Business Of Fashion

Ο οίκος Prada αποσύρει προϊόν αξίας $550 μετά από κατηγορίες για ρατσισμό

  • NewsRoom


Πριν λίγες μέρες, η δικηγόρος Chinyere Ezie επέστρεφε στη Νέα Υόρκη από μια ιδιαίτερα συγκινητική γι’ αυτήν επίσκεψη στο Simthsonian’s National Muesum of African History and Culture στην Ουάσινγκτον. Περνώντας μπροστά από τη βιτρίνα του καταστήματος Prada στο Σόχο, η εργαζόμενη στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη πρόσεξε κάτι και έμεινε στήλη άλατος: μια σειρά από μικρές φιγούρες που έμοιαζαν με ρατσιστικές καρικατούρες έχοντας προσωπάκι βαμμένο μαύρο, όπως τη δεκαετία του ’20 και του ’30 με μεικάπ έκαναν τα πρόσωπα Λευκών μουσικών και ηθοποιών να φαίνονται πρόσωπα Μαύρων.

Στον λογαριασμό της στο Facebook, η Ezie αφηγήθηκε την εμπειρία της. Είπε ότι μπήκε στο κατάστημα, είδε πολλές περισσότερες τέτοιες μικρές φιγούρες, φιγούρες που παρέπεμπαν στο βιβλίο για παιδιά που έγραψε το 1899 η Σκωτσέζα συγγραφέας Έλεν Μπάνερμαν: ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου «The Story of Little Black Sambo» ήταν ένα μικρό αγοράκι με κατάμαυρο δέρμα και φουσκωμένα κόκκινα χειλάκια. Πλησίασε μιαν υπάλληλο και η υπάλληλος της είπε ότι και μια δική της συνάδελφος είχε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτές τις καρικατούρες, αλλά πια δεν εργάζεται στην επιχείρηση.

Μέσα σε 24 ώρες, η αφήγηση της Ezie είχε γίνει reposted 7.380 φορές!

Με μια μικρή καθυστέρηση, ο οίκος Prada απάντησε στο Twitter, παραδεχόμενος ότι η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της βιτρίνας μπορεί να ήταν άτοπη:

«Ο Όμιλος Prada απεχθάνεται τις ρατσιστικές εικόνες. Τα Pradamalia είναι φανταστικά γούρια, αποτελούμενα από στοιχεία των δημιουργιών του Prada. Είναι πλάσματα της φαντασίας, χωρίς την πρόθεση να έχουν οποιαδήποτε αναφορά στον πραγματικό κόσμο και βεβαίως καμία αναφορά στο μεικάπ με το οποίο παλιά παρουσιάζανε Λευκούς ως Μαύρους.

Ο Όμιλος Prada ποτέ δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει κανέναν και απεχθανόμαστε κάθε μορφή ρατσισμού και ρατσιστικών εικόνων. Για αυτόν τον λόγο, θα αποσύρουμε αυτούς τους χαρακτήρες από τις βιτρίνες και την κυκλοφορία.»

Οι εν λόγω φιγούρες ανήκουν στη συλλογή Pradamalia του ιταλικού οίκου και πωλούνται αναλόγως, από 280 ως 750 δολάρια το καθένα. Τα αξεσουάρ έχουν ονόματα, όπως Disco, Socks, Fiddle και Scuba. Ο Prada λέει γι’ αυτήν τη σειρά ότι είναι «μια καινούργια οικογένεια μυστηριωδών πλασμάτων …που μεγάλωσαν στο αυστηρό πλαίσιο των Εργαστηρίων του Prada, και κάθε ένα έχει μια τριγωνική καρδιά Prada και έναν καρώ εγκέφαλο».

Ήταν υπερβολική η Chinyere Ezie; Μάλλον όχι, αν λάβει κανείς υπόψη του τα όσα είπε ο Ντέιβιντ Πίλγκριμ, ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Ρατσιστικών Αναμνηστικών Jim Crow στο Ferris State University στην πόλη Big Rapids στην Πολιτεία του Μίσιγκαν (το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1994 και έχει πάνω από 12.000 εκθέματα). «Με το που είδα τις φωτογραφίες, την προσοχή μου τράβηξαν τα χείλη. Οι καρικατούρες των Αφρικανών ή των Αφρο-αμερικανών έχουν πάντα μεγάλα κόκκινα χείλη» είπε, στο Vox, ο Ντέιβιντ Πίλγκριμ.

Ο ιταλικός οίκος μόδας και ειδών πολυτελείας έχει ήδη αρχίσει, σύμφωνα με τον The Hollywood Reporter, να αποσύρει τις φιγούρες και από τις βιτρίνες των καταστημάτων και από τον ιστότοπό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η LVMH προσθέτει τα ξενοδοχεία στις πολυτελείς τσάντες της με νέο deal $3,2 δισ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kylie Jenner: Εντυπωσίασε με το διάφανο και διακοσμημένο με κρύσταλλα φόρεμά της

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Diesel ενδιαφέρεται να αγοράσει τον ιταλικό οίκο Roberto Cavalli

 ΣΧΟΛΙΑ