• LIFE&STYLE

    Οι νέοι βρήκαν τον τρόπο να εκμηδενίζουν το κόστος των ταξιδιών τους

    • NewsRoom


    Τι κοινό μπορεί να έχουν οι λέξεις airbnb, couchsurfing και blablacar, εκτός το ότι για τους περισσότερους είναι απλώς άγνωστες ξένες λέξεις. Μιλάμε για τους νέους και ιδιαίτερους τρόπους ταξιδιών που πλέον έχουν αποπλανήσει το κοινό και έχουν μπει για τα καλά στην επιχειρηματική αγορά. Οι καινοτόμοι τύποι ταξιδιών έχουν ενταχθεί στις προτιμήσεις του κόσμου, όχι μόνο στους νέους που φαίνεται να υποστηρίζουν αυτές τις νέες ιδέες αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που και λόγω των νέων δεδομένων της οικονομικής κατάστασης, επιλέγουν οικονομικότερες επιλογές διακοπών.

     

    Για παράδειγμα μια από τις πλέον πιο διαδεδομένες νέες υπηρεσίες είναι το γνωστό σε πολλούς airbnb. Στην ουσία με την βοήθεια του airbnb και αφού φτιάξεις το προφίλ σου στην ιστοσελίδα μπορείς να νοικιάσεις το σπίτι σου, ή κάποιο χώρο του σπιτιού σου σε κάποιον άγνωστο. Για παράδειγμα εάν κάποιος φύγει για κάποιο διάστημα από το σπίτι του ή θέλει να διαθέσει κάποιο άδειο χώρο του σπιτιού του, μπορεί πολύ απλά να νοικιάσει τον χώρο αυτό σε κάποιον τουρίστα ή σε κάποια οικογένεια που θέλει να μείνει σε κάποιο κανονικό σπίτι κατά την διάρκεια των διακοπών. Οι τιμές κυμαίνονται από καλές ευκαιρίες που μπορεί να βρεις μέχρι και απλησίαστες φυσικά καθώς με το airdnd μπορείς αν θέλεις να μείνεις ακόμα και σε κάστρο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει μεγάλη απήχηση αφού πέρσι συγκεκριμένα περισσότερα από δύο εκατομμύρια ταξιδιώτες επέλεξαν την διαμονή τους μέσα από το airdnd. Μέχρι και διασημότητες έχουν δείξει την προτίμηση τους στην εφαρμογή αυτή, με την Beyonce να προωθεί διάφορες φωτογραφίες από τις διαμονές της αυτές.

    Ακόμη μια πολύ γνωστή εφαρμογή στους νέους περισσότερο είναι το couchsurfing. Η ακριβής μετάφραση θα μπορούσε να σημαίνει “σερφάρω” στον καναπέ σου. Το couchsurfing αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας καθώς έχει και την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο από άλλες ανάλογες υπηρεσίες. Ο τρόπος εγγραφής είναι απλός και χωρίς χρέωση και ύστερα τα μέλη παρέχουν πληροφορίες τόσο για τους ίδιους όσο και για τον χώρο που προσφέρουν σε όποιον επιθυμεί να μείνει σε ένα νέο είδους ξενώνα. Στο συγκεκριμένο τρόπο φιλοξενίας δεν υπάρχει κάποια χρηματική ανταλλαγή εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί ο φιλοξενούμενος να κεράσει τον οικοδεσπότη κάποια γεύματα, ή προσφέροντας ο ίδιος ο φιλοξενούμενος το καταλύμα του σε κάποια μελλοντική επίσκεψη του.
     Τέλος μια αρκετά φρέσκια εφαρμογή είναι το blablacar. Μπορεί η ονομασία της να φαίνεται κάπως αστεία αλλά η χρησιμότητα της ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης προμηνύεται σωτήρια. Η βασική ιδέα ξεκίνησε από την Γαλλία και στόχος της είναι να διαμορφώσει συνταξιδιώτες που μοιράζονται τα έξοδα των διαδρομών τους μέσα από την ειδική της πλατφόρμα. Αντί για παράδειγμα κάποιος ταξιδιώτης να χρησιμοποιήσει τρένο ή λεωφορείο η ταξί για να πάει στην πόλη που θέλει μπορεί να βρει την διαδρομή που θέλει μέσα από την εφαρμογή και να επιλέξει ο ίδιος τον οδηγό του. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα μειώνονται για τον ταξιδιώτη και έχει και την ευκαιρία να μεταμορφώσει μια βαρετή κατά τα άλλα διαδρομή σε πιο διασκεδαστική. Σε καθένα από τα προφίλ των οδηγών υπάρχουν φωτογραφίες, πληροφορίες ακόμη και κριτικές έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να κάνει την επιλογή που θέλει. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει κάνει θραύση στις χώρες της Ευρώπης, όπως αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα, με μια διαδρομή που ήδη έχει ξεκινήσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με ελάχιστο κόστος μεταφοράς.
    Στον αντίποδα βέβαια αυτών των ιδιαίτερων ομολογουμένως εφαρμογών, παραμονεύουν και διάφοροι κίνδυνοι. Τις περισσότερες φορές συναναστρέφεσαι με αγνώστους και εμπιστεύεσαι άτομα μέσω του διαδικτύου που δεν τους έχεις συναντήσει ποτέ από κοντά. Όσο και αν ακούγεται αυτό πολύ τολμηρό για κάποιους, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο επικίνδυνο περιστατικό. Μόνο στην περίπτωση του couchsurfing που μια κοπέλα είχε ισχυριστεί ότι υπέστη βιασμό από τον οικοδεσπότη της και στην περίπτωση του airbnb που είχαν σημειωθεί πολλές καταστροφές στον χώρο των σπιτιών που νοίκιαζαν οι ταξιδιώτες μετά από την αποχώρηση τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιστατικά για να αποκαλέσουμε τις εφαρμογές αυτές επικίνδυνες, ωστόσο ο κάθε ταξιδιώτης θα έπρεπε να προχωράει πάντα πρώτα σε μια καλή έρευνα προτού επιχειρήσει τις νέες τακτικές για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων και χαλάσει τις διακοπές του.
    Τολμηρές ή όχι, αν σας φαίνονται αυτά τα νέα είδη ταξιδιών, δεν μπορούμε παρά να αισιοδοξούμε για την νέα γενιά που φαίνεται ότι προσπαθεί και ολοένα ανακαλύπτει οικονομικότερες λύσεις ταξιδιών και καινούργιους δρόμους επικοινωνίας.



    ΣΧΟΛΙΑ