• LIFE&STYLE

    Να γιατί η Λισαβόνα αναγεννήθηκε μετά το ΔΝΤ

    • NewsRoom


    Είναι μια πόλη, που σαν την δική μας, έζησε ιδιαίτερα δύσκολα οικονομικά χρόνια, μετά από το εθνικό της χρέος στο ΔΝΤ. Σήμερα η μεσογειακή πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της, τις σκοτεινές στιγμές της πορείας της και δείχνει να βαδίζει πλέον στο μονοπάτι της αναγέννησης της. Η Λισαβόνα έχει αποδειχτεί μια πόλη αγωνιστών καθώς προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με τις νέες τοπικές αλλά και τις ξένες επενδυτικές επιχειρήσεις να γνωρίζουν σημαντική άνθηση. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, η Ελλάδα όχι μόνο είναι ακόμη στο μνημόνιο αλλά δεν φαίνεται τουλάχιστον στο ορατό μέλλον να βγαίνει από αυτό.

    Σημαντικό επίτευγμα ,της αναγεννημένης πόλης της Λισαβόνα, είναι ο χρησμός της ως Επιχειρησιακή Ευρωπαϊκή Περιοχή για το έτος 2015, μετά από την τριετή της προσπάθεια για ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων της περιοχής. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη του εμπορίου της πόλης είναι αισθητή με πλήθος ανακαινίσεων παλαιότερων μαγαζιών και ανάδειξη των νέων καταστημάτων.

    Η αντιστροφή της οικονομικής της κατάστασης είναι πλέον γεγονός, εξηγεί ο υπεύθυνος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας της χώρας, InvestLisboa. Ο κ. Rui Coelho τονίζει πως οι επενδύσεις που έγιναν το 2015 στα ακίνητα, στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις είναι άνευ προηγούμενου. Αν και η ανεργία της Πορτογαλίας είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, έχει υπάρξει σημαντική μείωση της ,από το ποσοστό του 17.5% το 2013, στο 12.2% για το έτος 2015.

    Στην ανερχόμενη περιοχή της Lisboa, κάτι σαν την Silicon Valley της Πορτογαλίας, η οποία ιδρύθηκε το 2011, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 250 επιχειρήσεις. Μάλιστα, το 30% από τους νέους επιχειρηματίες αποτελείται από ξένους επενδυτές. Βέβαια η απουσία της βαριάς βιομηχανίας από την πόλη έχει οδηγήσει στην συγκέντρωση της στον τομέα των υπηρεσιών. Από τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει γραφεία παροχής υπηρεσιών στην περιοχή, είναι μεταξύ των άλλων, η Ιαπωνική Fujitsu ,η Φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Nokia Networks, η Γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η Αμερικανική εταιρεία Cisco.

    Η όμορφη πόλη της Λισαβόνα, τοποθετημένη κοντά στην ακτή του Ατλαντικού, μετρώντας μόλις 548,000 κατοίκους οι οποίοι απολαμβάνουν τις μαγικές της παραλίες 220 ημέρες τον χρόνο, αποτελεί πλέον έναν επίγειο παράδεισο για τους επενδυτές. Ακόμη το γεγονός ότι στην πόλη η Αγγλική γλώσσα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και το ότι το κόστος για διοικητικά και υπαλληλικά έξοδα είναι πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης κάνει τους ξένους επενδυτές να την επιλέγουν στο μέγιστο για τα επιχειρηματικά τους εγχειρήματα.

    Ακόμη ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής άνθησης της Λισαβόνα, αφού την επισκέπτονται πάνω από 4 εκατ. ξένοι τον χρόνο, με το 40% από αυτούς να έρχονται για επενδύσεις. Η ζεστασιά των κατοίκων της μαζί με την φιλοξενία τους, ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των μεσογειακών λαών, προσελκύει έντονα τους τουρίστες που μπορούν να απολαύσουν εκεί μοναδικές διακοπές.

    Ακόμη μια θετική επίπτωση της οικονομικής κρίσης, ήταν το ότι η πόλη έγινε ιδιαίτερα “ανοιχτή” σε νέες επιχειρηματικές ιδέες που βοήθησαν εξ’ ολοκλήρου την οικονομική ανάκαμψη της πόλης.

    Μετά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης χρεοκοπημένες χώρες της Ευρώπης κατάφεραν να “αναστηθούν” μέσω της επιχειρηματικότητας. Στην αρχή το Δουβλίνο και τώρα η  Λισαβόνα μας αποδεικνύουν πως υπάρχει ζωή και μετά το μνημόνιο, καταφέρνοντας να στυλώσουν την οικονομική κατάσταση των κρατών τους, η Ελλάδα πότε θα τις ακολουθήσει;

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/anikousto-pedakia-tessaron-eton-epilegoun-mona-tous-to-filo-tous/39508

     



    ΣΧΟΛΙΑ