Cordula, Sophie Patitz, Ines Sastre, Waris Dirie, Anna Klevhag, Monica Bellucci, Gisele, Kristina, Tatiana, Irina, Jenny Shimizu, Marie Sophie, Brandy, Julia Ortiz, Nikki Uberti

    1998  Bruce Weber στο Μαϊάμι, ΗΠΑ

    Tanga Moreau, Stella Tenant, Milla Jovovich, Carolyn Murphy, Eva Herzigova, Patricia Arquette, Shalom Harlow, Kristy Hume, Elaine Irwin Mellencamp, Georgina Grenville, Kiara, Rachel Roberts, Daryl Hannah. Guests: Dermot Mulroney, Fred Ward, Ewan Mc Gregor, Dan O’Brien, BB King, Sonny Rollins, Bono, Paul Cadmus, Francesco Clemente, John Malkovich, Kelly Slater, Kris Kristofferson, Robert Mitchum.

    1999  Herb Ritts στο Λος Άντζελες, ΗΠΑ

    Chandra North, Sophie Dahl, Karen Elson, Michele Hicks, Carolyn Murphy, Shirley Mallmann, Laetitia Casta, Audrey Marnay, Elsa Benitez, Bridget Hall, Angela Lindvall, Alek Wek

    2000  Annie Leibovitz στο Rhinebeck, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Lauren Grant, June Omura, Mireille Radwan-Dana, Laetitia Casta, Alek Wek, Julie Worden, Jacqui Agyepong, Marjorie Folkman

    2001   Mario Testino στη Νάπολη, Ιταλία

    Gisele Bündchen, Aurelie Claudel, Karen Elson, Rhea Durham, Marianna Weickert, Fernanda Tavares, Angela Lindvall, Ana Claudia Michael, Liisa Winkler, Noemi Lenoir, Frankie Rayder, Carmen Kass

    2002  Peter Lindbergh στο Λος Άντζελες, ΗΠΑ

    Lauren Bush, Erika Christensen, Amy Smart, Bridget Moynahan, James King, Shannyn Sossamon, Selma Blair, Kiera Chaplin, Brittany Murphy, Monet Mazur, Rachel Leigh Cook, Mena Suvari, Julia Stiles

    2003  Bruce Weber στο Cilento & Paestum, Ιταλία

    Jessica Miller, Lisa Steiffert, Heidi Klum, Isabeli Fontana, Mariacarla Boscono, Natalia Vodianova, Karolina Kurkova, Sienna Miller, Alessandra Ambrosio, Rania Raslan, Bridget Hall, Sophie Dahl, Eva Riccobono, Yamila Diaz-Rahi, Filippa Hamilton, Valentina Stilla, Enrico Lo Verso, Alessandro Gassman, Tomasino Ganesh, Marcelo Boldrini, Jak Krauszer, Stephan Ferrara, Ajay Lamas

    2004  Nick Knight στο Λονδίνο, Αγγλία

    Adina Fohlin, Amanda Moore, Jessica Miller, Natalia Vodianova, Karolina Kurkova, Mariacarla Boscono, Esther de Jong, Frankie Rayder, Liberty Ross, Dewi Driegen, Ai Tominaga, Pollyanna McIntosh, Alek Wek

    2005  Patrick Demarchelier στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

    Adriana Lima, Julia Stegner, Michelle Buswell, Erin Wasson, Marija Vujovic, Fillipa Hamilton, Liliane Ferrarezi, Valentina, Diana Dondoe, Isabeli Fontana, Naomi Campbell

    2006  Mert and Marcus στο Cap d’Antibes, Γαλλία

    Jennifer Lopez, Gisele Bundchen, Guinevere Van Seenus, Kate Moss, Karen Elson, Natalia Vodianova

    2007   Inez and Vinoodh στην Καλιφόρνια

    Sophia Loren, Penélope Cruz, Lou Doillon, Naomi Watts, Hilary Swank

    2008 Patrick Demarchelier στη Σαγκάη, Κίνα

    Maggie Cheung, Agyness Deane, Lily Donaldson, Du Juan, Doutzen Kroes, Catherine McNeil, Mo Wan Dan, Sasha Pivovarova, Coco Rocha, Caroline Trentini, Gemma Ward

    2009 Peter Beard στο Abu Camp/Jack’s Camp, Μποτσουάνα

    Daria Werbowy, Emanuela De Paula, Isabeli Fontana, Lara Stone, Rianne Ten Haken, Malgosia Bela, Mariacarla Boscono

    2010   Terry Richardson στη Bahia, Βραζιλία

    Daisy Lowe, Georgina Stojiljokovic, Rosie Huntington, Eniko Mihalik, Catherine McNeil, Ana Beatriz, Abbey Lee Kershaw, Marloes Horst, Lily Cole, Miranda Kerr, Gracie Carvalho

    2011 Karl Lagerfeld στο Παρίσι, Γαλλία

    Bianca Balti, Elisa Sednaoui, Freja Beha Erichsen, Isabeli Fontana, Magdalena Frackowiak, Anja Rubik, Abbey Lee Kershaw, Lakshmi Menon, Heidi Mount, Erin Wasson, Natasha Poly, Lara Stone, Daria Werbowy, Iris Strubegger, Jeneil Williams, Baptiste Giabiconi, Sebastian Jondeau, Brad Kroenig, Garrett Negg, Jake Davis

    2012 Mario Sorrenti στο Murtoli, Κορσική

    Isabeli Fontana, Natasha Poly, Saskia De Brauw, Lara Stone, Joan Small, Guinevere Van Seenus, Malgosia Bela, Edita Vilkevictiute, Kate Moss, Milla Jovovich, Margareth Made, Rinko Kikuchi

    2013 Steve McCurry στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

    Isabeli Fontana, Adriana Lima, Sonia Braga, Marisa Monte, Elisa Sedanoui, Petra Nemcova, Hanna Ben Abdesslem, Liya Kebede, Karlie Kloss, Kyleigh Kuhn, Summer Rayne Oakes

    2014 Εορτασμός της 50ής επετείου του Ημερολογίου στο Μιλάνο

    1986 Calendar by Helmut Newton, in Monte Carlo and in Chianti

    Antonia Dell’Atte, Susie Bick, Betty Prado

    2015 Steven Meisel στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Karen Elson, Anna Ewers, Isabeli Fontana, Gigi Hadid, Candice Huffine, Adriana Lima, Sasha Luss, Cameron Russel, Joan Smalls, Natalia Vodianova, Raquel Zimmerman

    2016  Annie Leibovitz στη Ν. Υόρκη, ΗΠΑ

    Yao Chen, Natalia Vodianova, Kathleen Kennedy, Agnes Gund e Sadie Rain Hope-Gund, Serena Williams, Fran Lebowitz, Mellody Hobson, Ava Duvernay, Tavi Gevinson, Shrin Neshat, Yoko Ono, Patti Smith, Amy Schumer

    2017  Peter Lindbergh σε Βερολίνο, Λος Άντζελες, Ν. Υόρκη, Λονδίνο,Le Touquet

    Jessica Chastain, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Rooney Mara, Helen Mirren, Julianne Moore, Lupita Nyong’o, Charlotte Rampling, Lea Seydoux, Uma Thurman, Alicia Vikander, Kate Winslet, Robin Wright, Zhang Ziyi, Anastasia Ignatova

    2018  Tim Walker στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

    Adut Akech, Adwoa Aboah, Alpha Dia, Djimon Hounsou, Duckie Thot, Jaha Dukureh, King Owusu, Lil Yachty, Lupita Nyong’o, Naomi Campbell, RuPaul, Sasha Lane, Sean “Diddy” Combs, Slick Woods, Thando Hopa, Whoopi Goldberg, Wilson Oryema Zoe Bedeaux

    2019 Albert Watson σε Μαϊάμι και Νέα Υόρκη

    Laetitia Casta, Misty Copeland, Julia Garner, Gigi Hadid, Sergei Polunin, Calvin Royal III, Alexander Wang, Astrid Eika

    2020  Paolo Roversi σε Παρίσι και Βερόνα

    Claire Foy, Mia Goth, Chris Lee, Indya Moore, Rosalía, Stella Roversi, Yara Shahidi, Kristen Stewart, και Emma Watson

    2021 Δεν εκδόθηκε

    2022 Bryan Adams σε Los Angeles και Capri

    Cher, Grimes, Jennifer Hudson, Normani, Rita Ora, Bohan Phoenix, Iggy Pop, Saweetie, St. Vincent, Kali Uchis και Bryan Adams

    2023  Emma Summerton σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

    Lila Moss, Guinevere van Seenus, Adwoa Aboah, Karlie Kloss, Sasha Pivovarova, Lauren Wasser, Emily Ratajkowski, Cara Delevingne, Bella Hadid, Kaya Wilkins, Precious Lee, He Cong, Adut Akech και Ashley Graham

    Η Guinevere van Seenus είναι το θέμα του Ιανουαρίου
    Η Guinevere van Seenus είναι το θέμα του Ιανουαρίου

    Διαβάστε επίσης

    Toyota: Start your Impossible!



    ΣΧΟΛΙΑ