• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Επίθεση» πασίγνωστου short seller στο Bitcoin

    • Bloomberg

    Jim Chanos. Κynikos Associates,


    Ο short seller Jim Chanos, ο άνθρωπος που προέβλεψε την κατάρρευση της Enron, έχει αναπτύξει τη δική του άποψη για το Bitcoin: Θα καταρρεύσει σε περίπτωση κρίσης.

    Τα επίσημα νομίσματα, όπως το δολάριο, πλεονεκτούν όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, επειδή οι κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν τη χρήση τους και να λειτουργήσουν ως έσχατοι πιστωτές, ανέφερε ο Jim Chanos σε συνέντευξή του στο Institute for New Economic Thinking. Τα ψηφιακά νομίσματα, αντιθέτως, δεν έχουν τέτοια στήριξη.

    «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να έχετε στην κατοχή σας ψηφιακά νομίσματα για να τα βγάλετε πέρα στην περίπτωση που συμβεί το χειρότερο σενάριο, να ξέρετε ότι τότε είναι που ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα έχει καμία αξία», είπε, προσθέτοντας: «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να έχω αν πέσει το δίκτυο είναι Bitcoin».

    «Καλύτερα τρόφιμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος αποδίδει τον ενθουσιασμό που επικράτησε πέρυσι για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στον «κύκλο απάτης», που παρουσιάζεται όταν οι αγορές έχουν κέρδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είναι που ο κόσμος γίνεται λιγότερο επιφυλακτικός και προχωρά σε επενδύσεις που, κανονικά, θα φαίνονταν πολύ καλές για να είναι αληθινές.

    Η ανοδική αγορά της δεκαετίας του 1990 κορυφώθηκε με λογιστικά σκάνδαλα, όπως στην περίπτωση της Enron. Αργότερα, άλλο ένα ράλι οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, είπε.

    «Σήμερα διανύουμε τον ένατο χρόνο της τελευταίας ανοδικής αγοράς, οπότε υποψιάζομαι ότι πλέον τα πράγματα αρχίζουν να ζωηρεύουν», είπε.

    Αναφερόμενος δε στο Bitcoin και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα τονίζει ότι πρόκειται πολύ απλά για ένα «κερδοσκοπικό παιχνίδι» που παρουσιάζεται σαν τεχνολογική επανάσταση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στις σοβαρές εταιρείες παραιτείται ο CEO. Στη Folli Follie ακόμη περιμένουν…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Mars επενδύει 1 δισ. για να γίνει… πράσινη



    ΣΧΟΛΙΑ