• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιος (δεν) θα ήθελε ένα παλάτι στο Βόσπορο; (pics)

    • Bloomberg


    Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ετοιμαζόταν να περάσει για τα καλά στην Ιστορία. Αυτό το κατακερματισμένο αμάλγαμα χωρών, εθνικοτήτων και γλωσσών κατέρρεε εκ των έσω. Ο προπροτελευταίος και ολοένα πιο καταπιεστικός σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β’ εκθρονίστηκε το 1909. Λίγο πριν από αυτό, ένας από τους υπουργούς του άρχισε να κατασκευάζει μία τεράστια έπαυλη 2.500 τετραγωνικών στις όχθες του Βοσπόρου. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury, το πενταώροφο κτήριο έχει περιποιημένους κήπους, έναν χαμάμ στο ισόγειο, τεράστια παράθυρα τα οποία βλέπουν στο Βόσπορο και πλούσια διακόσμηση.

    Η έπαυλη, πραγματικό παλάτι, πέρασε στη βασιλική οικογένεια και, εν συνεχεία, στη μικρότερη κόρη του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου και τον σύζυγό της (και εξάδελφό της), τον Ομέρ Φαρούκ.

    Μετά την κατάλυση του σουλτανάτου, το 1922, η πριγκίπισσα με την οικογένειά της διέφυγε στη νότια Γαλλία και το σπίτι, αφού έμεινε άδειο για μερικά χρόνια, το αγόρασε η οικογένεια Bastimar, η οποία ασχολείτο με τον καπνό.

    Για τα επόμενα 85 χρόνια, έζησαν σε αυτό τέσσερις γενιές των Bastimar. Το υψηλό, όμως, κόστος συντήρησης ενός σπιτιού που χρειάζεται τρεις υπηρέτες για κάθε όροφο (χωρίς να συνυπολογίζονται οι κηπουροί και οι σοφέρ), ανάγκασε την οικογένεια να το βγάλει προς πώληση. Η τιμή του; 95 εκατ. δολάρια!

    Εκεί που κάποτε αποθήκευαν καπνά…

    «Όταν οι Bastimar πρωταγόρασαν το σπίτι, το χρησιμοποιούσαν βασικά σαν αποθήκη για τα καπνά», λέει η μεσίτρια Pinar Ayikcan, προσθέτοντας ότι η οικογένεια ζούσε στην πραγματικότητα σε ένα γειτονικό παλάτι.

    Σήμερα, το συγκεκριμένο σπίτι είναι μία από τις ελάχιστες επαύλεις του μεγέθους της που έχουν μείνει στην περιοχή και η μεγαλύτερη κατοικία στον Βόσπορο.

    Συνολικά, το σπίτι έχει 23 υπνοδωμάτια, τέσσερα σαλόνια και οκτώ μπάνια. Ο δε εσωτερικός χώρος του είναι όπως ακριβώς ήταν όταν κατασκευάστηκε. Υπάρχουν καρέκλες που ανήκαν στον Λουδοβίκο ΙΔ’ και έπιπλα, μαζί με πολυελαίους Murano, από την εποχή των Οθωμανών.

    Το σπίτι έχει ακόμη κάποια άκρως ενδιαφέροντα, όσο και περίεργα, στοιχεία: Σε μία μεγάλη αίθουσα, στον πρώτο όροφο του σπιτιού, υπάρχει ένας… νεροχύτης. «Σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις, οι συμμετέχοντες μιλούσαν στραμμένοι προς τον νεροχύτη, ώστε ο θόρυβος του νερού να «πνίγει» τα λεγόμενά τους και να μην μπορεί κανείς να κρυφακούσει τι λένε», λέει η Ayikcan.

      

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η εντυπωσιακή έπαυλη της αδερφής του Ναπολέοντα που πωλείται 8 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υπέροχη κατοικία στη Φολέγανδρο που έγινε αφιέρωμα στους FT

     



    ΣΧΟΛΙΑ