• Business Of Fashion

    Amaris Mykonian Art Stories: «A piece of art για κάθε γυναικεία ντουλάπα»

    Φωτογραφία: Θανάσης Πολιτόπουλος


    Σε μια εύκολα προσβάσιμη γειτονιά στο Νέο Ηράκλειο βρίσκεται το showroom της νέας Resort Art Collection «Amaris Mykonian Art Stories» η οποία δημιουργήθηκε από την εικαστικό και δημιουργό Μαρί Γυπαράκη, ενός ανθρώπου με ιδιαίτερη δημιουργική φαντασία και καλαισθησία που αποτύπωσε σε ύφασμα τους πίνακές της. Με αφετηρία την ενθουσιώδη φύση της, πάντα είχε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της να δημιουργεί μοναδικά κομμάτια που μαγνητίζουν το βλέμμα και ανεβάζουν τη διάθεση.

    Η Μαρί Γυπαράκη μαζί με τους συνεργάτες της μάς άνοιξαν τις πόρτες του εργαστηρίου και του χώρου εργασίας τους για να ανακαλύψουμε τα μυστικά της «Amaris» και να έρθουμε σε άμεση επαφή με την ομορφιά των δημιουργιών της ή αλλιώς των έργων τέχνης της.

    Στην πραγματικότητα η φράση «έργα τέχνης» αποτελεί τον ιδανικότερο χαρακτηρισμό για τις δημιουργίες της «Amaris». Πρόκειται για μία όμορφη κολεξιόν με καλοραμμένα ρούχα και εμφανίσεις γεμάτες χρώμα και φαντασία. Οι δημιουργίες «Amaris» κρύβουν από πίσω τους μια εμπνευσμένη ιστορία και, κυρίως, μια ενδιαφέρουσα αλλά και πολύπλοκη διαδικασία, ώστε να τους δίνεται επάξια ο χαρακτηρισμός «art stories».

    Τα χρωματιστά, ζωντανά και γεμάτα θετική ενέργεια μοτίβα που αποτυπώνονται στα ρούχα του «Amaris», προέρχονται από τους αισιόδοξους πίνακες της καλλιτέχνιδος και δημιουργού, Μαρί Γυπαράκη, η οποία αντλώντας έμπνευση από τη Μύκονο και το φως που εκπέμπει το πιο φημισμένο ελληνικό νησί, έδωσε πνοή στην «Amaris». Αν θέλαμε, πάντως, να συμπυκνώσουμε ολόκληρη τη φιλοσοφία του «Amaris Mykonian Art Stories» σε μία μόνο πρόταση, τότε αυτή θα ήταν: «A piece of art για κάθε γυναικεία ντουλάπα».

    Φωτογραφία: Θανάσης Πολιτόπουλος

    Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από τη μέρα που περάσαμε μαζί τους στο showroom της οδού Παπανούτσου 12 στο Νέο Ηράκλειο.

    Μπαίνοντας, το οπτικό σου πεδίο κατακλύζεται από χρώματα, σχέδια και μια γλυκιά αρμονία, που συνοδεύεται από καλλιτεχνικό αέρα. Τους τοίχους κοσμούν πίνακες της Μαρί Γυπαράκη, ενώ τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που υπάρχουν στον χώρο, από τους καναπέδες μέχρι τα μαξιλάρια και από τις καρέκλες μέχρι τα σουβέρ, ακολουθούν την ίδια λογική και φέρουν την «εικαστική υπογραφή» της.

    Ολόκληρος ο χώρος διακατέχεται από μια θετική αύρα και μια πνοή δημιουργίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο καθαρά πρακτικό κομμάτι, αφού υπάρχουν τα λεγόμενα «πόστα» και γραφεία, όπου ο καθένας καταπιάνεται με το δικό του δημιουργικό κομμάτι.

    Για να μάθουμε την ακριβή διαδικασία και να ανακαλύψουμε το δημιουργικό ταξίδι που βρίσκεται πίσω από ένα φόρεμα, μια φούστα, μια μπλούζα, μιλήσαμε με την ομάδα της «Amaris». Καθένας έχει τον δικό του ρόλο και αποτελεί κρίκο της αλυσίδας, που ενώνει τον πίνακα με το ρούχο, την τέχνη με την ενδυμασία και τον πνευματικό κόσμο με την καθημερινότητα. Πρόκειται για μια μακροχρόνια και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινά από τα έργα που είναι πάνω σε χαρτί με μαρκαδόρο και φτάνει μέχρι τη ραφή των γυναικείων ρούχων.

    Ο Ιωάννης Κρητικόπουλος (Creative Director) συζητά αρχικά με τη Μαρί Γυπαράκη το πώς θα κινηθούν κάθε σεζόν και ποια από τα prints θα δουλέψουν. Στήνει μια γκάμα ρούχων, με κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν αργότερα τα τυπώματα. Υπάρχει, βέβαια, η απαραίτητη συνεννόηση όλων των τμημάτων και των συνεργατών μεταξύ τους, ως προς τα τυπώματα, τα χρώματα και τα εποχιακά trends – αν και δεν τα ακολουθούν επακριβώς, προσπαθούν να έχουν μια εικόνα για αυτά. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει το κομμάτι του σχεδιασμού και της υλοποίησης του δειγματολογίου, μέσω της επικοινωνίας με τους εξωτερικούς συνεργάτες.

    Η Αγγελική Κόλμερ (Art & Fashion Design Associate) κάνει την απαραίτητη χρωματική επεξεργασία και ανάλυση των έργων της Μαρί Γυπαράκη, ώστε να εξομαλυνθούν οι υφές του μαρκαδόρου, ενώ φροντίζει, επίσης, η μεταφορά των prints μέσω computer, να παραμένει art και όχι απλή τεχνική διαδικασία. Κατόπιν κάνει κάποιες μορφοποιήσεις στα έργα, όπως επαναλήψεις, εναλλαγές και μοτίβα, αλλά και κάποιους έξτρα χρωματισμούς, ανάλογα με τα χρώματα που έχουν αποφασίσει να χαρακτηρίζουν κάθε κολεξιόν. Αφού επιλέξουν και τα σχέδια της σεζόν, η δημιουργική ομάδα αποφασίζει μαζί ποια prints θα πλαισιώσουν την κάθε υποενότητα της συλλογής.

    Με το κομμάτι αυτό συνδέεται η δουλειά του Εύρου Σάββα (Art  & Industrial Design Associate), ο οποίος αναλαμβάνει την τοποθέτηση των prints πάνω στα ρούχα, αλλά και πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία αποφασίσουν να εφαρμόσουν κάποιο σχέδιο (π.χ. σε κάποιο έπιπλο). Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς το print πρέπει όχι μόνο να τοποθετηθεί σωστά στην εκάστοτε επιφάνεια, αλλά και να ταιριάζει σε αυτήν. Τα prints προσαρμόζονται σε κάθε πατρόν, γι΄αυτό και κάθε κομμάτι έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Παράλληλα, έχει την ευθύνη σε ό,τι αφορά τη γραφιστική εφαρμογή και την επεξεργασία των φωτογραφιών.

    Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία διαδραματίζει η εργασία της Σταυρούλας Βερβέρη (Fashion Operations Manager), η οποία ασχολείται με την διεκπεραίωση της παραγωγής και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αφού γίνουν τα σχέδια και αποφασιστούν τα τυπώματα, καλείται να φέρει εις πέρας όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η διαδικασία της παραγωγής, από τις παραγγελίες των πρώτων υλών και την επεξεργασία τους (κοπή, ραφή, σίδερο) μέχρι τα καρτελάκια που τοποθετούνται στα ρούχα, όταν αυτά είναι έτοιμα για πώληση.

    Φωτογραφία: Θανάσης Πολιτόπουλος

    Στο showroom συναντήσαμε και την Μιχαέλα Αντρονάκε (Operations Manager), η οποία έχει τρεις διαφορετικούς ρόλους. Αρχικά, είναι η βοηθός της Μαρί Γυπαράκη. Έχει, επίσης, την ευθύνη της αποθήκης (από τις παραλαβές μέχρι την επικοινωνία των παραγγελιών), ενώ διαχειρίζεται, παράλληλα, τα social media της εταιρείας, αλλά και το e-shop της «Amaris». Τέλος, γνωρίσαμε τον Κωνσταντίνο Φαγογένη, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του το πανέμορφο συγκρότημα κατοικιών «Amaris Mykonitsa Residence» στη Μύκονο, που ανήκει στην ίδια εταιρεία.

    Φωτογραφία: Θανάσης Πολιτόπουλος

    Το κλίμα στο showroom του «Amaris Mykonian Art Stories» είναι πραγματικά υπέροχο και υπάρχει μια πολύ όμορφη διάθεση, σαν αυτή που αποπνέουν οι δημιουργίες της Μαρί Γυπαράκη. Χρώμα, ενέργεια, φως και αισιοδοξία, κυριαρχούν στον χώρο εργασίας, όπως κυριαρχούν και στις δημιουργίες της «Amaris Mykonian Art Stories», που είναι μια νέα και φιλόδοξη 100% ελληνική προσπάθεια, η οποία κουβαλάει στο DNA της τη μοναδική αυτή ενέργεια που αναβλύζει από το κυκλαδίτικο νησί, τη Μύκονο.

    Φωτογραφία: Θανάσης Πολιτόπουλος

    Φεύγοντας, δεν θα μπορούσαμε να μη συζητήσουμε με τη Μαρί Γυπαράκη, γιατί αποφάσισε να διαθέσει τα ρούχα της πρώτα σε γνωστά καταστήματα της Μυκόνου (CavoTagoo, Mykonian Collection, Solymar Beach Boutique, Simple Caracters, Jackie ‘O). Καθώς οι πίνακές της ζωγραφίστηκαν την περίοδο που βρισκόταν στο «Νησί των Ανέμων», ήταν αναπόφευκτο να συνδέσει τις δύο μεγάλες της αγάπες. Άλλωστε, η «Αmaris» αποτελεί, στην ουσία, ένα ιδιαίτερο κράμα μόδας και τέχνης εμποτισμένο με καθαρή μυκονιάτικη αύρα και θετική ενέργεια προερχόμενη από τις μοναδικές έντονες χρωματικές της παλέτες.

    Μπορείτε να ανακαλύψετε κι εσείς όλες τις χρωματιστές και χαρούμενες δημιουργίες της, οι οποίες προορίζονται για κάθε δυναμική και συνάμα ονειροπόλα γυναίκα, που θέλει να αισθάνεται λαμπερή, ευδιάθετη και να αποπνέει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική αύρα. Βρείτε τις στο επίσημο site της εταιρείας: https://www.amarisartstories.com/

    Φωτογραφία: Θανάσης Πολιτόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ