• LIFE&STYLE

    Έτσι θα απαλλαγείτε από το άγχος σύμφωνα με τους επιστήμονες


    Αυτό το Σαββατοκύριακο, απλά μη χαλαρώσετε. Πραγματικά βρείτε χρόνο για να αναπνεύσετε και να επικεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας ή τις μικρές αισθήσεις στο σώμα σας. Σας κάνει καλό, σύμφωνα με την επιστήμη.

    Για χρόνια, ο διαλογισμός έχει συσχετιστεί με όλα τα είδη των πλεονεκτημάτων, όπως αυξημένη ευτυχία, περισσότερο αυτοέλεγχο και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτό είναι δύσκολο να προσδιορισθεί ποσοτικά με ακρίβεια για το πώς αυτές οι παροχές συνδέονται με το να καθόμαστε ακίνητοι και να επικεντρωνόμαστε στις σκέψεις σας.

    Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Biological Psychiatry» παρακολούθησε τα φυσικά οφέλη του διαλογισμού σε μια διπλή-τυφλή μελέτη με 35 ενήλικες, οι οποίοι ανέφεραν ότι βίωναν υψηλά επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές από το «Carnegie Mellon» διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που παρακολούθησαν μια τριήμερη απόδραση διαλογισμού, έδειξαν ελαφρώς διαφορετική διάταξη συνδεσιμότητας στον εγκέφαλό τους αργότερα, ιδιαίτερα στις περιοχές που συνδέονται με την εκτελεστική εξουσία. Βίωσαν επίσης ελαφρές μειώσεις στην ποσότητα μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με το άγχος.

    Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν με τους ασθενείς που επιλέχθηκαν να πάνε σε ένα επαναλαμβανόμενο σεμινάριο χαλάρωσης, οι οποίοι στη συνέχεια παρουσίασαν μικρή αύξηση στην ίδια χημική ουσία που σχετίζεται με το άγχος και καμμιά αλλαγή στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές ταυτοποίησαν 35 άνδρες και γυναίκες που ήταν άνεργοι και είχαν πολύ άγχος, βασιζόμενοι σε μια έρευνα αυτοαξιολόγησης. Συγκέντρωσαν αίμα και τομογραφίες εγκεφάλου από τους συμμετέχοντες, πριν στείλουν 18 από αυτούς σε μια τριήμερη απόδραση διαλογισμού, και τους άλλους 17 σε μια τριήμερη απόδραση «εικονικής» χαλάρωσης, όπως την ονόμασαν οι New York Times.

    Ο πραγματικός διαλογισμός απαιτεί από τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στις αισθήσεις στα σώματος, ακόμη και τις δυσάρεστες, όπως το άγχος. Στην απόδραση διαλογισμού συναίσθησης, οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν να είναι προσεκτικοί σε όλο το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, που συμπεριλαμβάνει το φαγητό, το stretching, ακόμα και το περπάτημα.

    Αν και οι συμμετέχοντες στην απόδραση χαλάρωσης ασχολήθηκαν με παρόμοιες δραστηριότητες, τις έκαναν με «έναν χαλαρό παρά προσεκτικό τρόπο», όπως γράφουν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, αντί να σκέφτονται τις επικείμενες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες της χαλάρωσης επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να αγνοήσουν το άγχος τους.

    Παρόλο που όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ένα ελαφρύτερο αίσθημα μετά το μάθημα, οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους ήταν διαφορετικές. Οι τομογραφίες από την ομάδα του διαλογισμού έδειξαν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μέσω τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με την ηρεμία και το άγχος. Επιπλέον, τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα της Ιντερλευκίνης-6, μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με το άγχος και τη φλεγμονή, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν την απόδραση διαλογισμού.

    Οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένοι σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από αυτή την προφανή σύνδεση της δραστηριότητας των νεύρων και φλεγμονωδών χημικών ουσιών. Το μικρό δείγμα της μελέτης καθιστά δύσκολο να βγάλουν σίγουρα συμπεράσματα και αποτελέσματα, παρόλο που ήταν σημαντικό. Επιπλέον, δεν ξέρουν αν οι επιπτώσεις μιας 3ήμερης απόδρασης είναι αντίστοιχες με τον ολιγόλεπτο διαλογισμό σε καθημερινή βάση.

    Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να καταλάβουμε πώς και γιατί λειτουργεί ο διαλογισμός, αλλά ίσως αξίζει να βρείτε το χρόνο να διαλογιστείτε, έστω μόνο για λίγο. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και στο μετρό, ένα μέρος όπου χρησιμοποιείτε περισσότερο, ανεξάρτητα από τα φυσικά οφέλη του.

     



    ΣΧΟΛΙΑ