• Top Stories

    Παπαντωνίου-Κουράκου: Εμφανίστηκαν και έδωσαν εξηγήσεις στον Εισαγγελέα για τη φορολογική ενημερότητα της πώλησης της βίλας στη Σύρο

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου


    Ένα βήμα πριν από την άσκηση μιας νέας κακουργηματικής δίωξης σε βάρος τους, βρίσκονται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του έδωσαν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τις φορολογικές ενημερότητες που κατάφεραν να πάρουν όταν πούλησαν το υπερπολυτελές σπίτι τους στη Σύρο.

    Εκείνη την περίοδο φέρονται να είχαν αρρύθμιστες οφειλές. Κι αν αυτό αποδειχθεί από την εισαγγελική έρευνα, τότε οι εκδοθείσες φορολογικές ενημερότητες θα θεωρηθούν ψευδείς βεβαιώσεις και ο κ. Παπαντωνίου με τη σύζυγό του θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας στην έκδοση αυτών των ψευδών βεβαιώσεων.

    «Αιφνιδίασαν» Παπαντωνίου – Κουράκου

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και η σύζυγός του έκαναν την έκπληξη!

    Επέλεξαν να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Όπως είχαν κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ζήτησαν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις ανωμοτί εξηγήσεις τους. Τώρα παρέδωσαν χέρι με χέρι τα πολυσέλιδα γραπτά υπομνήματα με τα οποία αντικρούουν την κατηγορία. Μια -μάλλον τυπική- διαδικασία που είθισται να διεκπεραιώνεται από τον συνήγορο υπεράσπισης.

    Τι άλλαξε από τότε που το ζεύγος Παπαντωνίου δεν εμφανιζόταν ούτε στη δίκη του για τις ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες; Και γιατί τώρα σπεύδει να δηλώσει παρών σε κάθε κλήση της Δικαιοσύνης;

    Πρόσφατα σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για τη νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του ζευγαριού. Ερευνήθηκε, δηλαδή, εάν η απόκτηση της περιουσίας έγινα με «καθαρά» εισοδήματα ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος, ενδεχομένως από μίζες εξοπλιστικών επί υπουργίας του κ. Παπαντωνίου στο Εθνικής Άμυνας.

    Πληροφορίες έλεγαν ότι από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως τα δηλωθέντα εισοδήματα τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά 4 ακινήτων (το σπίτι στην Κηφισιά, δύο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και το εξοχικό στη Σύρο). Στο εισαγγελικό πόρισμα φέρεται να καταγράφεται ότι καταθέσεις και αγορές (αν όχι όλων των ακινήτων, των περισσοτέρων) δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά.

    Γιάννος Παπαντωνίου
    Γιάννος Παπαντωνίου

    Οι εισαγγελείς απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπήρξε φοροδιαφυγή καθώς όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές «Παπαντωνίου – Κουράκου ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούσαν δηλαδή κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα».

    Παράλληλα:

    • Εντοπίστηκαν 3 λογαριασμοί στη λίστα Μπόργιανς που φέρονται να συνδέονται με τον κ. Παπαντωνίου.
    • Έγιναν έρευνες και κατασχέσεις στο σπίτι και σε γραφεία του πρώην υπουργού.
    • Έχει δεσμευτεί κινητή και ακίνητη περιουσία του ιδίου και της συζύγου του.
    • Τους έχει απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
    • Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σταυρούλα Κουράκου επέλεξε πρόσφατα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εκείνη και ο σύζυγος της τα τελευταία χρόνια ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

    Η βίλα στη Σύρο

    Η προκαταρκτική εξέταση για το πολυτελές ακίνητο στο κυκλαδίτικο νησί έχει δύο σκέλη: Ήταν ή όχι εικονική η πώληση του ακινήτου; Πώς εκδόθηκαν δύο φορολογικές ενηµερότητες για το ζευγάρι προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση, εφόσον φέρεται να είχε ανοιχτούς (και απλήρωτους) φορολογικούς λογαριασμούς;

    Το πρώτο σκέλος της έρευνας συνεχίζεται, Το δεύτερο διαχωρίστηκε και κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΥΟ Κηφισιάς (που εξέδωσαν τις δύο φορολογικές ενημερότητες) για ψευδείς βεβαιώσεις.

    Ενάμιση με δύο εκατομμύρια θέλουν δημοσιεύματα στον Τύπο να πουλήθηκε το εξοχικό της Σύρου, πριν από ένα χρόνο. Είχε αγοραστεί το 2002 από την Σταυρούλα Κουράκου.

    Το βασικό ζητούμενο της έρευνας είναι γιατί οι φορολογικές αρχές επέτρεψαν την πώληση του ακινήτου, δίνοντας φορολογικές ενημερότητες ενώ υπήρχαν οφειλές.

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθεί επίσης γιατί η ακίνητη περιουσία του πρώην υπουργού και της συζύγου του δεν είχε δεσμευτεί τέσσερα χρόνια πριν, εφόσον ήταν σε εξέλιξη έρευνα για την απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων. Σε αυτή την περίπτωση, η βίλα της Σύρου δεν θα μπορούσε να αλλάξει ιδιοκτήτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάος στη Βουλή με αφορμή το Noor 1

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ο Τσίπρας γνώριζε και ήταν ικανοποιημένος με το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοσκόπηση MRB: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ με 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ