• LIFE&STYLE

    Αστρονομικό ποσό για διαμαντένιο κόσμημα της Μαρίας Αντουανέτας – Μυστήριο με τον αγοραστή

    • NewsRoom


    «Ξέφυγε» η δημοπρασία του μενταγιόν με διαμάντια που ανήκε στη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα από τον οίκο Sotheby’s. Το πανάκριβο κόσμημα, διακοσμημένο με ένα μεγάλο μαργαριτάρι, πωλήθηκε αντί 36 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γενεύη, καταρρίπτοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της δημοπρασίας, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ένα δακτυλίδι με μια τούφα από τα μαλλιά της συζύγου του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, η οποία οδηγήθηκε στη γκιλοτίνα μαζί του το 1793.

    Το κρεμαστό κόσμημα του λαιμού που περιλαμβάνει ένα φυσικό μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού, διαστάσεων 26 χιλιοστών x 18 χιλιοστών, είχε υπολογιστεί μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Κατακυρώθηκε από τον οίκο Sotheby’s αντί 36 εκατομμυρίων δολαρίων (31,8 εκατ. ευρώ) σε ιδιώτη αγοραστή που θέλησε να μην κατονομαστεί.

    Συνολικά τα δέκα κομμάτια που βγήκαν στο σφυρί, η αξία των οποίων υπολογιζόταν στα 3 εκατ. δολάρια, πωλήθηκαν 43 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε ο οίκος. Μια διαμαντένια καρφίτσα πουλήθηκε αντί 1,75 εκατ. δολαρίων.

    Τα εξαιρετικά κοσμήματα, που φυλάσσονταν επί δύο αιώνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανήκαν σε συλλογή που προερχόταν από τον Οίκο των Βουρβόνων-Πάρμας. Η δημοπρασία περιελάμβανε επίσης κομμάτια που ανήκαν στον βασιλιά Κάρολο Ι’, στους αρχιδούκες της Αυστρίας και στους δούκες της Πάρμας.



    ΣΧΟΛΙΑ