• Business

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

    • NewsRoom


    Δεν είναι λίγα τα γεγονότα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο παγκόσμιο σκηνικό τα οποία μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία όλων των κρατών ανά τον κόσμο.

    Draught

    Η κατρακύλα της Κίνας, η οποία όλο και αυξάνει το χρέος της, η ταραγμένη πολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή ακόμη και η σταδιακή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λίγα από αυτά τα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν αυτό το μοιραίο χτύπημα.

    Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί, σύμφωνα με τον υπεύθυνο στρατηγικής της Τράπεζας της Αμερικής, Joe Quinlan, ο οποίος αποκαλύπτει ότι διατρέχει ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος.

    Dirty-Water

    Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία συγκριτικά με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών από την έλλειψη νερού. Όσο αστείο ακούγεται αυτό σε κάποιον επενδυτής η απειλή αυτή είναι πραγματική.

    Ο Quinlan υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει την σταδιακή μείωση στα αποθέματα όχι μόνο του πόσιμου νερού αλλά και εκείνου που χρησιμοποιείται για την βιομηχανική χρήση. Αυτή η έλλειψη νερού, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “βασική αρτηρία” της παγκόσμιας οικονομίας, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα που θα καταστεί πλέον αδύνατη η σωστή λειτουργία της οικονομίας κάθε κράτους.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση σχετική αναφορά του “World Bank report” ως εξής: 1.6 δις ανθρώπων είναι πιθανό να βιώσουν σοβαρή έλλειψη νερού μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα η η ζήτηση του θα αυξηθεί σε τρομακτικά επίπεδα της κλίμακας του 50% μέχρι το 2050. Οι εκτιμήσεις ακόμη αναφέρουν ότι ήδη μέχρι το 2015 η ζήτηση του νερό που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στο 50 με 70 τις εκατό.

    cambodia water

    Αυτή η πρόβλεψη μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή αν κανείς σκεφτεί την κατάσταση των δύο τελευταίων ετών που επικρατεί στην Ινδία. Το τεράστιο πρόβλημα τη ξηρασίας που βιώνει η Ινδία τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς τα αποθέματα της βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών της, μόλις 91 δεξαμενών, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες της, στα εργοστάσια της και στην έλλειψη του πόσιμου νερού που έχει θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών της. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ξεκινήσει πόλεμοι μεταξύ κρατών για το νερό, κάνοντας την κρίση αυτή παγκόσμια.

    climate crisis

    Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, όσο δυνατές αγορές και αν προκύπτουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της παραμένει άλυτο.

    Για να αποφευχθεί αυτό το δυσοίωνο σενάριο, ο Quinlan, τονίζει την αναγκαιότητα λήψης απαραίτητων μέτρων από τις κυβερνήσεις αλλά και από τις ίδιες τις ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να επενδύσουν σε ενέργειες διατήρησης του.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η παγκόσμια βιομηχανία νερού έχει κέρδη του ύψους των 450 δις δολ. κάθε χρόνο, ένας αριθμός που όσο αυξάνεται η έλλειψη του νερού θα μεγαλώνει. Εφόσον λοιπόν συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι καταστροφικές.

    climate crisis

    Εν κατακλείδι, η κλιματική αλλαγή, δηλαδή είτε με την αύξηση της ξηρασίας, των πλημμυρών είτε των βίαιων καταιγίδων, έχουν προσθέσει και έναν άλλο σημαντικό παράγοντα στην δημιουργία της κρίσης με το νερό. Αυτή η κρίση έχει αρχίσει και επιταχύνεται με γρήγορους ρυθμούς δημιουργώντας πλήθος κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία αλλά και πλήθος νέων επενδυτικών ευκαιριών.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/i-efodos-sta-grafia-stichimatikis-eterias-me-idioktiti-pou-emplekete-sta-panama-papers/44737

     



    ΣΧΟΛΙΑ