• Ροή Ειδήσεων

    Βασιλικός γάμος: Έχει αλλάξει η Μέγκαν Μαρκλ τη στάση της Βρετανίας για τις φυλές και την αριστοκρατία;


    Μία αργία και περισσότερα από 5.000 πάρτι στο δρόμο σημάδεψαν τον γάμο του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2011, αλλά στην περίπτωση του γάμου του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, το γενικό αίσθημα έχει αγκαλιάσει πολύ περισσότερο αυτό που έχει χαρακτηριστεί «ένα σύγχρονο βασιλικό ρομάντζο». Αυτός ο γάμος φαίνεται πιο χαλαρός, πιο προσιτός, και στους δρόμους του Μπρίξτον, στο Νότιο Λονδίνο, αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό.

    «Είναι τέλειο. Αυτός ο γάμος αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη Βρετανία», λέει η νοσοκόμα Σάμπα Άμπει. Πριν από τέσσερις μήνες, ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν επισκέφθηκαν το Μπρίξτον, το οποίο είναι το «σπίτι» της μεγαλύτερης κοινότητας μιγάδων της Καραϊβικής.

    Όπως αναφέρει η Άμπει, η οποία δεν είχε δώσει προσοχή σε άλλους βασιλικούς γάμους μέχρι σήμερα, «το ζευγάρι αλλάζει το πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας. Προέρχομαι από μια μεικτή οικογένεια – είμαι από την Αιθιοπία και ο σύζυγός μου είναι από την Αγγλία και από τη Σιέρα Λεόνε – και μου φαίνονται πολύ αληθινοί».

    Δεδομένου ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Tendayi Achiume, άσκησε έντονη κριτική για την άνοδο της «φυλετικής, εθνικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας» στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η θέση της Μέγκαν στην καρδιά του βρετανικού καθεστώτος αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

    Ο ιστορικός Ted Powell είναι βέβαιος πως «είναι δύσκολο να υπερβάλλει κανείς στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας που είναι μεικτής φυλής και που αγκαλιάζει την κληρονομιά της και δηλώνει περήφανα ότι είναι μέρος του εαυτού της».

    Όπως ανέφερε στον κυριακάτικο Guardian, «είναι πάρα πολύ θετική για την Βρετανία, ειδικά ενόψει του Brexit και της διαμάχης για το προσφυγικό».

    Φυσικά, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις. Όπως αναφέρει ο κοινωνιολόγος και καθηγητής Dr Kehinde Andrews στον Guardian, «ο βασιλικός γάμος είναι ένα εντελώς κοσμικό γεγονός. Η ιδέα ότι μπορεί να είναι καλός για τις φυλετικές σχέσεις είναι ειλικρινά προσβλητική».

    «Η βασιλική οικογένεια είναι ένα από τα κύρια σύμβολα των λευκών ανθρώπων, της αυτοκρατορίας και της αποικιοκρατίας και ένας από τους χειρότερους τρόπους να χρησιμοποιείται για τις φυλετικές σχέσεις», υποστηρίζει

    Για τον Andrews, ο γάμος στην πραγματικότητα αποσπά την προσοχή από σημαντικούς τρόπους να βοηθηθούν οι μαύροι Βρετανοί. «Η Μέγκαν Μαρκλ είναι όμορφη, αλλά η βασιλική οικογένεια δεν αλλάζει – δεν είναι (σ.σ. η Μέγκαν) μια σκουρόχρωμη γυναίκα με αφρικάνικα μαλλιά, μοιάζει με την Πίπα Μίντλετον και ντύνεται σαν την Νταϊάνα».

    Τι συμβολίζει λοιπόν ο γάμος, από ακαδημαϊκής πλευράς; Όπως σχολιάζει ο Andrews, «δείχνει ότι ο Χάρι έχει καλό γούστο στις γυναίκες». Ωστόσο, οι περισσότεροι μαύροι στην Βρετανία θεωρούν πως η αφομοίωση αυτής της κοινότητας στην βασιλική οικογένεια είναι πολύ σημαντικό γεγονός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μέγκαν-Χάρι: Πώς θα τιμήσει η British Airways τον βασιλικό γάμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοφανές! Ο Πρίγκιπας Κάρολος θα παραδώσει τη Μέγκαν στον Χάρι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μέγκαν Μαρκλ – πρίγκιπας Χάρι: Ο γάμος τους σε αριθμούς



    ΣΧΟΛΙΑ