• Ροή Ειδήσεων

    Ποιο στέλεχος της ΕΚ ανακρίθηκε πρώτο για την Folli και ποια είναι η FIMBank που δίνει δάνεια σε ανερχόμενες εταιρίες (και στον Κρητικό)

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Έσπασαν τα τηλέφωνα για τη ΔΕΗ

    Εδώ και πέντε μήνες τα τηλέφωνα των τραπεζιτών έχουν πάρει φωτιά για το θέμα της αναχρηματοδότησης της ΔΕΗ. Τους καλούν, βέβαια, από τα κυβερνητικά γραφεία και τους ζητούσαν επίμονα να προχωρήσουν την χρηματοδότηση της κατά τα άλλα ζημιογόνας επιχείρησης… Τα θέλουν και οι τραπεζίτες! Διότι ok , πήραν εγγυήσεις από την ΔΕΗ αλλά μιλάνε για εταιρεία-σουρωτήρι. «Δεν είναι εποχή για νέες αναταράξεις στα blue chips», έλεγε στην στήλη μεγαλοστέλεχος τράπεζας.

    Με ενδιαφέρον λοιπόν περιμένει η αγορά την ΔΕΗ και συγκεκριμένα τον γίγαντα πρόεδρο Παναγιωτάκη η οποία πρέπει να εκδώσει ομόλογο 350 εκατ ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο αρχικού ύψους 500 εκατ ευρώ που λήγει τον Μάιο. Το ομόλογο που σχεδιάζει να εκδώσει είναι ύψους 350 εκατ ευρώ. Κι αυτό εν μέσω προεκλογικής περιόδου… Προσδεθείτε!

    Οι πρώτες κλήσεις του εισαγγελέα για Folli Follie

    Δεν πέρασε ευχάριστα στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ρωτήθηκε πολλά για την Folli Follie. Φυσικά αναμένονται και νέες κλήσεις. Να δούμε τις δικαιολογίες που θα επικαλεστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γκότσης και φυσικά η οικογένεια Κουτσολιούτσου

     

    Δυναμική είσοδος της FIMBank

    the wise man
    the wise man

    Κι ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι δεμένες χειροπόδαρα με τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, υπάρχουν νέες, μικρές και ευέλικτες χρηματοοικονομικές εταιρείες, παραρτήματα ξένων τραπεζών , οι οποίες σιγά-σιγά ανθούν στην Ελλάδα. Μια από αυτές είναι η FIMBank, η οποία έχει ανοίξει από το 2014 γραφεία στο Μαρούσι αλλά τώρα στεγάζεται στην Μεταμορφωση – την οποία “τρέχουν” 15 Έλληνες – και χρηματοδοτεί ελληνικές επιχειρήσεις εμπορικές και βιομηχανικές.  Βασικό εργαλείο της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχει η FIMBank στην Ελλάδα είναι , μεταξύ άλλων , το factoring και το shipping.

    Μαθαίνουμε, ότι η FIMBank, μεταξύ άλλων  έχει στηρίξει χρηματοδοτικά τα ανερχόμενα σούπερ μάρκετ Κρητικός, τα οποία παρά την μεγάλη δανειακή τους έκθεση συνεχίζουν με αξιοσημείωτο τρόπο την επέκταση τους σε ολόκληρη την επικράτεια. Η εταιρία έχει 220 καταστήματα αλλα τα δανεια της ειναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τον τζίρο.

    Διευθυνων Συμβουλος της υποκαταστήματος της Αθήνας είναι ο Δημήτρης Ζουζούκης, ο οποίος έχει εμπειρία 20 ετών, εξειδικεύεται στο factoring, εργάσθηκε στην Eurobank Factors και στην Marfin Factoring. Την ηγετική ομάδα συμπληρώνουν: Ο Γιώργος Γκουμάσσης από την θέση του Head Business Development με 20 χρόνια εμπειρίας και ο Κώστας Γεωργακόπουλος ως Head of Operations με επίσης 15 χρόνια εμπειρία.

    Μεγαλομέτοχος του όμιλου FIMBank (με ποσοστό 85%) είναι η KIPCO GROUP της βασιλικής οικογένειας του Κουβέιτ και έχει παρουσία, σε 12 χώρες. Εχει υποκαταστήματα στην Μάλτα (κεντρικά), στην Αθηνα , στο  Λονδινο, στο Ντουμπαι και θυγατρικές εταιρίες Factoring στην Ινδια, την Αίγυπτο , την Χιλη και την Βραζιλία.

    Άλλα τους έλεγε ο Στουρνάρας

    Ορισμένα υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν την Παρασκευή στους δημοσιογράφους – κατ` ιδίαν πάντα – ότι το σχέδιο δημιουργίας μίας Asset ProtectionShceme, εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, ήταν σχέδιο που είχε προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Αλήθεια, το είχε προτείνει αλλά αλλιώς…

    Η στήλη λοιπόν που έχει ακούσει τον Γιάννη να μιλά γι` αυτό στις αρχές του έτους σας μεταφέρει αυτολεξεί τι έλεγε: «Πρέπει τα κεφάλαια που απέμειναν από τα 20 δις ευρώ που είχαν προορισμό τις τράπεζες (σ.σ. από το δάνεια του τρίτου μνημονίου), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 15 δις ευρώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αν όχι όλα, τα 10 δις ευρώ για την χρηματοδότηση του SPV».

    Δηλαδή, ο διοικητής μιλούσε για τα χρήματα που είχαν προορισμό τις τράπεζες και η αξιοποίησή τους δεν θα πρόσκρουε στους κανόνες της κρατικής ενίσχυσης… Αυτά γιατί γράφονται και ακούγονται πολλά και άσχετα!

    Ο Ευκλείδης γνωρίζει…

    Τώρα, λοιπόν,  χωρίς αυτά τα χρήματα, μπορεί κάποιος να εξηγήσει πως θα εγγυηθεί το δημόσιο; Με ομόλογα. Προφανώς με την πιστοληπτική διαβάθμιση που έχουν πρόκειται για αστεία υπόθεση.

    Άρα πρέπει να περιμένουμε εξάμηνο να ισιώσει τόσο το rating τους όσο και η απόδοσή τους και βλέπουμε…  Όσο για το απόθεμα του μαξιλαριού ρευστότητας ούτε λόγος…

    Κι επειδή ο Ευκλείδης δεν είναι «κουτός» στην διαρροή που έκανε την Πέμπτη το βράδυ έβαζε τους συνεργάτες του να λένε στους δημοσιογράφους (σ.σ. σε όσους ρώτησαν βέβαια) ότι επουδενί η χρηματοδότηση της APS δεν θα έρθει από το μαξιλάρι των 25 δις ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ