• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ουσίες και οινοπνεύματα… Αναδρομή σε ό,τι καλύτερο μάς έδωσε το 2017

    • Bloomberg


    Ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξετε να θυμάστε ως χρονιά το 2017, σε ό,τι αφορά τα οινοπνευματώδη ήταν μία καταπληκτική χρονιά για τους «connoisseurs». Εδώ, συγκεντρώσαμε ένα δείγμα από τα πιο ενδιαφέροντα αλκοολούχα ποτά που κυκλοφόρησαν φέτος – οινοπνευματώδη που είναι είτε απολαυστικά γευστικά είτε απρόσμενα τολμηρά σε άρωμα και γεύση είτε και τα δύο. Αν ψάχνετε φρέσκιες ιδέες για να ξεκινήσετε το 2018, κάθε φιάλη αυτής της λίστας υπόσχεται μία αξέχαστη εμπειρία.

    Τα σκουρόχρωμα

    Δείτε το Little Book ως ένα νεογέννητο αδερφάκι για το blockbuster Booker’s. Είναι το πρώτο οινοπνευματώδες που βγάζει στην αγορά ο 30χρονος Freddie Noe, απόγονος της 8ης γενιάς του ιδρυτή του Jim Beam, Jacob Beam. Ο Freddie Noe δημιούργησε ένα blend από καθαρό bourbon 4 ετών, από ουίσκι αραβοσίτου 13 ετών, malt και ουίσκι σίκαλης. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό αμερικανικό ουίσκι με έντονες νότες βανίλιας συνδυασμένες με τροπικά φρούτα και νότες λουλουδιών.

    Επίσης νέα κυκλοφορία, από τον κολοσσό των οινοπνευματωδών Beam Suntory, είναι η 16 ετών εκδοχή του Tyrconnell, η οποία πήρε το όνομά της από το διάσημο ιρλανδέζικο άλογο αγώνων. Αυτό το πλούσιο, δυνατό ουίσκι παράγεται στα αποστακτήρια Killbeggan Distillery και παλαιώνεται τουλάχιστον 16 χρόνια σε βαρέλια που είχαν χρησιμοποιηθεί για bourbon. Η μεγάλη διάρκεια της επίγευσης και ο βαθύς, σύνθετος χαρακτήρας του γίνονται ακόμη πιο έντονα με ένα δάχτυλο νερό στο ποτήρι.

    Το Compass Box Spice Tree Extravaganza, από τον Σκωτσέζο master blender John Glaser, κυκλοφόρησε φέτος για τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την απαγόρευση του αρχικού Spice Tree του από την Σκωτσέζικη Ένωση Ουίσκι (απαγορεύτηκε επειδή χρησιμοποιούσε για την παραγωγή του φρέσκο ξύλο βελανιδιάς από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, κάτι ανεπίτρεπτο για τους Σκωτσέζους). Με το Extravaganza, ο Glaser δημιούργησε κάτι πολύ παρόμοιο με το αρχικό, αλλά αυτήν τη φορά ενισχυμένο με single malts που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν σε βαρέλια από sherry, με αποτέλεσμα μια υπέροχη ισορροπία πικάντικης περιπλοκότητας και στρογγυλεμένης γλυκύτητας.

    Μία από τις πιο παράξενες και γευστικότερες κυκλοφορίες φέτος είναι το Akashi Ume, ένα ποτό που συνδυάζει το blend «White Oak» Akashi με γιαπωνέζικα δαμάσκηνα της ποικιλίας Ume. Είναι πολύ πιο γλυκό από τα περισσότερα ουίσκι και κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να το θεωρήσουν λικέρ. Αλλά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 30.5% ABV και έντονη οξύτητα, το Akashi Ume μπορείς να το απολαύσεις μόνο του με πάγο ή με ένα δάχτυλο ανθρακούχο νερό. Ταιριάζει επίσης πολύ σε κοκτέιλ.

    Τα διάφανα

    Η βότκα είναι συχνά ο περίεργος ταξιδιώτης της σημερινής τρέλας με τα artisanal οινοπνευματώδη. Το Polugar, ένα αρχαίο οινοπνευματώδες που συγγενεύει περισσότερο με το ρωσικό «bread wine», δεν είναι, ούτε καν τεχνικά, βότκα, αλλά συγγενεύει περισσότερο με το ουίσκι. Αν και κυκλοφόρησε το 2014, η σειρά infused οινοπνευματωδών της επωνυμίας άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστή φέτος. Το Polugar No. 3 παράγεται με απόσταξη από σίκαλη και ακολουθεί δεύτερη απόσταξη με κύμινο και κόλιανδρο. Σκεφτείτε το σαν το παιδί που θα μπορούσε να έχει προκύψει από τον έρωτα ενός μη παλαιωμένου ουίσκι, βότκας και aquavit, ιδανικό σε Bloody Mary, martini, negroni ή απλά με πάγο.

    Αποσταγμένη στα υψίπεδα του Jalisco από τη Melly Cardenas, ένα από τα ελάχιστα γυναικεία ονόματα που ασχολούνται με την απόσταξη τεκίλας, η τεκίλα La Gritona μπορεί να φαίνεται κάπως πιο ανοιχτόχρωμη από πολλές άλλες στην αγορά. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η Melly Cardenas καθαρίζει ελαφρώς τα βαρέλια του bourbon πριν βάλει την τεκίλα και την αφήσει να ξεκουραστεί για οκτώ μήνες. Η «ανάπαυση» αυτή επιτρέπει να λάμψουν οι αναζωογονητικές και φυτικές νότες της αγαύης, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι ιδανικό τόσο μόνο του όσο και σε κοκτέιλ, σε παραδοσιακούς συνδυασμούς της τεκίλας, όπως το Paloma, ή σε μια αναζωογονητική εκδοχή του Negroni.

    Το 2017 μπορεί να μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά που τα συνήθη οινοπνευματώδη άρχισαν να γίνονται high-end. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα σειρά Street Pumas, η οποία αποστάσσεται στην Ισπανία (με κέδρο, κόλιανδρο, αγγελική, φλούδα λεμονιού, φλούδα πορτοκαλιού και φλούδα από νεράντζι) και σβήνει από τον χάρτη κάθε φθηνή επιλογή. Ακόμη και οι φιάλες ξεχωρίζουν με την εμπνευσμένη από τον κόσμο των κόμικς ετικέτα τους, που φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες Chris Baptista και William Bahan.

    Ο καταξιωμένος παραγωγός Arette παράγει εξαιρετική τεκίλα εδώ και χρόνια, αλλά το 2017 ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η Artesanal Suave Tequila Blanco. Τη χρωματισμένη με νότες από βότανα ευωδιαστή γεύση της την απολαμβάνεις καλύτερα σκέτη, με ένα μικρό παγάκι, αλλά θα μπορούσε να δώσει και έναν απολαυστικό γήινο χαρακτήρα στην επόμενη Μαργαρίτα σας.

    Φτιαγμένη από τη σπάνια και άγρια ποικιλία αγαύης Montana, από την Mezcal de Leyenda Grandes Unicos, με τον απίστευτα πολύπλοκο χαρακτήρα της, κυκλοφόρησαν μόλις 369 φιάλες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η mezcal έχει έναν καπνιστό χαρακτήρα που είναι ταυτόχρονα απρόσμενα τυρφώδης, με νότες από βότανα. Για να απολαύσεις πραγματικά τη συγκεκριμένη τεκίλα, την πίνεις σκέτη.

    Τα avant-garde 

    Η Lustau φτιάχνει sherries πάνω από έναν αιώνα τώρα, αλλά φέτος οι ισπανικοί αμπελώνες Jerez κυκλοφόρησαν το Lustau Vermut Blanco, ένα λευκό βερμούτ που ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα γαλλικά και τα ιταλικά βερμούτ. Fino sherry και Moscatel εμπλουτίζονται με εκχυλίσματα από αψέντι, γεντιανή, δεντρολίβανο, φλούδα πορτοκαλιού, μαντζουράνα και χαμομήλι. Το αποτέλεσμα δεν μοιάζει με τίποτα που έχετε γευτεί έως τώρα στο dry martini σας. Μάλιστα, ο καλύτερος τρόπος, ίσως, για να εκτιμήσετε τον μοναδικό χαρακτήρα του είναι με ελάχιστο mixing – το πολύ με λίγο πάγο και ένα δάχτυλο ανθρακούχο νερό.

    Όταν αναφερόμαστε στο ρούμι, μια λέξη που χρησιμοποιείται πολύ είναι η λέξη «funky». Όμως, το Two James Doctor Bird, η απόσταξη του οποίου γίνεται στην Τζαμάικα και εν συνεχεία αποκτά την τελική μορφή του σε βαρέλια Moscatel στο Ντιτρόιτ, είναι ένα από τα ελάχιστα που είναι πραγματικά «funky». Τα βαρέλια από κρασί τού προσδίδουν ένα μπουκέτο από νότες τροπικών φρούτων ωσάν φερμένα από άλλο κόσμο που θα ικανοποιούσαν και τους πιο περιπετειώδεις ουρανίσκους αυτού του κόσμου. Όμως, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 50% ABV, είναι επίσης ένα ρούμι που παρακαλεί να μπει σε τροπικά και tiki κοκτέιλ.

    Το Singani 63 παράγεται στις βολιβιανές Άνδεις σχεδόν πέντε αιώνες τώρα. Φτιαγμένο από χοντρόφλουδα μοσχάτα σταφύλια, αφήνεται να ξεκουραστεί σε ανοξείδωτα βαρέλια για εννέα μήνες και με τις φρέσκιες, πικάντικες λουλουδάτες νότες του είναι ιδανικό για κεφάτα κοκτέιλ με εσπεριδοειδή. Δοκιμάστε να το βάλετε αντί για τζιν σε ένα Corpse Reviver #2 κοκτέιλ.

    Πολλά παραδοσιακά digestives μπορεί να είναι υπερβολικά bitter και, κατά συνέπεια, δύσκολα ανεκτά για τους πιο ευαίσθητους ουρανίσκους. Το Arcane Fernet ανταλλάσσει τη ζάχαρη με μέντα και διανθίζεται με τρεις ποικιλίες από άνθη λυκίσκου καθώς και με ισάριθμα είδη εσπεριδοειδών, που το κάνουν να ξεχωρίζει. Το Arcane Fernet μοιάζει ελάχιστα με το Fernet Branca. Και αυτό είναι καλό.



    ΣΧΟΛΙΑ