• LIFE&STYLE

    Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε για τις πριγκίπισσες της Disney

    • NewsRoom


    Οι ηρωίδες της Disney που μαγεύουν συνήθως τα μικρά κορίτσια και τους κάνουν παρέα μέχρι και την εφηβεία τους έχουν κάτι κοινό. Όλες οι πριγκίπισσες έχουν μία απαλή φωνή, είναι αιθέριες υπάρξεις και πρόθυμες να υποφέρουν οποιαδήποτε δυσκολία και ταπείνωση αγόγγυστα.

    Οι σημερινές πριγκίπισσες της Disney είναι πιο αυθόρμητες και πιο γενναίες. Έχουν μάλιστα μία σημαντική διαφορά που προκαλεί έκπληξη.Ακόμα και όταν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μιλούν μόνο όταν είναι απαραίτητο  και πολύ λιγότερο από τις ηρωίδες της δεκαετίας του 30 και του 50.Οι ανδρικοί χαρακτήρες, που έχουν πολύ πρόζα, έχουν περισσότερα λόγια  στο σενάριο από τους γυναικείους χαρακτήρες σε κάθε ταινία κινουμένων σχεδίων.

    Οι γλωσσολόγοι Carmen Fought και Karen Eisenhauer βρίσκονται στη διαδικασία να αναλύσουν κάθε λέξη των διαλόγων σε 12 ταινίες της Disney από το 1937 έως το 2013.Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρήσει ότι ενώ οι γυναικείοι χαρακτήρες μιλούν κατά 50% με 70% στο σενάριο των κλασσικών παραμυθιών όπως είναι η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη και η Χιονάτη με τους 7 Νάνους , εκείνοι των ταινιών που ακολούθησαν τις αυθεντικές θα είναι τυχεροί εάν στο σενάριο υπάρχει το 1/3 των διαλόγων, που συνήθιζαν να υπάρχουν.

    Οι ανδρικοί χαρακτήρες,  έχουν πολύ πρόζα, δηλαδή έχουν περισσότερα λόγια  στο σενάριο από τους γυναικείους χαρακτήρες, σε κάθε ταινία κινουμένων σχεδίων.

    Αν και η μελέτη τους  δεν έχει τελειώσει , έδωσαν στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της έρευνας τους, κατά τη διάρκεια γλωσσολογικού συνεδρίου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Washington Post.

    Σύμφωνα με αυτή, οι γυναικείοι χαρακτήρες με το ζόρι έχουν το 32% του σεναρίου , στη Μικρή Γοργόνα. Στη Moulan, η ηρωίδα ζήτημα είναι όλα της τα λόγια να καλύπτουν το 23% του διαλόγου.Τα λόγια των γυναικείων ηρωίδων στην ταινία του Αλλαντίν είναι μόλις 10% αλλά η πριγκίπισσα Yasmine, για να είμαστε δίκαιοι, είναι ένας βοηθητικός χαρακτήρας, καθώς την παράσταση κλέβουν περισσότερο ο Βρασίδας ο αχινός και ο φίλος της το φαντασματάκι. Ακόμα και στην πολυδιαφημισμένη ταινία Frozen , η νούμερο 1 ταινία κινουμένων σχεδίων, οι δύο πριγκίπισσες η Έλσα και Άννα μιλούν μόνο κατά 41% του διαλόγου. Οι μόνες εξαιρέσεις , στα ανδροκρατούμενα κατά κύριο λόγο κινούμενα σχέδια , είναι το Tangled και το Brave όπου οι γυναικείοι χαρακτήρες μιλούν από 52 έως 74% .

    Ακόμα και στην πολυδιαφημισμένη ταινία Frozen , η νούμερο 1 ταινία κινουμένων σχεδίων, που έσπασε ρεκόρ πωλήσεων την προηγούμενη σεζόν, οι δύο πριγκίπισσες η Έλσα και Άννα μιλούν μόνο κατά 41% του διαλόγου.

    Η έλλειψη διαλόγου, στις ηρωίδες των κινουμένων σχεδίων αντανακλούν την επιθυμία για περισσότερη δράση. Ο κριτικός κινηματογράφου, Kevin B. Lee, ο οποίος ανέλυσε τις πληροφορίες του Cinemetrics, για τις υποψηφιότητες της Ακαδημίας το 2014, ανακάλυψε ότι ο υποψήφιος για Α’ ανδρικό ρόλο εμφανίστηκε στην οθόνη 85 λεπτά σε αντίθεση με το γυναικείο ρόλο, που εμφανίστηκε  μόλις 57.

    Τον περασμένο χρόνο οι ανδρικοί ρόλοι ξεπέρασαν τους γυναικείους σε διάρκεια, δύο προς ένα.Όσον αφορά την ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες , στις ταινίες της Disney « Γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για αμέλεια , γιατί είμαστε τόσο πολύ εμποτισμένοι κοινωνικά ότι το αρσενικό είναι το κανονικό, είπε ο Eisenhauer . ” Όταν θέλεις να φωνάξεις δεν λες ” φώναξε μου κάποια” αλλά “φώναξε μου κάποιον”.Γενικά σκεφτόμαστε σύμφωνα με το αρσενικό πρότυπο, κάτι το οποίο έχει ενσωματωθεί απόλυτα στην κουλτούρα μας»  υπογράμμισε με έμφαση.



    ΣΧΟΛΙΑ