• LIFE&STYLE

    Aπό αυτό θα καταλάβετε ότι σας λένε ψέματα

    • NewsRoom


    Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιον που λέει ψέματα; Δεν υπάρχει κανένα μυστικό ή κάποιο χάρισμα λένε οι ειδικοί για να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα. Πρέπει απλά να παρατηρείς τον συνομιλητή σου στα μάτια. Είναι μια ικανότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί με την πρακτική. Οι ειδικοί ψάχνουν  αλλαγή από το πως κάποιος λέει την αλήθεια φτάνοντας στην απάτη, αλλά όχι μόνο μια (αλλαγή). Γι’ αυτό χρειάζονται ένα σημείο αναφοράς για το πως φαίνονται και μιλούν οι άνθρωποι, όταν αρχίζουν να λένε την αλήθεια.

    psemata

    Μπορείς να πάρεις μια βασική ιδέα μέσα σε 20-30 δευτερόλεπτα παρατήρησης,όμως,”δουλεύει” καλύτερα όταν έχεις περισσότερο χρόνο. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές βασικές γραμμές. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν νευρικά- ειδικά όταν τους κάνει ερωτήσεις η αστυνομία- ακόμα και αν λένε την αλήθεια.

    Το μυστικό είναι να κάνεις ερωτήσεις και να κοιτάς για κάποιο σημάδι ή υπαινιγμό και αλλαγές στην λεκτική και μη λεκτική συμπεριφορά. Πρέπει επίσης να κοιτάς αλλαγές στη γλώσσα, στο λεξιλόγιο αλλά και στη γραμματική. Εκείνοι που λένε ψέματα μπορεί να  παίζουν με τα μαλλιά τους, να αρνούνται να απαντήσουν, να αλλάζουν το θέμα της συζήτησης ή τον τόνο της φωνής τους, να διαμαρτυρηθούν για μια ερώτηση ή να κάνουν κινήσεις με τα χέρια τους καθώς διαμαρτύρονται για την ερώτηση. Κοίταξε και εξωτερικές πληροφορίες, μερικές φορές είναι στοιχεία για ένα ψέμα αλλά όχι πάντα.

    Η αστυνομία θα ζητήσει ένα χρονολόγιο παλιό κάποιου που ανακρίνει. Οι ψεύτικες στιγμές έχουν γίνει με μια χρονολογική σειρά και είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος τα παλιά γεγονότα. Είναι μύθος ότι η νευρικότητα είναι σημάδι ότι κάποιος λέει ψέματα.  Μερικοί άνθρωποι φυσικά νευριάζουν  ή φυσικά παγώνουν. Το κλειδί είναι η αλλαγή, δεν είναι μια συγκεκριμένη αντίδραση. Αυτό φαίνεται στο πρόσωπο.

    “Έρευνα έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μηνυμάτων σε οποιαδήποτε ενέργεια κοινοποιείται μη λεκτικά”. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να κοιτάμε το χαμόγελο κάποιου. Ένα πραγματικό χαμόγελο φαίνεται στα μάτια, ένα ψεύτικο χαμόγελο μόνο στο στόμα. Προσέξτε για ένα χαμόγελο περιφρόνησης με το ένα χείλος να γυρίζει σαν αυτός ή αυτή που λέει ψέματα να θέλει να ξεφύγει.



    ΣΧΟΛΙΑ