• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το σάντουιτς των 185 δολαρίων που θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στο «Billions»!

    • Bloomberg


    Το Don Wagyu, το πρώτο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη που θα πουλά αποκλειστικά σάντουιτς με μοσχάρι Wagyu, βρίσκεται στην οδό South William Street στο οικονομικό κέντρο του Μανχάταν, πέντε λεπτά με τα πόδια από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Την πρώτη μέρα λειτουργίας του, στις 27 Ιουνίου, το μοναδικό προϊόν που θα πουλά στα 93 τετραγωνικά του θα είναι τρία είδη σάντουιτς. Όλα τους με μοσχάρι Wagyu αλλά διαφορετικής τιμής. Το φθηνότερο, το οποίο θα είναι φτιαγμένο με μοσχαρίσιο κρέας προερχόμενο από μια διασταύρωση ιαπωνικών και αμερικανικών βοοειδών (Washugyu) θα κοστίζει περίπου 25 δολάρια. Στο άλλο άκρο βρίσκεται το A5 Ozaki, με κρέας προερχόμενο από μία και μόνο κτηνοτροφική μονάδα στην Ιαπωνία. Το σάντουιτς αυτό θα κοστίζει γύρω στα 185 δολάρια.

    Το Don Wagyu θα πουλά γύρω στα 200 σάντουιτς τη μέρα ή μέχρι να εξαντληθεί το απόθεμα.

    Είναι σίγουρα ένα μέρος που «φωνάζει» ότι πρέπει να μπει στην τηλεοπτική σειρά «Billions».

    Ο σεφ Samuel Clonts σερβίρει το σάντουιτς -πανάροντας το μοσχάρι και περνώντας το στιγμιαία από το τηγάνι για να είναι τραγανό απέξω και εξαιρετικά μαλακό μέσα- ως ένα από τα 10 πιάτα που περιλαμβάνει το μενού γευσιγνωσίας των 200 δολαρίων στην ελιτίστικη γιαπωνέζικη pub (izakaya) Uchu. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο ιδιοκτήτης Derek Feldman ήθελαν να βρουν έναν τρόπο να το κάνουν ευρύτερα γνωστό.

    Στο Don Wagyu, που θυμίζει παλιομοδίτικο μπαρ στο Κιότο, με ξύλινες επενδύσεις και χάρτινα φαναράκια, την ευθύνη για την κουζίνα έχει ο σεφ Corwin Kave.

    Φωτογραφία: Evan Ortiz/Bloomberg

    Τι κάνει, όμως, το μοσχάρι Wagyu να είναι τόσο ξεχωριστό;

    Επισήμως, η συγκεκριμένη ονομασία αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ράτσα καθαρόαιμων γιαπωνέζικων βοοειδών (αυτολεξεί σημαίνει «γιαπωνέζικη αγελάδα»). Παρ’ όλα αυτά, ο χαρακτηρισμός αυτός δίνεται και σε κάποιες αμερικανικές εκτροφές που δεν είναι 100% καθαρές.

    Τα σάντουιτς περιέχουν περίπου 142 γραμμάρια μοσχάρι, που τηγανίζεται γύρω στα 2 ½ λεπτά. Σερβίρεται πάνω σε χοντρά, αφράτα κομμάτια από λευκό ψωμί (pain de mie), αλειμμένο με μια γιαπωνέζικη σος από κρεμμύδι, τζίντζερ και σκόρδο μαγειρεμένα με σάκε, κρασί από ρύζι, tamari και μαύρο ξύδι. Τα σάντουιτς συνοδεύονται από λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες πασπαλισμένες με αλάτι και nori (ένα γιαπωνέζικο μυρωδικό από φύκη).

    Το μοναδικό άλλο πράγμα που διαθέτει το κατάστημα είναι draft μπύρα Sapporo και μια επιλογή από ουίσκι που αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με το είδος του μοσχαριού που προβάλλει το κατάστημα.

    Ο χώρος ωρίμανσης στο Don Wagyu. Φωτογραφία: Evan Ortiz/Bloomberg



    ΣΧΟΛΙΑ