• LIFE&STYLE

    Οι άνθρωποι που καπνίζουν χόρτο χάνουν βάρος, επειδή δεν πίνουν αλκοόλ


    Σκέφτεστε ότι μασουλώντας λίγο «χόρτο» θα έχει επιπτώσεις στην περιφέρεια της μέσης σας; Δεν είναι τόσο απλό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heath Economics» στις 25 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι η εφαρμογή των νόμων που επιτρέπουν τη φαρμακευτική μαριχουάνα έφεραν μια μείωση της πιθανότητας του να είμαστε υπέρβαροι.

    «Η εφαρμογή των νόμων της φαρμακευτικής μαριχουάνας (Medical Marijuana Laws –MMLs) συνδέεται με μείωση από 2% έως 6% στην πιθανότητα παχυσαρκίας», έγραψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «San Diego State» και «Cornell».

    «Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με την υπόθεση ότι οι MMLs είναι πιο πιθανό να επιφέρουν τη χρήση μαριχουάνας, για λόγους που αφορούν την υγεία των ηλικιωμένων ατόμων», έγραψαν «και να δημιουργήσουν υποκατάστατο των πιο «high», μεταξύ των νεότερων ατόμων».

    Τα πορίσματα έδειξαν επίσης, ότι στα μέρη που επιτρεπόταν το φαρμακευτικό χόρτο είχαν περίπου από $ 58 έως $ 115 μείωση ανά άτομο του κόστους ιατρικών εξόδων που σχετίζονται με τη παχυσαρκία. «Αυτό που γνωρίζουμε, και έχουμε ισχυρές ενδείξεις γι’ αυτό, είναι ότι αυτές οι πολιτικές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα για την υγεία», είπε ο συντάκτης της μελέτης Jeffrey Swigert, στο «Mic».

    Η μεγάλη έκπληξη: Ο Swigert, ένας φοιτητής με Ph.D. στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Cornell, είπε στο «Mic» ότι τα καλά νέα ​​ήρθαν με ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίοο έχει πολύ μικρή σχέση με το ίδιο το «χόρτο».

    Ο λόγος που «μασουλάμε χόρτο» όταν είμαστε «high», είναι ότι το «χόρτο» μπορεί να είναι ένα διεγερτικό της όρεξης. Φυσικά, καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, αυξάνεται το βάρος μας. Αλλά τα οφέλη εμφανίστηκαν σε αυτή τη μελέτη, επειδή η μαριχουάνα ενήργησε ως υποκατάστατο για ένα πολύ πιο επικίνδυνο και πλούσιο σε θερμίδες ναρκωτικό, το αλκοόλ.

    Αυτή ήταν μια έκπληξη για τους ερευνητές: Η νομιμοποίηση του «χόρτου» με οποιαδήποτε ιδιότητα, τείνει να αντικαταστήσει το αλκοόλ στους νεότερους και τους μεγαλύτερους πληθυσμούς. Μεταξύ των νέων, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στην κραιπάλη της κατανάλωσης αλκοόλ, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

    «Αν νομίζετε ότι μπορείτε να μειώσετε την κραιπάλη, ακόμα και πέντε μπύρες, είναι πολλές θερμίδες», δήλωσε ο Swigert. Η θεραπεία με Μαριχουάνα προκάλεσε επίσης «αυξημένη σωματική δραστηριότητα» μεταξύ των ηλικιωμένων ομάδων, στο οποίο οφείλεται η μείωση βάρους σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

    Οι αριθμοί, ωστόσο, κοίταξαν τον πληθυσμό στο σύνολό του, και όπως επεσήμανε ο Swigert στο «Mic», οποιοδήποτε άτομο που δεν πίνει, πιθανότατα θα πάρει κιλά, αν αναπτύξει μια ξαφνική όρεξη για «χόρτο». «Θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και σ’ εκείνους που δεν πίνουν, ν’ ανέβει το βάρος τους αν καπνίσουν «χόρτο», είπε.

    Τα καλά νέα στο κομμάτι των θερμίδων, συνδυάστηκαν επίσης με μερικές από τις πιο πιθανές σημαντικές επιστημονικές διαπιστώσεις σχετικά με τα μειονεκτήματα της χρήσης μαριχουάνας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Psychological Medicine» μόλις δύο ημέρες αργότερα, ένας αριθμός από δυνατές ποικιλίες «χόρτου», που είναι νόμιμα διαθέσιμα σε ορισμένες αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσε πιθανώς, να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες και ψύχωση αργότερα στη ζωή.

    Καθώς το «χόρτο» συνεχίζει να γίνεται πιο διαθέσιμο και οι επιστημονικές μελέτες γίνεται πιο εύκολο να παρουσιαστούν νόμιμα, είναι πιθανό ότι η βιομηχανία – και το προϊόν – θα αντιμετωπίσουν αυξημένους και πιο αυστηρούς επιστημονικούς ελέγχους στο μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ