• LIFE&STYLE

    Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ανθεί και το «Internet of Things» θα κάνει τα πράγματα χειρότερα


    Οι χάκερς γίνονται καλύτεροι και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε όλο και πιο αυξανόμενο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την παγκόσμια ασφάλεια συμβούλων της «PwC». Το ανησυχητικό για τους αρχηγούς εταιρικής ψηφιακής ασφάλειας είναι ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς το «Internet of Things» κερδίζει σε δημοτικότητα.

    Εδώ φαίνεται πόσο κακό είναι το εταιρικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο τώρα: Ο αριθμός των αναγνωρισμένων περιστατικών ασφάλειας αυξήθηκε κατά 38% το 2015 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την «PwC». Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών, που εντοπίστηκαν στην έρευνα ανέρχεται σήμερα σε 59 εκατομμύρια, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. «Οι αριθμοί είναι απίστευτοι … οι μέθοδοι πρόληψης και εντοπισμού έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές», λέει η έκθεση της «PwC».

    Αυτές οι ψηφιακές διαρρήξεις κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία κάπου μεταξύ $ 375 – $ 575 δις το χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

    Οι παραβάσεις, που προέρχονται από συσκευές, που συνδέονται με το «cloud» αυξήθηκαν κατά 152% το 2015, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λέει η «PwC». Αυτή είναι ηλεκτρονική πειρατεία σε πράγματα όπως τα wearables, τα «έξυπνα» συστήματα φωτισμού και άλλους ενσωματωμένους αισθητήρες στο εταιρικό περιβάλλον. Και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο κόσμος αυτών των συσκευών, ή αλλιώς «Internet of Things» (IoT) αναμένεται να αυξηθεί από 13 δισεκατομμύρια συσκευές σε 30 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες συσκευές για να χακάρουν.

    Η ιδιαίτερα ευάλωτη φύση των σημερινών συσκευών «IoT» είναι το αντικείμενο της προσεχούς έκθεσης από τον Ισπανικό φορέα «Telefónica». Ο John Moor, ένας συντάκτης της έκθεσης και διευθυντής του Ιδρύματος Ασφάλειας «IoT», λέει στο Quartz ότι η ανεπαρκής ρυθμιστική επίβλεψη και τα πρότυπα ασφαλείας από τους κατασκευαστές είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το «IoT» θα είναι επιρρεπές στην παράνομη πρόσβαση. Ο Moor λέει ότι ιστοσελίδες όπως η «Shodan», μια μηχανή αναζήτησης για τις μη ασφαλισμένες κάμερες, που συνδέονται με το Διαδίκτυο, είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων ασφάλειας της «IoT». «Όλοι πέφτουν στην παγίδα. Δεν είναι μόνο τα παιδιά στα δωμάτια. Η κλίμακα είναι μεγάλη, το αντικείμενο εφαρμογής είναι παντού», λέει.

    Οι εταιρείες απαντούν με το να βάζουν περισσότερα χρήματα για το πρόβλημα. Οι προϋπολογισμοί για την ασφάλεια έχουν αυξηθεί σταδιακά, κατά μέσο όρο γύρω στο 3,5% από το 2010, σύμφωνα με την «PwC». Αλλά οι εταιρείες ξόδεψαν πολλά περισσότερα πέρυσι, με ένα μέσο όρο προϋπολογισμών να αυξάνεται κατά 24%, πιθανόν ως απάντηση σε μια έξαρση των διάσημων παράνομων προσβάσεων, που περιλαμβάνουν τη Sony Pictures και τη British telco TalkTalk. Σε μια ένδειξη ότι οι εταιρείες παίρνουν την ασφάλεια πιο σοβαρά, περίπου οι μισές από όλες τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC έχουν τώρα συζητήσεις σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου για την ασφάλεια των ψηφιακών συστημάτων τους.

    Η βιομηχανία της ασφάλειας άρχισε να βαλτώνει πριν πέντε χρόνια, καθώς το λογισμικό anti-virus εμπορευματοποιήθηκε. Αλλά η επιχείρηση ακμάζει τώρα, και αναμένεται η ασφάλεια να αυξηθεί στα εταιρικά προγράμματα κατά τα επόμενα χρόνια. Σε πέντε χρόνια, η ασφάλεια θα θεωρείται επένδυση και όχι κόστος. Οι επικεφαλής τεχνολογίας είναι πλέον σημαντικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε πέντε χρόνια, οι επικεφαλής της ασφάλειας θα είναι το ίδιο.



    ΣΧΟΛΙΑ