• LIFE&STYLE

    Δεν φαντάζεστε ποιες είναι οι άγνωστες αιτίες για έναν πρόωρο θάνατο

    • NewsRoom


    Γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις πιο γνωστές αιτίες θανάτου είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Όμως, σύμφωνα με ερευνητές στο Σικάγο, στη λίστα με τις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η μοναξιά, οι λίγες ώρες ύπνου, η δυσκολία στο περπάτημα και η απώλεια της αίσθησης των γεύσεων. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ακόμη και ένα σπασμένο χέρι στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει  τις πιθανότητες για έναν πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτοί οι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί με άλλες ιατρικές παθήσεις όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση και οι νόσοι της καρδιάς. Στην πραγματικότητα η παχυσαρκία δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει κάποιον σε πρόωρο θάνατο. Και η ηλικία όπως φαίνεται είναι απλά ένας αριθμός, δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

    ill9

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Σικάγο γράφοντας στο περιοδικό ‘’Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών’’ διαπίστωσαν ότι ένα άτομο θα πρέπει να εξετάζεται συνολικά, εάν θέλουμε να σχηματίσουμε σαφή γνώμη και εικόνα για την υγεία του.

    ill

    Η ομάδα ερευνητών, η οποία περιελάμβανε ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και τους γιατρούς που ειδικεύονται στη φροντίδα των ηλικιωμένων, ανέλυσε ένα «βουνό» δεδομένων σχετικά με την υγεία και τις συνήθειες  3.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 57 και 85.

    Η μελέτη περιελάμβανε λεπτομέρειες για τις πιο γνωστές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία αλλά και πληροφορίες σχετικά με παράγοντες όπως η μοναξιά, η ευκολία στο περπάτημα και η «δύναμη» διαφόρων αισθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της όσφρησης. Οι παραπάνω πληροφορίες που εξετάστηκαν έδωσαν μια σαφή εικόνα για το ποιος από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πιθανότερο να πεθάνει ή να γίνει πιο αδύναμος τα επόμενα πέντε έτη.

    Οι ερευνητές χώρισαν τους άντρες και τις γυναίκες σε έξι ομάδες, από τους περισσότερο υγιείς έως τους λιγότερο(υγιείς). Αυτή η κίνηση περιείχε και κάποιες εκπλήξεις.  Για παράδειγμα , τα μέλη που ήταν στους πιο υγιείς ήταν όλοι υπέρβαροι. Ωστόσο, η ψυχολογία τους, η κίνησή τους και οι αισθήσεις τους ήταν όλα σε υψηλά επίπεδα. Έτσι οι ερευνητές είπαν ότι αν ένας ηλικιωμένος είναι υγιής, η παχυσαρκία φαίνεται να τον θέτει σε πολύ μικρό κίνδυνο.

    ill6

    Τα μέλη που ήταν στους λιγότερο υγιείς και είχαν σπάσει το χέρι τους, το πόδι τους μετά την ηλικία των 45 ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση ως ηλικιωμένοι πλέον. Όμως, ήταν πολύ δραστήριοι και το σπάσιμο δεν είναι ξεκάθαρα σίγουρο ότι είναι ένας προάγγελος μιας «κακής» υγείας. Τα υπόλοιπα μέλη που είχαν άγχος, πρόβλημα με τον ύπνο τους, ήταν μόνοι τους- χωρίς συντροφιά και με προβλήματα στις αισθήσεις τους και ιδίως στην όσφρηση   είχαν περισσότερο κίνδυνο για έναν πρόωρο θάνατο.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ta-7-simantikotera-pragmata-pou-prepi-na-xerete-simera-18/45792

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/o-protos-dikigoros-rompot-molis-proselifthi-apo-mia-dikigoriki-firma/45767

     



    ΣΧΟΛΙΑ