• LIFE&STYLE

    Αυτή είναι η γυμναστική που εκτός από το σώμα βελτιώνει και τον… εγκέφαλό σας


    Όλες οι μορφές άσκησης έχουν κάποιο όφελος για την υγεία. Αλλά αν ενδιαφέρεστε για ένα πιο υγιή εγκέφαλο, μια νέα μελέτη προτείνει, θα πρέπει να επιλέξετε μια όχι πολύ έντονη μορφή τρεξίματος.

    Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν με ένα σταθερό αριθμό κυττάρων του εγκεφάλου. Όμως, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι αυτή η υπόθεση ήταν λάθος. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι απαραίτητος για να αποθηκεύουμε μνήμες, συνεχίζουν να αποκτούν καινούργιους νευρώνες και στην ενήλικη ζωή.

    Πιο συναρπαστικό ακόμα, είναι ότι οι μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι το τρέξιμο αυξάνει το ποσοστό της νευρογέννεσης – της δημιουργίας καινούργιων νευρώνων. Ο Juha Ahtiainen, ένας φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Jyvaskyla στη Φινλανδία, και οι συνεργάτες του θέλησαν να μάθουν αν και άλλες μορφές άσκησης θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.

    Οι ερευνητές υπέβαλλαν δύο ομάδες αρουραίους εργαστηρίου – ειδική φυλή που εκτρέφεται για να είναι καλή ή κακή σε αερόβιες ασκήσεις – σε τρία σετ ασκήσεων, να μιμηθούν την ανθρώπινη έκδοση στην προπόνηση αντοχής, στην προπόνηση με βάρη, και στην υψηλή έντασης προπόνηση με διαλείμματα (ΗΙΤ), αντίστοιχα. Έτσι σε μερικούς αρουραίους δόθηκε ένας τροχός κύλισης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εθελοντικά. Κάποιους τους έβαλαν να αναρριχηθούν σε τοίχους και τους είχαν δέσει βάρη. Τέλος, τους άλλους, την ομάδα HIT, τους έβαλαν σε ένα διάδρομο και τους ανάγκασαν να τρέξουν στη μέγιστη δυνατότητα για τρία λεπτά, μετά είχαν δύο λεπτά ανάπαυσης, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο για 15 λεπτά κάθε φορά. Σαν σύστημα ελέγχου, άφησαν την τέταρτη ομάδα αρουραίων να οδηγήσει την καθιστική ζωή.

    Επτά εβδομάδες μετά από αυτά τα προγράμματα άσκησης, ο εγκέφαλος κάθε αρουραίου αναλύθηκε και εξετάστηκε για παραγωγή καινούργιων νευρώνων στον ιππόκαμπο. Κάθε μορφή άσκησης, όπως αναφέρει ο Ahtiainen και οι συνεργάτες του στο περιοδικό «Journal of Physiology», είχε μια διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο.

    Εκείνοι οι αρουραίοι που εκτράφηκαν για να είναι αερόβιοι δρομείς και αφέθηκαν να τρέξουν εθελοντικά, σχημάτισαν τους περισσότερους καινούργιους νευρώνες. Εκείνοι με το πρόγραμμα HIT σχημάτισαν κάποιους καινούργιους νευρώνες στον ιππόκαμπο, αλλά πολύ λιγότερους από αυτούς που έτρεχαν εθελοντικά. Τέλος, εκείνοι που υποβλήθηκαν στην προπόνηση με τα βάρη δεν είχαν περισσότερους καινούργιους νευρώνες από εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

    Παρά το γεγονός ότι ο Ahtiainen δεν γνωρίζει την εξήγηση με σιγουριά, υποψιάζεται ότι τα διαφορετικά είδη άσκησης έχουν ίσως διαφορετικές επιπτώσεις στα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας, προερχόμενος από τον εγκέφαλο (BDNF), η οποία ενεργοποιεί την παραγωγή καινούργιων νευρώνων.

    Όσο για την προπόνηση υψηλής έντασης με διαλείμματα – ολοένα και πιο δημοφιλής – ο Ahtiainen πιστεύει ότι μπορεί απλώς να είναι λίγο παραπάνω αγχωτικό. Το άγχος είναι γνωστό ότι αναστέλλει την παραγωγή καινούργιων νευρώνων.

    Φυσικά, στη μελέτη συμμετείχαν μόνο αρουραίοι. Αλλά ο Ahtiainen είπε στο Quartz ότι αυτά τα πρότυπα ζώων, παρείχαν κατά το παρελθόν μια αξιόπιστη ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους. Η μελέτη, επίσης, εξέτασε μόνο τους νευρώνες στον ιππόκαμπο, έτσι υπάρχει μια πιθανότητα ότι η προπόνηση με βάρη και η άσκηση HIT μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.

    Παρόλα αυτά, όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας άσκηση, είναι σαφές ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για να συμπεριλάβετε το τρέξιμο για την υγεία του εγκεφάλου σας. Και, αν δεν είστε και πολύ αθλητικός τύπος, τώρα έχετε μια λιγότερη δικαιολογία για να μην ξεκινήσετε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ