• LIFE&STYLE

    Μπαράκ Ομπάμα: Ο χορός στη στέγη, τα κορίτσια του και τα social media

    Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

    Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»


    Για τα social media, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και τις κόρες του μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Σε μια βαθιά πολιτική συζήτηση και με πολλές προσωπικές αναφορές, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσοι τον παρακολουθούσαν τη μία ώρα, που διήρκεσε η ομιλία/συνέντευξή του για την Ηγεσία και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Nostos Festival 2023, με θέμα την Ψυχική Υγεία.

    Στην κατάμεστη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με εκατοντάδες ακόμη θεατές συνδεδεμένους διαδικτυακά, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για ενσυναίσθηση, για ίσες ευκαιρίες, αλλά και για τα fake news, που διακινούνται κυρίως μέσα από τα social media.

    «Δεν επικοινωνούμε, ζούμε ψιλοαποκλεισμένοι, αισθανόμαστε πιο ασφαλείς έτσι, κατοχυρώνοντας τις προκαταλήψεις μας. Αν προσθέσουμε και τη χειραγώγηση των ειδήσεων μέσω των social media, τότε θα δούμε ότι πολλοί δεν πιστεύουν τίποτα και δεν θέλουν να κουβεντιάζουν τίποτα κι αυτό υπομονεύει τη Δημοκρατία μας», ανέφερε ο λαοφιλής ηγέτης.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να ξεχωρίζουν τη αλήθεια και να μιλάμε και με αυτούς που διαφωνούν με εμάς. Έφερε, δε, ως παράδειγμα, τον εαυτό του για τα fake news.

    «Βλέπουμε ψευδείς ειδήσεις και σε βίντεο πλέον, εκτός από κείμενο. Αυτά ξεκίνησαν με μένα να χορεύω πάνω σε μία στέγη σπιτιού, να λέω «βρώμικα» αστεία, υπάρχουν και ηχογραφήσεις με τη φωνή μου, που μπορεί να μπερδέψουν κάποιον, που δεν με ξέρει καλά. Ήταν ενοχλητικό… Ήμουν ο πρώτος ψηφιακός πρόεδρος», επεσήμανε.

    Το ισχυρό μήνυμα στους νέους

    Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, που μίλησε για δεύτερη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε εκτενείς αναφορές στη Δημοκρατία, λέγοντας ότι είναι το πολίτευμα, για το οποίο αξίζει να παλέψουμε. Παράλληλα εξήρε τη σημασία της ενσυναίσθησης, το να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων.

    «Να ξαναμάθουμε να ακούμε τους άλλους, να βρίσκουμε τα κοινά μας, να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων. Να επαναπροσδιορίσουμε την ελευθερία μας, να έχουμε ενσυναίσθηση. Προσπάθησα να με διδάξω να ακούω ακόμη και τους ανθρώπους, που δεν ενδιαφέρονταν, καν, να μιλήσουν μαζί μου», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια «έκρηξη» ειλικρίνειας.

    Κάλεσε τους νέους να μην είναι συνεχώς «κολλημένοι» στα κινητά τους, αφήνοντας τη ζωή να περνάει και να μην το βάζουν κάτω στις αναποδιές.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα στη σκηνή με τον Ανδρέα Δρακόπουλο
    Ο Μπαράκ Ομπάμα στη σκηνή με τον Ανδρέα Δρακόπουλο

    Η Ακρόπολη και η αδυναμία στις κόρες του

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στις κόρες του, Μαλία και Σάσα, εκδηλώνοντας την αδυναμία, που έχει σε εκείνες.

    «Οι κόρες μου, όχι επειδή είμαι ο πατέρας τους, είναι πολύ καλές. Συχνά με ρωτάνε τι να πουν σε όσους είναι ρατσιστές ή ομοφοβικοί, τι μπορούν να πουν στους φίλους τους. Τους λέω, πρώτον να τους πουν να κλείσουν λίγο τα κινητά τους και να βγουν έξω, να μιλήσουν με κάποιον πραγματικό άνθρωπο. Θα έχετε λιγότερη κατάθλιψη, αν δεν βλέπετε τις ειδήσεις κάθε πέντε λεπτά. Επίσης αυτό, που τους λέω, είναι ότι η ηλικία φέρνει και μια προοπτική».

    Μίλησε και για την επίσκεψη στην Ακρόπολη με την οικογένειά του.

    «Ήταν μια τέλεια νύχτα, είδαμε το ηλιοβασίλεμα πίσω από τους λόφους, είδαμε τον Παρθενώνα λουσμένο στο φως του ήλιου και υπενθύμισα στις κόρες μου ότι όχι μόνο όλοι μας έχουμε χρόνο να εργαστούμε, να προσπαθήσουμε, να πετύχουμε, να αποτύχουμε, να πέσουμε, να σηκωθούμε. Αλλά ότι οι περισσότεροι από μας έχουμε την τύχη, όσο είμαστε σε αυτόν τον πλανήτη, να ζήσουμε τη ζωή μας, να προσπαθούμε, να μην φοβόμαστε. Αυτό, που τους λέω, είναι ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μακρά και ότι πρέπει να έχουν μία προοπτική».

    Και συνέχισε: «Η Ουκρανία, το ναυάγιο στην Πύλο, η κλιματική αλλαγή, όλα αυτά συμβαίνουν. Όταν ο ξεναγός μας έλεγε ότι υπάρχουν ερείπια, πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη, σκεφτόμουν ότι αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η Δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους».

    Η επίσκεψη στα νησιά

    Ο Μπάρακ Ομπάμα στη Σίφνο
    Ο Μπάρακ Ομπάμα στη Σίφνο

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με την οικογένειά του πήρε γερή «γεύση» από Ελλάδα, αφού είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και κάποια νησιά των Κυκλάδων. Προσκελημένοι του χολυγουντιανού σταρ Τομ Χανκς και της συζύγου του πήγαν στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στη Σίφνο, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Η οικογένεια Ομπάμα έφθασε στην Πάρο με ιδιωτική πτήση και στη συνέχεια ο φακός τους εντόπισε σε πολυτελές γιοτ με το ζεύγος Χανκς. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν, όπως είναι φυσικό, δρακόντεια, με τους μυστικούς πράκτορες να έχουν ακροβολιστεί σε κάθε γωνιά, ελέγχοντας τα πάντα.

    Η συντροφιά απόλαυσε τη θάλασσα, τους περιπάτους στα γραφικά σοκάκια και, φυσικά, το ελληνικό φαγητό. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν και από τα πιάτα, που δοκίμασαν πάνω στο σκάφος, δια χειρός του Ιταλού διάσημου private chef Λούκα Φουρίνι, στον οποίο, μάλιστα, άφησαν εγκάρδια προσωπικά ευχαριστήρια σημειώματα.

    Το πρόγραμμα Obama Leaders

    Ο πρώην πρόεδρος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας, συνάντησε και τους 105 υποτρόφους του προγράμματος Obama Leaders. Η συνάντηση έγινε απουσία κοινού και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξάμηνης διαδρομής των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα για το 2023.

    Ανάμεσα στους 105 υποτρόφους του 2023, οι οποίοι προέρχονται από 75 χώρες, βρίσκεται και μια Ελληνίδα, η Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Mexoxo», που στόχο έχει να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Μπάρακ Ομπάμα οικογενειακώς στην Ακρόπολη και στο Μουσείο

    Ομπάμα: Αξιοσημείωτη η επίδραση της Ελλάδας στην παγκόσμια Ιστορία

    Ομπάμα: Η βόλτα του στα σοκάκια της Σίφνου

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ