• LIFE&STYLE

    BAFTA 2020: Η ταινία που «σάρωσε» τα βραβεία, οι νικητές και τα…ευτράπελα

    O Σαμ Μέντες και οι συνεργάτες του στα BAFTA 2020


    Οι μεγάλοι νικητές των φετινών BAFTA έλαμψαν στην χθεσινή απονομή, ενώ από τη φαντασμαγορική βραδιά δεν έλειψαν τα ευτράπελα και το χιούμορ

    Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία «1917» του Σαμ Μέντες, που εξασφάλισε τα δύο σημαντικότερα βραβεία του διαγωνισμού, αυτό της καλύτερης ταινίας και αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας.

    Έτσι, η ιστορική δραματική ταινία, που ακολουθεί την οδύσσεια δύο Βρετανών στρατιωτών κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καταπληκτική φωτογραφία, έχοντας στο δυναμικό της και μία Χρυσή Σφαίρα, ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο την υποψηφιότητά της για τα φετινά Όσκαρ που είναι προ των πυλών.

    Μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς αναδείχθηκαν επίσης η Ρενέ Ζελβέγκερ, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλο για την συμμετοχή της στην βιογραφική ταινία «Judy», αλλά και ο 45χρονος Χοακίν Φίνιξ, που εξασφάλισε το Bafta πρώτου ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στον «Joker». Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός ηθοποιός έχει ήδη εξασφαλίσει τη Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία, ενώ το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί και στα φετινά Όσκαρ.

     

    Το αστείο του πρίγκιπα Ουίλιαμ για τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας

    Από τη λαμπερή βραδιά, ωστόσο, εκτός από την απονομή των βραβείων και τους νικητές δεν έλειψαν τα ευτράπελα, τα «καρφιά», αλλά και το χιούμορ. Συγκεκριμένα, μία στιγμή που ξεχώρισε στην χθεσινοβραδινή απονομή των BAFTA στο Λονδίνο ήταν όταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος παρευρέθηκε στην λαμπερή βραδιά, ανέβηκε στη σκηνή. Ως πρόεδρος των BAFTA, ο Δούκας έβγαλε λόγο, ενώ δεν παρέλειψε να αστειευτεί.

    Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στο κόκκινο χαλί, πηγή: AP

    Μίλησε για την έλλειψη διαφορετικότητας στα βραβεία και γενικότερα στη βιομηχανία και την προσπάθεια που γίνεται για να διορθωθεί αυτό.

    Ο Ουίλιαμ, στη συνέχεια, αστειεύτηκε λέγοντας: «Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαι υπερήφανος ή ανήσυχος, για τον αριθμό των νικητών, την τελευταία δεκαετία, που έχουν ενσαρκώσει μέλη της οικογένειάς μου», αναφερόμενος στην Ολίβια Κόουλμαν για το «The Crοwn», αλλά σε τόσους άλλους ηθοποιούς που έχουν παίξεις Βρετανούς γαλαζοαίματους. Στη συνέχεια, κάλεσε δύο ηθοποιούς στη σκηνή για να παραδώσουν το βραβείο στην Κάθλιν Κένεντι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή παρουσία του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του, Κέιτ Μίντλετον, στο κόκκινο χαλί μονοπώλησε το ενδιαφέρον και έκανε τα φλας να αστράψουν, με την δούκισσα του Κέιμπριτζ να κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις με την εντυπωσιακή της εμφάνιση, μέσα στην Alexander McQueen τουαλέτα της.

     

    Η…τούμπα του Αλ Πατσίνο

    Ένα χιουμοριστικό στιγμιότυπο στην βραδιά χάρισε και ο Αλ Πατσίνο, όταν, εισερχόμενος στην είσοδο και το κόκκινο χαλί, σκόνταψε και παραλίγο να πέσει. Από τη βέβαιη πτώση τον γλίτωσε η σύντροφός του, Μεϊτάλ Ντόχαν, που τον συνόδευε στην απονομή των BAFTA 2020.

    Ο 79χρονος ηθοποιός φαίνεται πως μπέρδεψε τα βήματά του την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά στο Royal Albert Hall, όπου πραγματοποιούνταν χθες το βράδυ η τελετή απονομής των Βρετανικών Βραβείων Τηλεόρασης και Κινηματογράφου. Η σύντροφός του, Μεϊτάλ Ντόχαν, έδειξε έκπληκτη παρακολουθώντας τον Αλ Πατσίνο να πέφτει, ενώ βρισκόταν πίσω του, προτού τον βοηθήσει να σταθεί ξανά στα πόδια του, με ένα μέλος του προσωπικού των BAFTA.

    Η τούμπα του Αλ Πατσίνο, πηγή: AP

    Ο Αλ Πατσίνο, πάντως, αντιμετώπισε με χιούμορ και χαλαρότητα αυτό που του συνέβη και δεν έδειξε να πτοείται καθόλου από την πτώση του. Αντιθέτως, ανέκτησε αμέσως την ισορροπία του, ποζάροντας για τους φωτογράφους και σηκώνοντας τα χέρια του στον αέρα για να δείξει στους θαυμαστές του πως ήταν καλά μετά την πτώση.

    Ο Αλ Πατσίνο στο κόκκινο χαλί, πηγή: AP

    Ο διάσημος ηθοποιός ήταν εντυπωσιακός, με ένα ασπρόμαυρο πουά κοστούμι με μαύρη γραβάτα και ένα μπλε σκούρο παλτό, τα οποία συνδύασε με σκούρα γυαλιά ηλίου. Την ίδια ώρα, η σύντροφός του έδειχνε επίσης πολύ κομψή, με ένα μαύρο και πορτοκαλί φόρεμα με μεγάλο άνοιγμα στο πλάι και βαθύ ντεκολτέ. Το λουκ ολοκλήρωσε με μαύρες δερμάτινες μπότες, που της έδιναν ακόμη περισσότερο ύψος.

    Απολαυστικός Μπραντ Πιτ: «Τρόλαρε» Brexit και Megxit

    Ωστόσο και το υπόλοιπο της βραδιάς φαίνεται ότι δεν εκτυλίχθηκε κατά το επιθυμητό για τον Αλ Πατσίνο, που ήταν υποψήφιος για τον ρόλο του στον «Ιρλανδό». Και αυτό, γιατί το BAFTA 2020 Β’ ανδρικού ρόλου, κατηγορία στην οποία ήταν υποψήφιος ο Πατσίνο, το κέρδισε τελικά ο «αντίπαλός» του, Μπραντ Πιτ, για τον ρόλο του στην ταινία «Κάποτε στο Χόλιγουντ».

    Ο Πιτ μπορεί να μην παρευρέθη αυτοπροσώπως στην τελετή απονομής των βρετανικών βραβείων, ωστόσο απέστειλε το δικό του, ευχαριστήριο μήνυμα μέσω της Μάργκοτ Ρόμπι. Στο απολαυστικό μήνυμα που απέστειλε, μάλιστα, ο Μπραντ Πιτ δεν δίστασε να «τρολάρει» τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία, εκ των οποίων ξεχωρίζουν φυσικά οι δύο «έξοδοι», αυτή της χώρας από την ΕΕ (Brexit), αλλά και αυτή του έτερου πριγκιπικού ζευγαριού, Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπα Χάρι (Megxit), χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

    Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός είπε: «Ει, Βρετανία, άκουσα πως μόλις έμεινες μόνη. Καλώς ήρθες στο κλαμπ. Σου εύχομαι τα καλύτερα με το διαζύγιο», διάβασε αρχικά η Μάργκοτ Ρόμπι, ενώ στη συνέχεια ο ηθοποιός είπε ότι θα ονομάσει το βραβείο του «Χάρι», όπως ο πρίγκιπας Χάρι, λέγοντας πως θα κάνει κι αυτό ένα υπερατλαντικό ταξίδι, όπως και ο δούκας του Σάσεξ.

    «Δεν είναι τα λόγια μου», έσπευσε να διευκρινίσει η Μάργκοτ Ρόμπι, με το κοινό να χειροκροτεί τον νικητή στην κατηγορία του β’ ανδρικού ρόλου των BAFTA 2020.

    Αναλυτικά οι νικητές των βραβείων Bafta 2020

    Καλύτερη Βρετανική Ταινία: 1917, Ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό: Bait (Μαρκ Τζένκιν, σεναριογράφος/σκηνοθέτης, Κέιτ Μπάιερς, Λιν Γουέιτ, Παραγωγοί)
    Ξενόγλωσση Ταινία: Παράσιτα
    Ντοκιμαντέρ: For Sama
    Animation: Klaus

    Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες για το «1917»
    Πρωτότυπο Σενάριο: Χαν Τζιν Γουόν, Μπονγκ Τζουν-χο για τα «Παράσιτα»
    Διασκευασμένο Σενάριο: Τάικα Γουατίτι για το «Jojo Rabbit

    A’ Ανδρικός Ρόλος: Χοακίν Φίνιξ για το «Joker»
    Α’ Γυναικείος Ρόλος: Ρενέ Ζελβέγκερ για το «Judy»
    B’ Ανδρικός Ρόλος: Μπραντ Πιτ για το «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»
    B’ Γυναικείος Ρόλος: Λόρα Ντερν για την «Ιστορία Γάμου»

    Μουσική: Χίλντουρ Γκουνταντότιρ για το «Joker»
    Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς για το «1917»
    Μοντάζ: Αντριου Μπάκλαντ και Μάικλ Μακκάσκερ για το «Κόντρα σε Όλα»

    Σκηνικά: 1917
    Κοστούμια: Μικρές Κυρίες
    Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Βόμβα

    Ήχος: 1917
    Κάστινγκ: Joker
    Ειδικά Οπτικά Εφέ: 1917

    Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους Animation: Grandad Was A Romantic
    Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

    Ανερχόμενος Σταρ: Μάικλ Γουόρντ
    Bafta Fellowship στην παραγωγό Κάθλιν Κένεντι
    Τιμητικό Βραβείο: Άντι Σέρκις



    ΣΧΟΛΙΑ