• Κοινωνία

    Ο Μπάρακ Ομπάμα οικογενειακώς στην Ακρόπολη και στο Μουσείο

    Ο Μπάρακ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Ακρόπολης το 2016

    Ο Μπάρακ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Ακρόπολης το 2016


    H αποθέωση της Δημοκρατίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα, τα χρώματα των αγαλμάτων, οι λεπτομέρειες των γλυπτών και ένα σωρό άλλα, ήταν ανάμεσα στα ερωτήματα του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ, που επισκέφθηκαν το Μουσείο Ακρόπολης σήμερα το βράδυ.

    Η επίσκεψη ήταν «ξαφνική» με μία έννοια, καθώς ο γενικός διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης είχε μία γενική ενημέρωση, ότι ο πρώην πλανητάρχης, που βρίσκεται οικογενειακώς εδώ και λίγες ημέρες στην Ελλάδα μπορεί να επισκεπτόταν το Μουσείο Ακρόπολης,  λεπτομέρειες όμως δεν υπήρχαν.

    Η ίδια μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας φυσικά τηρήθηκε και για την επίσκεψή του στον ιερό βράχο, όπου η οικογένεια Ομπάμα ανέβηκε αμέσως μετά το μουσείο. Πρόκειται άλλωστε για την ωραιότερη ώρα της ημέρας προκειμένου να βρεθεί κανείς στην Ακρόπολη με το ηλιοβασίλεμα που δίνει ανεπανάληπτο φως στα μνημεία.

    Μυστικά λοιπόν και από την πλαϊνή είσοδο του κτιρίου, ο Μπάρακ Ομπάμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις κόρες, του και ασφαλώς από πολλούς ανθρώπους της συνοδείας του έφθασε στο μουσείο περί τις 7,45 για να αναχωρήσει μία ώρα αργότερα. Η μυστικότητα εξάλλου τηρήθηκε και όσον αφορά τη φωτογράφιση της επίσκεψης.

    Η ξενάγηση από τον κ. Σταμπολίδη άρχισε από την ανασκαφή που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μουσείου, με τον ίδιο να ενημερώνει τους υψηλούς επισκέπτες για την αρχαία γειτονιά που υπάρχει εκεί αλλά και για την επιτόπια έκθεση που ετοιμάζεται. Παράλληλα ο κ. Σταμπολίδης παρουσίασε και ορισμένα από τα ευρήματα αυτής της γειτονιάς που θα πάρουν την θέση τους  στην έκθεση.

    Η δημοκρατία

    Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στον ίδιο τον Ομπάμα και την οικογένειά του τα χρώματα, που έχουν διασωθεί επάνω στα γλυπτά. Ο κ. Σταμπολίδη να διευκρίνισε, ότι τα χρώματα που είναι ορατά σήμερα δεν αντιστοιχούν με τα πραγματικά της αρχαιότητας, καθώς τα υλικά ήταν τότε διαφορετικά, ενώ διαφορετική ήταν και η απορρόφησή τους από το μάρμαρο, ανάλογα με την προέλευσή του. Η κυρία Μισέλ Ομπάμα εξάλλου, επικεντρωμένη κυρίως στις λεπτομέρειες των εκθεμάτων –εκεί που αναδεικνύεται και η τέχνη των αρχαίων με τον καλύτερο τρόπο- θαύμασε ιδιαίτερα τα δάκτυλα των αγαλμάτων για την πλαστικότητα και την τελειότητά τους.

    Μάθημα …Δημοκρατίας ακολούθησε στο επίπεδο του Παρθενώνα, όταν ο κ. Σταμπολίδης ανέπτυξε τη σημασία της ζωφόρου για την αθηναϊκή δημοκρατία του Περικλή. Συγκεκριμένα ανέφερε τη συμμετοχή όλων των πολιτών στην πορεία των Παναθηναίων, που απεικονίζεται στη ζωφόρο, μία απόδειξη του δημοκρατικού  πολιτεύματος της Αθήνας, από το οποίο δεν αποκλειόταν κανένας.

    «Ο Φειδίας τοποθέτησε την ζωφόρο ψηλά για να είναι ορατή η δημοκρατία στα μάτια των θεών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολίδης. Με τον Μπάρακ Ομπάμα να διασκεδάζει γελώντας, όταν ο κ. Σταμπολίδης πρόσθεσε, πως ο Περικλής δεν τους είχε όλους με το μέρος του αλλά είχε και αντιπάλους, που έπρεπε να τους προσέχει…

    Αύριο ο  Μπάρακ Ομπάμα θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference, με θέμα τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

    Είναι η δεύτερη φορά όπως είναι γνωστό που ο Μπάρακ Ομπάμπα επισκέπτεται το Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η προηγούμενη επίσκεψή είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2016 ενώ ήταν ακόμη Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Ομπάμα: Αξιοσημείωτη η επίδραση της Ελλάδας στην παγκόσμια Ιστορία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες

    Τιτανικός: Γαλλικό ρομπότ θα επιχειρήσει να βρει το αγνοούμενο υποβρύχιο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ