• LIFE&STYLE

    Οι Έλληνες νοικιάζουν τώρα και τα ΙΧ τους για έξτρα εισόδημα -Τι είναι το μοντέλο του peer-to-peer car sharing

    • NewsRoom


    Μετά την ενοικίαση ακινήτων σε τουρίστες μέσω Airbnb, Homeaway ή άλλων αγγελιών στο ίντερνετ, πολλοί είναι αυτοί που για ένα έξτρα εισόδημα καταφεύγουν στη λύση της ενοικίασης του ίδιου τους του ΙΧ. Η τιμή για την ενοικίαση αυτοκινήτων κυμαίνεται από 300- 3.000 ευρώ το μήνα. Σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης η εταιρεία Carky -εταιρεία της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού- εμφανίστηκε στην Ελλάδα επιχειρώντας ουσιαστικά να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των Ελλήνων για πρόσθετο εισόδημα.

    car3

    Η Carky υποστηρίζει ότι φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το μοντέλο του «peer-to-peer car sharing» καθιστώντας δυνατό σε ιδιώτες και εμπόρους να υπενοικιάσουν σε τρίτους τα αυτοκίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή στην κατοχή τους. Η διαδικασία peer-to-peer είναι μια μορφή του δανεισμού πρόσωπο με πρόσωπο ή συλλογικής κατανάλωσης, ως μέρος της ανταλλακτικής οικονομίας.

    car

    Στην Ελλάδα εντοπίζεται μία σημαντική «γκρίζα ζώνη» καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης χωρίς οδηγό πρέπει πρώτα να φέρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας και κυρίως τα εκμισθούμενα αυτοκίνητα να είναι είτε ιδιόκτητα είτε αποκτηθέντα δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης είτε μισθωμένα από άλλες επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων.

    car45

    Από την πλευρά τους, οι «παραδοσιακές» εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων τονίζουν ότι δεν τους επιτρέπεται καν να υπενοικιάσουν οχήματα από εμπόρους αυτοκινήτων. Η επόμενη «γκρίζα ζώνη» αφορά στη φορολόγηση τόσο της εταιρείας όσο και του εισοδήματος που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

     

    http://www.mononews.gr/chrises-apodosis-prosferi-mikonos-etimazoun-apovasi-xenodochiaki-kolossi/51901

    http://www.mononews.gr/idioktitis-kani-exosi-stous-enikiastes-tou-epidi-edosan-to-diamerisma-meso-airbnb/50731

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ