• LIFE&STYLE

    Δείτε τα κειμήλια των αποτυχημένων σχεσεων

    • NewsRoom


    Μια νύχτα με δυνατό αέρα στο Λος Άτζελες, οι επισκέπτες περιτριγύριζαν στο χώρο του bar στο  Ace Hotel, για να θαυμάσουν τα κειμήλια από αποτυχημένες σχέσεις. Τα αντικείμενα  αυτά εμφανίζονται σε βάθρα, το ένα μετά το άλλο -μια  ψεύτικη  προτομή του μαστού, ένα προσεκτικά κατασκευασμένο μπουκέτο χαρτί, μια πολυτελής Peter Pan κούκλα. Είχαν όλοι εμφανιστεί σε μια παρουσίαση για το “The Museum of Broken Relationships”(“Το Μουσείο διαλυμένων σχέσεων”), ένα κροατικό σχέδιο που επισήμως κάνει το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ Μάιο του 2016.

    Ξεκίνησε από τους καλλιτέχνες Olinka Vištica και Dražen Grubiši.  O στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει το θάνατο των  ρομαντικών  και πλατωνικών σχέσεων. Τα αντικείμενα υποβάλλονται ανώνυμα μαζί με μια σύντομη περιγραφή της σημασίας τους και τις ημερομηνίες της αποτυχημένης σχέσης. Με την υποβολή των κειμηλίων από αποτυχημένες σχέσεις, οι ιδιοκτήτες των αντικειμένων ελπίζουν να πουν τις ιστορίες τους και  με αυτή τη διαδικασία να “απαλλαχθούν” από  τον πόνο τους. Εδώ είναι μερικές από τις πιο περίεργες και πιο σπαρακτικές ιστορίες που είδαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

    Ίσως το πιο περίεργο  αντικείμενο, το συνοδευτικό κείμενο εξηγεί την ιστορία πίσω από την προτομή του μαστού:” Έτσι, έπειτα από τρία χρόνια που ήμασταν μαζί, ο σύζυγός μου μου αγόρασε ένα ψεύτικο, γλυπτό με το σχήμα γυναικείου στήθους, το οποίο ήταν φυσικά μεγαλύτερο από το δικό μου στήθος και εκείνη ήταν η στιγμή της μεγαλύτερης κρίσης του γάμου μας… με ανάγκασε να το φοράω κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής μας επαφής, επειδή του άρεσε. Εγώ ήμουν απογοητευμένη από το γλυπτό με το σχήμα του γυναικείου στήθους, έτσι τον άφησα για το καλό.”

    museum

    Αυτή η γυναίκα αποφάσισε να στριμώξει το νυφικό της φόρεμα σε ένα γυάλινο βάζο, έπειτα από το τέλος του γάμου της που κράτησε 7χρόνια. “Ο σύζυγός μου μου είπε ότι ένιωθε βαρετά μαζί μου και ότι ίσως δεν με αγαπούσε πλέον, ” έγραψε η γυναίκα. Πάρε αυτό, αποτυχημένος γάμος.

     museum 56

    Αυτές οι κασέτες είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης, η οποία διαλύθηκε όταν το αγόρι της κοπέλας που τις έστειλε, άρχισε να ενδιαφέρεται για κάποια άλλη. Εκείνος αποφάσισε να μετακομίσει σε άλλη πόλη και να έχει και τις δύο γυναίκες μαζί του, αλλά η αποστολέας αρνήθηκε. Αφού χωρίσανε το πρώην αγόρι της και η νέα του κοπέλα, έστειλαν αυτές τις κασέτες ως δώρο στην αποστολέα για να την ευχαριστήσουν για την απόφασή της.

    museum 56

    Η γυναίκα στην οποία ανήκει το χάρτινο μπουκέτο από λουλούδια είναι από την συνάντησή της με έναν άντρα, ο οποίος εξαφανιζόταν συχνά. Έτσι αποφάσισε να κάνει ένα μπουκέτο με χαρτιά που είχαν πάνω γραμμένα ποιήματα, τα οποίτα οποία διάβαζαν μαζί. Όταν πήγε για να του τα δώσει στη δουλειά του, εκείνος δεν ήταν εκεί.

    “Σου τηλεφώνησα”, έγραψε η γυναίκα. “Φεύγω για τη δουλειά”, μου είπες .Που; ρώτησα. “Επειδή είμαι εδώ” “Έκλεισες το τηλέφωνο”.

    museum 78



    ΣΧΟΛΙΑ