• LIFE&STYLE

    Αυτές είναι οι 10 κοινές συμπεριφορές που πραγματικά συρρικνώνουν τον εγκέφαλό σας


    Το 2014, μια ανακοίνωση στο ψυχιατρικό περιοδικό «JAMA» υποστήριξε ότι η πορνογραφία περιέργως συρρικνώνει το μυαλό σας. Αλλά η συγγραφέας της μελέτης, η ψυχολόγος Simone Kühn, που πρότεινε ότι τα ευρήματα ήταν αμφίβολα, γράφει, «δεν είναι σαφές αν … το να βλέπουμε πορνό οδηγεί σε αλλαγές του εγκεφάλου ή αν οι άνθρωποι που γεννιούνται με συγκεκριμένους τύπους εγκεφάλων παρακολουθούν περισσότερο πορνό».

    Αυτά είναι ότι ξέρουμε σχετικά με την πορνογραφία. Όμως, πολλά άλλα πράγματα πραγματικά προκαλούν τον πανικό σε αυτό το απίστευτα πολύπλοκο σωρό του ιστού στο κρανίο σας. Και πολύ λίγα από αυτά έχουν να κάνουν με το πορνό.

    fafa

    Πρώτον, περιμένετε. Συρρίκνωση του εγκεφάλου; Πραγματικά; Ναι. Αναφέρεται σε μία μικρότερη ποσότητα της φαιάς ουσίας. Αυτό σημαίνει λιγότερους νοητικούς πόρους, που χρησιμοποιούνται για τη μνήμη, την προσοχή και τη γλώσσα. Οι συρρικνωμένοι εγκέφαλοι παρουσιάζονται επίσης, σε άτομα με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, και βρέθηκαν σε άτομα με μακροχρόνιο εθισμό στο αλκοόλ.

    Ακόμη χειρότερο είναι το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν έχετε Αλτσχάιμερ ή χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, η νόσος στη νέα ταινία του Will Smith, «Concussion». Τι συμβαίνει στο κεφάλι σου εδώ είναι τρομακτικό: «η απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης, η απώλεια της όσφρησης και αλλαγές στην προσωπικότητα – η παρορμητικότητα, για παράδειγμα – και μετά ίσως η απώλεια της κινητήριας μνήμης» είπε η Kim Gorgens, μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Denver’s Graduate School of Professional Psychology, στο Mic.

    Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα που κάνουν χάλια τα κεφάλια μας. Εδώ είναι μια σύντομη λίστα.

    1. Κατάχρηση αλκοόλfh

    Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τραυματίζουν τον εγκέφαλό σας, ειδικά στους μετωπιαίους λοβούς. Οι μετωπιαίοι λοβοί είναι εκεί που κάνετε όλες τις εκτελεστικές λειτουργίες σας, τη λήψη αποφάσεων, την πολυδιεργασία, τη διαμόρφωση άποψης, βάζοντας ένα χαλινάρι στα συναισθήματά σας και στο χειρισμό του στρες.

    2. Παίρνοντας έκσταση

    ht

    «Το Έκσταση είναι ένα από τα λίγα φάρμακα που είναι στην πραγματικότητα τοξικά για τον εγκέφαλό σας», είπε ο Δρ. Clifford Segil, ένας νευρολόγος στο «Providence Saint John’s Health Center της Santa Monica στο Mic.

    3. Όντας αγχωμένοι

    trw

    «Το άγχος έχει μία πραγματικά προφανή, διαισθητική αλληλεπικάλυψη με την κατάχρηση ουσιών» είπε ο Gorgens στο Mic. «Οι άνθρωποι που αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους, ή έχουν κατάθλιψη μοιράζονται μια κοινή απώλεια όγκου εγκεφάλου στον ιππόκαμπο».

    4. Η παράλειψη του πρωινού

    run

    «Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό έχουν ένα χαμηλότερο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα», είπε η Δρ. Sanam Hafeez, μια νευροψυχολόγος και σχολική ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, στο Mic. «Αυτό οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο που προκαλούν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου».

    5. Υπερκατανάλωση τροφής

    gsg

    Όταν τρώτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας μπορεί να συμβάλει στη σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που καθιστά το μυαλό σας πιο αργό. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Maryland Medical Journal, το μόνο πράγμα που σκληραίνει τις αρτηρίες σας πιο καταστροφικά από την υπερκατανάλωση τροφής είναι η σύφιλη.

    6. Καπνίζοντας τσιγάρα

    syss

    Η νικοτίνη του καπνού διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου σας που απελευθερώνει τους νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεσή σας, την όρεξη και το αίσθημα της ευχαρίστησης.

    7. Ελλιπής ύπνος

    mtd

    Η απώλεια ύπνου, όπως το στρες, έχει μία τεράστια επίπτωση στο σώμα σας. Εμποδίζει τη διέγερση, την προσοχή, την ταχύτητα του εγκεφάλου, τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και το πώς θα ενεργήσετε σχετικά με τα συναισθήματα.

    8. Κοιτάζοντας το κινητό σας όλη μέρα

    ks5

    «Ο άσκοπος έλεγχος των οθονών των κινητών μας προωθεί την προσδοκία της άμεσης ικανοποίησης και τη δυσκολία χειρισμού των αρνητικών καταστάσεων του νου».

    9. Χωρίς άθληση

    stu

    Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ντοπαμίνη και η σωματική άσκηση τη δημιουργεί φυσικά.

    10. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό

    su45

    Οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν χυμό αντί για νερό, αφού το νερό είναι βαρετό. Κακώς. Ο εγκέφαλός σας είναι κυρίως νερό. Έτσι, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το υπόλοιπο σώμα παίρνει από τα υγρά του εγκεφάλου για να κρατήσει τους άλλους φυσικούς μηχανισμούς σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα στον εγκέφαλό σας πραγματικά μαραίνονται και συρρικνώνονται, προκαλώντας πονοκεφάλους. «Το κλειδί είναι να πίνετε πριν διψάσετε» είπε η Hafeez στο Mic. «Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας και τρώτε φρούτα, τα οποία είναι γεμάτα νερό».



    ΣΧΟΛΙΑ