• Ροή Ειδήσεων

    O Ολλανδός που οδήγησε μέχρι την Αυστραλία χωρίς να σταματήσει για βενζίνη


    Πόσο μακριά θα μπορούσατε να οδηγήσετε χωρίς βενζίνη; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο απάντησε ένας 32χρονος Ολλανδός που οδήγησε από τη χώρα του ως την Αυστραλία με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

    «Για σχεδόν δύο χρόνια ζούσα ένα απίστευτο και τρελό όνειρο», λέει ο Wiebe Wakker. «Σε 687 ημέρες, είδα 31 χώρες και οδήγησα 60.000 χιλιόμετρα χωρίς να επισκεφθώ βενζινάδικο».

    Ο Wakker αναχώρησε από την Ολλανδία με το αυτοκίνητό του, Blue Bandit, χωρίς χρήματα, στηριζόμενος αντ ‘αυτών σε ανθρώπους που συναντούσε για φαγητό, στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα για το αυτοκίνητό του. Η εκστρατεία του -Plug Me In- μαγνήτισε το ενδιαφέρον ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχει εξελιχθεί σε μια εξέχουσα πλατφόρμα για την αειφορία και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    «Πιστεύω ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο», λέει ο Wakker. «Προσπαθώ να κάνω το δικό μου κομμάτι, δείχνοντας τις δυνατότητες της βιώσιμης κινητικότητας».

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο πιέζουν για την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο διερευνήθηκε από την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τα «ηλεκτρικά οχήματα για ευφυέστερες πόλεις», η οποία εξετάζει τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη και συνιστά ορισμένες επιλογές πολιτικής.

    Ηλεκτρικά λεωφορεία

    «Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή οι στόλοι εταιρειών που προσφέρουν την κινητικότητα ως υπηρεσία», αναφέρει η έκθεση. «Αυτή η προσέγγιση βοηθά επίσης στο να αποφευχθούν τα κύρια εμπόδια για την υιοθέτηση από μεμονωμένους πελάτες – ανησυχίες σχετικά με την εμβέλεια του οχήματος και τη φόρτιση – και οι μακροχρόνιοι κύκλοι αντικατάστασης των οχημάτων».

    Η εκστρατεία του Wakker μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα εμπόδια για την ιδιοκτησία ηλεκτρικού οχήματος, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

    Ακόμη και την ώρα που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται πιο προσιτά, η έκθεση του Φόρουμ αναφέρει ότι οι ανησυχίες για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη διαθεσιμότητα φορτιστών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες.

    Το σχέδιο του Wakker πήγε πέρα από την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Παρακολούθησε ομιλίες και προσκλήθηκε να δει και να προωθήσει και άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και να φέρει κοντά τους ανθρώπους που τον υποστήριξαν και να δημιουργήσει «θόρυβο» στο Διαδίκτυο. Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την περιπέτεια του, η οποία περιελάμβανε παρακολούθηση προβολών σε υπαίθριους κινηματογράφους και ένα εργαστήριο σαμπάνιας και χαβιαριού.

    «Η αίσθηση που είχα σήμερα ήταν απίστευτη», είπε μετά τον τερματισμό. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και το κατέστησαν επιτυχία».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ