• Top Stories

    Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι: Κοράνι και προσευχή στην Αγία Σοφία (video-pic)

    • NewsRoom
    Αγία Σοφία


    Για ακόμη μία φορά η Τουρκία προκαλεί με τις πράξεις της, τόσο την Ελλάδα όσο και τον Χριστιανισμό γενικότερα. Πραγματοποιήθηκε προσευχή ενώ διαβάστηκε και το Κοράνι, μέσα στην Αγία Σοφία, παρουσία μάλιστα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet).

    Η χθεσινή νύχτα, της Τετάρτης, είναι συμβολική για τους γείτονες. Ονομάζεται νύχτα του Καντίρ και σε αυτήν, οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ. Όπως είναι φυσικό, σαν γιορτή που είναι, το γεγονός καλύφθηκε και από την κρατική τουρκική τηλεόραση.

    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που συνέβη το συγκεκριμένο γεγονός, με την πρώτη να πραγματοποιείται μέσα στο 2016. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο…».

    Το υπουργείο Εξωτερικών, έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει όπως είναι λογικό καταδικάζει το γεγονός καθώς «Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» και κίνηση σαν και αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

    Φυσικά μιλάει για «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», καλώντας την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».


    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

    «Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

    Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

    Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

    Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας προς υπουργούς: «Bγάλτε επιτέλους τις επενδύσεις από τα συρτάρια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: Σενάρια για νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, απίθανο πια το QE

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί Αμερικανός οικονομολόγος αναφώνησε «Ουάου» μόλις διαπίστωσε τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ