• LIFE&STYLE

    Οι άνθρωποι εξελίσσονται στο κουτσομπολιό, γιατί είναι μία απαραίτητη κοινωνική δεξιότητα


    Κοιτάζοντας ψωνισμένα από ένα ηθικό ανώτερο επίπεδο και ασφαλείς μέσα στη γνώση ότι δεν συμμεριζόμαστε το ελάττωμα του χαρακτήρα τους – συχνά απορρίπτουμε όσους έχουν εμμονή με τις πράξεις των άλλων, ως ρηχούς.

    Πράγματι, στην πιο πρωτόγονη μορφή του, το κουτσομπολιό είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται από ανθρώπους για να προάγουν τη δική τους φήμη και τα συμφέροντά τους, εις βάρος των άλλων. Μελέτες που έχω διεξαχθεί, επιβεβαιώνουν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκληρούς τρόπους για ιδιοτελείς σκοπούς.

    Την ίδια στιγμή, πόσοι μπορούν να απομακρυνθούν από μία ζουμερή ιστορία για έναν από τους γνωστούς τους και να την κρατήσουν για τον εαυτό τους; Σίγουρα, ο καθένας μας έχει εμπειρία από πρώτο χέρι, να κρατήσει με δυσκολία μυστική την εντυπωσιακή είδηση ​​για κάποιον άλλο.

    Όταν υποτιμάμε το κουτσομπολιό, παραβλέπουμε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι που κάνει τον κοινωνικό κόσμο να επικοινωνεί. Η άσχημη πλευρά του κουτσομπολιού επισκιάζει τους πιο αγαθούς τρόπους, με τους οποίους λειτουργεί.

    Στην πραγματικότητα, το κουτσομπολιό μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί όχι ως ελάττωμα του χαρακτήρα, αλλά ως μια ιδιαίτερα εξελιγμένη κοινωνική δεξιότητα. Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν καλά, έχουν συχνά δυσκολία στο να διατηρήσουν σχέσεις και μπορεί να βρεθούν εκτός.

    Ως κοινωνικά όντα, είμαστε σχεδιασμένοι να κουτσομπολεύουμε

    Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε οι απόγονοι των αδιάκριτων. Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ενασχόληση μας με τη ζωή των άλλων είναι ένα υποπροϊόν ενός προϊστορικού εγκεφάλου.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι προϊστορικοί πρόγονοί μας ζούσαν σε σχετικά μικρές ομάδες, ήξεραν ο ένας τον άλλον στενά. Προκειμένου να αποκρούσουν τους εχθρούς και να επιβιώσουν στο σκληρό φυσικό τους περιβάλλον, οι πρόγονοί μας έπρεπε να συνεργαστούν με τα μέλη της ομάδας. Αλλά αναγνώριζαν επίσης, ότι αυτά τα ίδια τα μέλη της ομάδας ήταν οι κύριοι ανταγωνιστές τους για τους συντρόφους και τους περιορισμένους πόρους.

    Ζώντας κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν μια σειρά προσαρμοστικών κοινωνικών προβλημάτων: ποιος είναι αξιόπιστος και υπεύθυνος; Ποιος είναι απατεώνας; Ποιος θα ήταν ο καλύτερος σύντροφος; Πώς μπορούν να εξισορροπήσουν οι φιλίες, οι συμμαχίες, και οι οικογενειακές υποχρεώσεις;

    Αποφεύγοντας το κουτσομπολιό: ένα εισιτήριο «one-way» για κοινωνική απομόνωση

    Σήμερα, οι καλοί κουτσομπόληδες είναι σημαντικά και δημοφιλή μέλη των κοινωνικών ομάδων τους.

    Το να μοιράζονται μυστικά είναι ένας τρόπος να δένονται μεταξύ τους οι άνθρωποι, και η ανταλλαγή κουτσομπολιού με ένα άλλο πρόσωπο είναι ένα σημάδι βαθιάς εμπιστοσύνης: δίνετε σήμα, πως πιστεύετε ότι το άτομο δεν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες εναντίον σας.

    Ως εκ τούτου, κάποιος που είναι επιδέξιος στο κουτσομπολιό, θα έχει μια καλή σχέση με ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων. Ταυτόχρονα, θα είναι διακριτικά γνώστης για το τι συμβαίνει σε όλη την ομάδα.

    Από την άλλη, κάποιος που δεν είναι μέλος, ας πούμε, του δικτύου κουτσομπολιού στο γραφείο, είναι ένας ξένος, κάποιος που δεν είναι έμπιστος, ούτε αποδεκτός από την ομάδα. Παρουσιάζοντας τον εαυτό σας ως μία ενάρετη ψυχή, που αρνείται να συμμετάσχει σε κουτσομπολιά, τελικά θα καταλήξετε να έχετε τίποτα περισσότερο από ένα εισιτήριο για την κοινωνική απομόνωση.

    Στους χώρους εργασίας, μελέτες έχουν δείξει, ότι το αθώο κουτσομπολιό με τους συναδέλφους μπορεί να χτίσει τη συνεκτικότητα της ομάδας και να τονώσει το ηθικό.

    Το κουτσομπολιό βοηθά επίσης, να κοινωνικοποιηθούν οι νεοεισερχόμενοι στις ομάδες, επιλύοντας τις ασάφειες σχετικά με τους κανόνες και τις αξίες της ομάδας. Με άλλα λόγια, ακούγοντας τις απόψεις, που έχουν οι άνθρωποι για τη συμπεριφορά των άλλων, βοηθά τον αρχάριο, να καταλάβει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι.

     



    ΣΧΟΛΙΑ