• LIFE&STYLE

    Έκπληξη. Ανακαλύφθηκαν τρεις νέοι πλανήτες

    • NewsRoom


    Η ανακάλυψη τριών πλανητών που περιστρέφονται γύρω από ένα μικρό αμυδρά διακρινόμενο αστέρι ενισχύει την πιθανότητα να βρεθεί ζωή πέρα από τη Γη, είπαν αστρονόμοι χθες. Οι πλανήτες, που έχουν το μέγεθος της Γης, κινούνται σε τροχιά γύρω από το αστέρι στον αστερισμό του Υδροχόου, σχετικά κοντά στη Γή – 40 έτη φωτός από αυτήν – και σε απόσταση που προσφέρει το κατάλληλο ποσό θερμότητας ώστε να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους, παράγοντας που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη ζωής.

    Η ανακάλυψη αποτελεί την πρώτη φορά που έχουν βρεθεί πλανήτες σε τροχιά γύρω από έναν κοινό τύπο αστεριού, το οποίο είναι γνωστό ως υπέρ-ψυχρός νάνος, είπαν οι επιστήμονες.

    “Εάν θέλαμε να βρούμε ζωή αλλού στο σύμπαν, το πρώτο μέρος που θα κοιτούσαμε είναι αυτό”, είπε ο Μάικλ Γκίλον του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση του τηλεσκοπίου TRAPPIST (Μικρό Τηλεσκόπιο των Διερχόμενων Πλανητών και Πλανητοειδών, της Ευρώπης) στο παρατηρητήριο Λα Σίγια στη Χιλή.

    Το τηλεσκόπιο αποκαλύπτει πλανήτες με το να ψάχνει για διακυμάνσεις στην ποσότητα του φωτός που προέρχεται από ένα αστέρι, καθώς οι διακυμάνσεις μπορούν να δημιουργούνται από κάποιον πλανήτη καθώς περνάει από το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου. Όσο πιό μικρό είναι το αστέρι στο βάθος, τόσο πιό εύκολο είναι να εντοπιστούν και να μετρηθούν αυτοί οι διερχόμενοι πλανήτες.

    Παρότι οι πλανήτες που μόλις ανακαλύφθηκαν έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Γης, το αστέρι τους έχει μόνο το 8% (οκτώ) του μεγέθους του Ήλιου και λιγότερη από τη μισή φωτεινότητά του, είπαν οι επιστήμονες.

    Έως τώρα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 2.000 πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και επεξεργάζονται τεχνικές για να μάθουν αν οι ατμόσφαιρες των πλανητών περιέχουν αέρια τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν βιολογικές διεργασίες.

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/aftes-kanete-aftes-tis-erotisis-sto-telos-mias-sinentefxis-tha-parete-ke-tin-doulia/42047

     

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/montelo-tis-vogue-se-ilikia-100-chronon/42022



    ΣΧΟΛΙΑ