• LIFE&STYLE

    Αίγινα: Γιατί προφυλακίστηκε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος -Το σκεπτικό του βουλεύματος

    • NewsRoom


    Κι ενώ ο φερόμενος ως βασικός υπαίτιος της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα, Θρασύβουλος Λυκουρέζος, παρέμενε υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Κολωνάκι λόγω διχογνωμίας μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέως, την Πέμπτη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά  τάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως και αποφάσισε την προφυλάκισή του με ένα βούλευμα – κόλαφο για τον 77χρονο.

    Στην απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1) ξεχωρίζει η διαπίστωση ότι ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου όχι μόνο δεν προσέφερε βοήθεια στους άτυχους ναυαγούς της λάτζας, αλλά προέβη και σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες διευκόλυνσης της διαφυγής του», ενώ δεν ενημέρωσε αμέσως ο ίδιος -ως όφειλε- τις λιμενικές αρχές. Όπως υπογραμμίζεται, «κατά τον νόμο και κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής», ο 77χρφονος όφειλε να ενημερώσει τις λιμενικές αρχές. Αντίθετα όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κατηγορούμενος κάλεσε αρχικά τον φίλο του και συντηρητή του ταχυπλόου Π.Ι.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό βούλευμα που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η “Καθημερινή”,  «οι ισχυρισμοί του ότι ο ίδιος έκανε σήματα σε παραπλέοντα σκάφη, φώναζε, πατούσε το κλάξον και κουνούσε ένα κοντάρι στο χέρι του κάνοντας σινιάλο ουδόλως επιβεβαιώνονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις».

    Συγκλονιστική επίσης είναι η μαρτυρία διασωθέντος του ναυαγίου στην κατάθεσή του όπου  αναφέρει: «Ακουγα έναν από τους ναυαγούς να φωνάζει προς το σκάφος: “Πέτα ένα σωσίβιο, ρε!” Αυτός μας αγνόησε πλήρως».

    Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία ο συντηρητής του σκάφους Π.Ι. επιβεβαίωσε ότι ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος ήταν έμπειρος χειριστής, «λάτρης των σκαφών και της θάλασσας». Ήταν αυτός που μαζί με τον δύτη Μ.Α. έφθασαν στον τόπο της σύγκρουσης και αφού βοήθησαν στην περισυλλογή ναυαγών προσπάθησαν να συνδράμουν τον κ. Λυκουρέζο. Στο ταχύπλοο υπήρχε εισροή υδάτων και το σκάφος είχε παρασυρθεί τουλάχιστον 100 μέτρα νοτιότερα. Αρχικά, ο Μ.Α. μετέφερε με το φουσκωτό «Συμεών» στην Πέρδικα τους άλλους

    Οι άλλοι τρεις επιβάτες του ταχυπλόου μεταφέρθηκαν στην Πέρδικα με φουσκωτό ενώ ο  Λυκουρέζος παρέμεινε στο σκάφος του και στη συνέχεια ακολούθησε η ρυμούλκησή του. Στο μεταξύ, ο 77χρονος φέρεται να κάλεσε τον Ν.Λ., φίλο του και πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας και δημοτικό σύμβουλο του νησιού. Στην δική του κατάθεση ωστόσο ο Π.Ι. αναφέρει ότι εκείνος ήταν που κάλεσε τον Ν.Λ. μεταφέροντας την παράκληση του Λυκουρέζου να τον παραλάβει και να τον αποβιβάσει στο λιμάνι της Αίγινας.

    Τελικά όμως ο 77χρονος παρελήφθη από μικρό φουσκωτό και αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Φάρου (1,5 χλμ. από την Αίγινα), καθώς παραπονέθηκε για πόνους στη μέση.

    Βάσει των παραπάνω στοιχείων στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σημειώνεται πως «θα ανέμενε κανείς να ειδοποιήσει πρώτα το Λιμενικό και να μεταβεί ο ίδιος στο πλησιέστερο λιμάνι της Πέρδικας, αφού ήδη είχε υπάρξει μέριμνα για τη ρυμούλκηση του σκάφους, μαζί με τους λοιπούς τρεις συνεπιβαίνοντες και όχι να καταλήξει ύστερα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με φίλους του σε άλλο μέρος όπου αναμένει να τον παραλάβει αυτοκίνητο».

    Οι δικαστές κάνουν λόγο μάλιστα για «προπαρασκευαστικές κινήσεις διαφυγής» από πλευράς του κ. Λυκουρέζου οι οποίες «δεν τελεσφόρησαν» και επισημαίνουν ότι ο 77χρονος προσήλθε αυτοβούλως στις λιμενικές αρχές σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το δυστύχημα «ενόψει του ότι ο κλοιός γύρω του πράγματι είχε στενεύσει, οι Αρχές τον αναζητούσαν και ήταν άλλωστε γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία».

    Ακόμη το Συμβούλιο έκρινε ότι τα προβλήματα υγείας του κ. Λυκουρέζου δεν είναι αρκετά για τη μη προφυλάκισή του, καθώς δεν τον είχαν εμποδίσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση ταχύπλοου σκάφους.  Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου μειοψήφησε ένας δικαστής που έκρινε ότι ο 77χρονος δεν είχε προσπαθήσει να διαφύγει ούτε είναι ύποπτος φυγής.

    Δείτε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/meta-tis-plaz-kinigi-tou-mpourkini-sinechizete-ke-sta-social-media/69455



    ΣΧΟΛΙΑ