• LIFE&STYLE

    Αυτό το γράφημα σου δείχνει πως και πότε θα πεθάνεις

    • NewsRoom


    Μπορεί να λέτε ότι η μελαγχολική Δευτέρα ( Blue Monday) είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου αλλά κάνετε λάθος.Η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου είναι.. η σημερινή γιατί θα ανακαλύψετε πως και πότε έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε.

    Ο ειδικός ερευνητής της στατιστικής, Nathan Yau, δημιούργησε ένα διαδραστικό γράφημα που καθορίζει, σύμφωνα με τα λόγια του, « πώς και πότε θα πεθάνεις, υπολογίζοντας το φύλο, το χρώμα και την ηλικία σου». Δεν έχει πλάκα;

    How You Will Die

    Για να δημιουργήσει τον προσωπικό του χάρτη ο Yau χρησιμοποίησε μία βάση δεδομένων από το CDC Underlying Cause of Death Database, που είναι μία συγκεντρωτική στατιστική θανάτων στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2014. Κάνοντας χρήση των πληροφοριών από τα πιστοποιητικά θανάτων, η βάση δεδομένων έκανε διαλογή σύμφωνα με την ηλικία, το χρώμα, το φύλο , το χρόνο και την αιτία θανάτου, μεταξύ άλλων μετρήσεων.

    Από τη στιγμή που βάζεις το φύλο, τo χρώμα, και την ηλικία το γράφημα θα αρχίσει να ψάχνει. Για κάθε χρόνο που πέρασε πριν φτάσεις στην ηλικία που είσαι, το γράφημα θα σου δείξει ποιες είναι οι πιθανότητες που έχεις για να πεθάνεις από μία κατηγορία αιτιών θανάτου: όπως μόλυνση, λοιμώξεις , καρκίνος, ασθένειες αίματος, ενδοκρινολογικές, αναπνευστικό, ψυχικές, νευρολογικές, ασθένειες του κυκλοφορικού, του πεπτικού, μυοσκελετικές, ασθένειες του ουροποιητικού και άλλες συγγενείς και εξωτερικές αιτίες.

    Να, λοιπόν, τι πρέπει να περιμένεις να ανακαλύψεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Yau:

    Το πιο σημαντικό σημείο, το οποίο πρέπει να περιμένεις είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλότερο, στα αρχικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου από ό,τι αργότερα.Αν όμως πεθάνεις σε νεαρή ηλικία αυτό θα οφείλεται πιθανότατα από κάποιον εξωτερικό παράγοντα παρά από μία ασθένεια.

    Μπορείς να το δεις και από την άλλη πλευρά. Μετατόπισε την ηλικία σου σε μεγαλύτερες ηλικίες και άσε τις προσομοιώσεις να τρέχουν.Έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνεις από μία ασθένεια παρά από ένα εξωτερικό παράγοντα.Αν μετατοπίσεις την ηλικία σου στα 80 σου χρόνια υπάρχουν περισσότερες από 40% πιθανότητες η αιτία να είναι το κυκλοφορικό, ανεξάρτητα από τη δημογραφική ομάδα.

    Προσπάθησα να  εφαρμόσω το γράφημα σε μένα. Έβαλα στη βάση δεδομένων τις βασικές πληροφορίες.24 ετών, λευκή, γένους θηλυκού. Αν πεθάνω σε δύο χρόνια από τώρα, στα 26, είναι σχεδόν απίθανο η αιτία θανάτου να προέρχεται από κάποια ασθένεια και πολύ πιο πιθανό να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.

    This Interactive Chart Will Show You When and How You're Most Likely to Die

    Στα 50 μου χρόνια, έχω κατά 95% πιθανότητες να είμαι ζωντανή, και αυτό είναι αρκετά καλό! Εάν όμως συμβεί να πεθάνω στα 50, θα οφείλεται πιθανότατα σε προβλήματα του κυκλοφορικού, σε καρκίνο, σε μόλυνση ή εξωτερικές αιτίες.

    This Interactive Chart Will Show You When and How You're Most Likely to Die

    Τελικά, έφτασα στα 80.Τώρα υπάρχει μόνο 52% πιθανότητα να μείνω ζωντανή.Και αν πεθάνω η πιο πιθανή αιτία θανάτου θα είναι είτε προβλήματα του κυκλοφορικού ή καρκίνος ή λοίμωξη.

    This Interactive Chart Will Show You When and How You're Most Likely to Die

    Ο ειδικός ερευνητής, πάντως, έμεινε έκπληκτος όταν είδε ότι τα προβλήματα του κυκλοφορικού και όχι τόσο ο καρκίνος, αποτελούν τόσο βασική αιτία θανάτου.

    « Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η βασική αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος.Αυτό είναι αλήθεια μέχρι κάποια ηλικία, αλλά όταν την ξεπεράσεις, η καρδιά σου θα συνεχίσει να χτυπά για πολλά χρόνια ακόμα..»



    ΣΧΟΛΙΑ