• LIFE&STYLE

    Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με μία από τις υγιεινές τροφές που τρώνε οι έγκυες


    Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ψάρι, χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών, των βιταμινών και των λιπαρών οξέων ωμέγα-3.

    Προηγούμενες μελέτες γυναικών στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ψαριών οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο του πρόωρου τοκετού και σε μεγαλύτερο βάρος γέννησης για τα μωρά. Αλλά στην περίπτωση αυτή, ίσως, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Μια νέα σαρωτική μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά των γυναικών, που έτρωγαν περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα ψάρι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην παιδική τους ηλικία.

    Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε περισσότερα από 26.000 ζεύγη μαμάδων και παιδιών στην Ευρώπη και την πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ για πάνω από 15 χρόνια. Οι περισσότερες μητέρες ήταν γυναίκες που δεν κάπνιζαν, άνω των 29 χρόνων, με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «American Medical Association Pediatrics».

    Η κατανάλωση ψαριού ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και χωρών, με τις γυναίκες στο Βέλγιο να τρώνε μόνο τις μισές μερίδες την εβδομάδα και οι γυναίκες στην Ισπανία να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 4,45 μερίδες. Επίσης οι γυναίκες με υψηλή κατανάλωση ψαριών ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι οι άλλες μητέρες στη μελέτη.

    Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το βάρος των μωρών τους μέχρι την παιδική ηλικία, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών που έτρωγαν πολλές μερίδες ψαριών ήταν ελαφρώς βαρύτερα από τα συνομήλικά τους μέχρι την ηλικία των 2. Επίσης, ενώ ο ΔΜΣ των παιδιών που εκτίθενται σε χαμηλές και μέτριες μερίδες ψαριών εντός της μήτρας μειώθηκε, όπως αναμενόταν, εκείνα των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πολλά ψάρια, ο ΔΜΣ έμεινε σταθερά υψηλός μέχρι την ηλικία των έξι. Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.

    Η ομάδα υπέθεσε ότι οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν στα ψάρια και προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση, ενώ προειδοποίησε ότι αυτό ήταν υποθετικό. Ορισμένοι μολυσματικοί παράγοντες που μεταφέρονται στα ψάρια έχουν συνδεθεί με την αύξηση του βάρους στα ζώα.

    Τα ευρήματα αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με τις πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που συντάχθηκαν από το FDA το 2014. Οι μέλλουσες μητέρες έχουν προειδοποιηθεί εδώ και καιρό να μείνουν μακριά από ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο ξιφίας, που είναι γνωστό ότι περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Η παρουσία άλλων περιβαλλοντικών μολυσματικών παραγόντων απλά σημαίνει ότι, ακόμη και όταν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη, το καλύτερο είναι να τρώμε κανονικές μερίδες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ