• LIFE&STYLE

    Υπόθεση Siemens: Ποιοι αγόρασαν βίλες με τις μίζες


    Μια δεκαετία απαιτήθηκε μέχρι να βρει η πολύκροτη υπόθεση της Siemens το δρόμο για το ακροατήριο. Τον βρήκε όμως; Τα ονόματα των κατηγορουμένων στο αρχικό πινάκιο ήταν λάθος, η αίθουσα μικρή, οι διερμηνείς της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας «άφαντοι» και τμήμα της δικογραφίας αμετάφραστο. Αμέτρητοι τόνοι μελανιού χύθηκαν για τα «έργα και τις ημέρες» του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας, που οδήγησαν στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της τελευταίας 30ετίας. Αμέτρητες off shore εταιρίες, δεκάδες κωδικοί λογαριασμών σε Αυστρία, Ελβετία, Μονακό και Μεγάλη Βρετανία και σχεδόν 70.000.000 ευρώ ζημία για το Δημόσιο περιγράφονται στις χιλιάδες σελίδες του βουλεύματος που έστειλε στο εδώλιο τους πρωταγωνιστές.

    Μπορεί οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης (σσ: Χριστοφοράκος, Καραβέλας) να «αγνοούνται», ωστόσο η δίκη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τα απλά στελέχη του ΟΤΕ, που σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλεύματος είχαν βρει έναν εξαιρετικό τρόπο να καλύπτουν τα «φιλοδωρήματα».

    villalambros_9234_960

    ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΒΙΛΕΣ

    Σπίτια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, βίλες σε κοσμοπολίτικα και όχι μόνο νησιά, πισίνες και ελικοδρόμια,  αποκτήθηκαν από ανθρώπους σε θέσεις «κλειδιά» που αδιαφόρησαν για το δημόσιο συμφέρον και έβαλαν το δάχτυλο στο βάζο με το «μέλι». Οι προτιμήσεις τους σε νησιά είναι κοινές, η τακτική της αγοράς των ακινήτων στο όνομα της συζύγου ή των παιδιών τους επίσης, ενώ ακόμη και τα συμβόλαια έγιναν «εταιρική» υπόθεση με τη σύζυγο ενός εκ των κατηγορουμένων να έχει συντάξει τουλάχιστον ένα από αυτά.

    Για παράδειγμα ο Δημήτρης Γυφτόπουλος, ο  οποίος διετέλεσε προϊστάμενος του ΟΤΕ σε σημαντικές θέσεις (Προϊστάμενος Τμήματος Συστημάτων Πολυπλεξίας και Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Δικτύου Μετάδοσης της Ο.Τ.Ε. Α.Ε.), έλαβε τμηματικά από το 1999 έως το 2005, «δώρο» ύψους 850.000 ευρώ, το οποίο έσπευσε να μετατρέψει μεταξύ άλλων σε οικόπεδο 820 τ.μ. στον Διόνυσο Αττικής, αλλά και σε μια μεζονέτα σε συγκρότημα κατοικιών στη Μύκονο. Ειδικότερα, το οικόπεδο στο Διόνυσο είναι στο όνομά του, αλλά και της συζύγου του και αγοράστηκε έναντι τιμήματος 43.648.636 δραχμών. Στη συνέχεια έχτισε και 2 κατοικίες επιφάνειας 284  και 146 τμ και αξίας 371.598 και 156.880,8 ευρώ, αντίστοιχα.

    Την επικαρπία κράτησε για τη μεζονέτα στην Μύκονο, «δίνοντας» την κυριότητα στα παιδιά του. Αν και το οίκημα είναι μόλις 53 τμ, περιλαμβάνει δικαίωμα χρήσης της πισίνας, του γηπέδου τένις και του ελικοδρομίου (!), τα οποία απέκτησε στην τιμή ευκαιρίας των 15.597.972 δραχμών. Για τις ημέρες που οι «αέρηδες» του νησιού δεν επέτρεπαν τη χρήση… του ελικοδρομίου, ο κ. Γυφτόπουλος είχε εξασφαλίσει στην οικογένειά του (25% ο καθένας) ένα οικόπεδο έκτασης 4 στρεμμάτων στον Άγιο Κωνσταντίνο της Μυκόνου αντί ποσού 136.150 ευρώ (αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας του ακινήτου αυτού ύψους 230.049,07 ευρώ). Τέλος, την ανάγκη της οικογένειάς του για πιο «ήσυχες διακοπές» φρόντισε να καλύψει με την αγορά (ποσοστού ½ εξ αδιαιρέτου επ’ ονόματί του και ½ εξ αδιαιρέτου επ’ ονόματι της συζύγου του) ενός οικοπέδου έκτασης 4.072,30 τ.μ. στην Σέριφο.

    Πρόδρομος Μαυρίδης. Ετών 65. Τέως στέλεχος Siemens
    Πρόδρομος Μαυρίδης. Ετών 65. Τέως στέλεχος Siemens

    Μόλις 680.000 ευρώ «τσέπωσε» από τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο Δημήτριος Κουβάτσος, ως Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων  της Ο.Τ.Ε.  Α.Ε. Το ποσό χρησιμοποίησε για την αγορά στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής ενός οικοπέδου άνω των χιλίων τετραγωνικών, με διώροφη πολυτελή οικοδομή σχεδόν 400 τετραγωνικών (ισόγειο – πυλωτή με θέσεις σταθμεύσεως, πρώτο όροφο που περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα εμβαδού 182,60 τ.μ., δεύτερο όροφο που περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα εμβαδού 182,60 τμ και δώμα εμβαδού 11,04 τ.μ). Το τίμημα του σπιτιού ανήλθε στα 681.951,50 ευρώ, ποσό που εξασφάλισε μόνο για να εισηγηθεί και να βεβαιώσει πέντε παραγγελίες ύψους 146.929.595.500 δραχμών.

    Με δύο διαμερίσματα στις πιο αριστοκρατικές περιοχές της Αθήνας και ακόμη δύο στη Σέριφο, νησί που φαίνεται πως προτιμούσαν τα στελέχη του ΟΤΕ, «εξασφαλίστηκε» η έγκριση του Νίκου Μανασή. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Τ.Ε.  Α.Ε «απέσπασε» μέσα σε 1,5 χρόνο (Ιούλιος 2000 – Δεκέμβριος 2001) το ποσό των 870.000 ευρώ , το οποίο του κατεβλήθη τμηματικά και σε μετρητά.

    Εξ αδιαιρέτου με την σύζυγό του διαθέτει διαμέρισμα 100τμ στην περιοχή Ρηγίλλης – Ανακτόρων των Αθηνών αντικειμενικής αξίας 357.298 ευρώ, αλλά και ενός ακόμη διαμερίσματος 186 τμ στον 6ο όροφο στο Κολωνάκι, αντικειμενικής αξίας 458.747 ευρώ.  Αντίστοιχα, αγόρασε δύο διαμερίσματα στη Σέριφο, εκ των οποίων το ένα στο όνομα της συζύγου του, εμβαδού 42 και 58τμ με την αντικειμενική τους αξία να φτάνει τα 50.000 ευρώ.

    Ένα παλάτι 530 τμ σε ένα οικόπεδο που ξεπερνά τα 1000 τμ κατάφερε να κερδίσει με την «κατανόησή» του σε ζητήματα που τυχόν ανέκυπταν ο Γιώργος Αργυρόπουλος. Από την 1-11-1998 έως τις αρχές Ιουλίου 2002, ο τότε Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος της Ο.Τ.Ε. Α.Ε.,  «απαίτησε από τον υπάλληλο της ΣΗMENΣ A.E. Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας SIEMENS AG, (…) το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ», το οποίο πήρε σε μετρητά. Οικόπεδο και οίκημα, που βρίσκονται στη Νέα Μάκρη, είναι εξ αδιαίρετου στο όνομα του Γιώργου Αργυρόπουλου και της συζύγου του. Περίπου 36 εκατομμύρια δραχμές ήταν το κόστος για το οικόπεδο, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο, ενώ η αντικειμενική αξία μαζί με το οίκημα ανέρχεται στα 840.812,86 ευρώ.

    Την έκπληξη στο αγοραπωλητήριο συμβόλαιο κάνει το όνομα της συμβολαιογράφου, αφού δεν είναι άλλη από τη σύζυγο του Δημήτρη Γυφτόπουλου, συνεργάτη του στον ΟΤΕ και επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση.

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Χρήματα, σπίτια, βίλες και οικόπεδα «εξασφαλίστηκαν» μέσα από ένα δίκτυο τραπεζιτών, επιχειρηματιών και όχι μόνο, το οποίο ξέπλενε το «βρώμικο» χρήμα βγάζοντας παράνομα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά ποσά. Στην δικογραφία αποκαλύπτεται ότι στελέχη της Siemens, μέσων των Τραπεζικών δικτύων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, «διευκόλυναν» τους ενδιαφερόμενους  να βγάλουν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Εκείνοι αποκτούσαν μια θέση στον «φορολογικό παράδεισο» που επιθυμούσαν και η Siemens κρατούσε στην Ελλάδα το χρήμα τους για να το προωθήσει στη συνέχεια ως μίζες.

    Ο μηχανισμός, που έχει ονομαστεί «δίκτυο Οσβαλντ» από το όνομα του Ελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, χρησιμοποιήθηκε – όπως και στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων- για να «φυγαδευτούν» χρήματα από μίζες που πήραν κρατικοί παράγοντες στο εξωτερικό.

    «Με βάση το λεγόμενο “αντισταθμιστικό μοντέλο” κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Μαρτίου 2002 έως τα τέλη Μαΐου 2005, ο Πρόδρομος Μαυρίδης προέβη στη  συγκέντρωση σημαντικών χρηματικών ποσών σε μετρητά από τους τρίτους, που επιθυμούσαν να εξάγουν αυτά στο εξωτερικό και ιδίως στην Ελβετία, σε πίστωση τηρουμένων ή ανοιγομένων προς τούτο σε Τράπεζα του εξωτερικού τραπεζικών λογαριασμών και δη ποσών συνολικού ύψους 3.182.000 ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόσπασμα  του βουλεύματος.



    ΣΧΟΛΙΑ