• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σας αρέσει ο καφές; Ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη…

    • Bloomberg
    καφές


    Προειδοποίηση προς τους φανατικούς του καφέ: Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο αναφέρει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινηθούν ανοδικά, καθώς η παγκόσμια υπερπροσφορά που έχει μειώσει τις τιμές των κόκκων robusta και arabica αρχίζει να συρρικνώνεται.

    Το πλεόνασμα θα μειωθεί φέτος σε περίπου 5 εκατομμύρια τσουβάλια, από 9 εκατομμύρια τσουβάλια πριν από ένα χρόνο, καθώς ο κακός καιρός πλήττει τους παραγωγούς σε μεγάλες περιοχές καλλιεργειών όπως η Νότια και Κεντρική Αμερική, δήλωσε ο Sunny Verghese, διευθύνων σύμβουλος της Olam International Ltd.

    Η χαμηλότερη παραγωγή θα υποστηρίξει τις τιμές, σύμφωνα με τον Verghese, αφού η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη παρουσίασε μια απότομη πτώση των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο, που αποδόθηκε εν μέρει σε μια ασθενέστερη απόδοση των δραστηριοτήτων της στην αγορά του καφέ το 2018, η οποία ανέφερε ότι αναμένεται να συνεχιστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    «Αν έχουμε περαιτέρω εκπλήξεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αυτή η αγορά θα μπορούσε ενδεχομένως να κινηθεί ανοδικά», δήλωσε ο Verghese. Ένα πρωτοφανές επίπεδο short θέσεων στην αγορά – που ισοδυναμεί με περίπου 20 εκατομμύρια τσουβάλιαβασίζεται στις τιμές, είπε.

    Η εκτίμηση του Olam για το δημοφιλές αφέψημα αντανακλά τις προβλέψεις της εμπορικής εταιρείας Comexim της Βραζιλίας, η οποία βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να ανακάμπτουν μέχρι τα 1,20 δολάρια ανά λίβρα μέχρι τα μέσα του έτους. Οι τιμές καφέ Arabica μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας κάτω από το 1 δολάριο ανά λίβρα, ένα επίπεδο που ο Verghese λέει ότι είναι χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής σε πολλές χώρες.

    Παρόλα αυτά, οι περσινές επιδόσεις των επιχειρήσεών της στην αγορά του καφέ δεν θα αποτρέψει την επέκταση της Olam στη βιομηχανία ή στην αγορά του κακάο, η οποία ήταν μεταξύ των καλύτερων σε επιδόσεις της. Η εταιρεία τον περασμένο μήνα προσδιόρισε τα δύο προϊόντα, μαζί με το βαμβάκι, τα μπαχαρικά και τα καρύδια, ως κύριο μέλημά της για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς εξέρχεται από το καουτσούκ και τη ζάχαρη.

    Ενημερωτικά Σημεία

    • Η εταιρεία εκτιμά ότι οι σοδειές της Κεντρικής Αμερικής και των Άνδεων θα μειωθούν κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο τσουβάλια, η σοδειά της Κολομβίας θα μειωθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο τσουβάλια, η σοδειά της Βραζιλίας θα μειωθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο τσουβάλια, λόγω του «δύσκολου» καιρού τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
    • Οι τιμές του καφέ επίσης θα επηρεαστούν επίσης από το βραζιλιάνικο ρεάλ.
    • Η Olam σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον καφέ και το κακάο.
    • Η Olam αναμένει ένα «ελαφρύ» πλεόνασμα περίπου 100.000 τόνων το 2018-2019 στο κακάο.
    • Υπάρχει έντονη ζήτηση για σκόνη κακάο στη Νοτιοανατολική Ασία.
    • Οι τιμές του κακάο εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 2.100 και 2.700 δολαρίων ανά τόνο στο Λονδίνο.
    • Η πιθανότητα του El Nino έχει αυξηθεί, με πιθανότητα μέτριας εκδήλωσης. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή φοινικέλαιου και να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
    • Η συνδυασμένη παραγωγή φοίνικα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια τόνους το 2019.
    • Οι τιμές της σόγιας μπορεί να ενισχυθούν σε ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, γεγονός που θα επεκτείνει το spread με τον φοίνικα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Το 5G κι ο «έξυπνος» κόσμος: Επανάσταση στην οικονομία και στην καθημερινότητα προ των πυλών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Bloomberg: Πώς οι μισθοί που δίνει η ΑΑΔΕ απειλούν να βάλουν «τρικλοποδιά» στην ελάφρυνση του χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Αυτές είναι οι χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες δεν έχουν smartphone



    ΣΧΟΛΙΑ